Hava Durumu

İş dünyasının gözü Habur’da…

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ile “DEİK ile Ticari Diplomasi Yolculuğu” konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda dünyada büyük paniğe neden olan Korona Virüs nedeniyle kapatılan Habur Sınır Kapısı gündeme geldi. Toplantıda Habur Sınır Kapısı’nın ve Irak pazarının önemine dikkat çekildi. Sınır Kapısının durumuna değinen Gaziantep Valisi Davut Gül, sınır kapısından güvenli şekilde ticaretin yapılabilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2020 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2020 21:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İş dünyasının gözü Habur’da…

 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonu ile “DEİK ile Ticari Diplomasi Yolculuğu” konulu bir toplantı gerçekleştirildi.  Toplantıda dünyada büyük paniğe neden olan Korona Virüs nedeniyle kapatılan Habur Sınır Kapısı gündeme geldi. Toplantıda Habur Sınır Kapısı’nın ve Irak pazarının önemine dikkat çekildi. Sınır Kapısının durumuna değinen Gaziantep Valisi Davut Gül, sınır kapısından güvenli şekilde ticaretin yapılabilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAİB Genel Koordinatörü Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, DEİK Başkanı Nail Olpak, Habertürk Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım ve iş adamları katıldı.

“TOPLANTININ ODAK NOKTASI KAPANAN SINIR KAPILARI OLACAK”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GAİB Genel Koordinatörü Fikret Kileci, bölgede yaşanan sorunlara rağmen bölgeden dünyaya yapılan ihracatın arttığını kaydetti. Kileci, “Önemli bir coğrafyada yer alıyoruz, bu bizim tarih boyunca zorluklarla mücadele ettiğimiz bir bölgedir. Burada, 40 kilometre ötemizde savaşlar olmasına rağmen, yatırımlar yapıyoruz, ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Burada Nail Bey’in öncülüğünde yeni pazarları ve imkanlarımızı konuşurken tüm odak noktasının kapanan kapılara ve önümüzdeki engellere gelecek. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden, farklı merkezlere çekilecektir.”

“MÜCADELEDEN GALİP ÇIKACAĞIZ”

Sözlerini sürdüren Kileci, “Ülkemiz, geçmiş yıllarda da birçok sorunlar mücadele etmiş ve bunların altında başarıyla kalkmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki topraklar bizim en kıymetli hazinemizdir. Tüm dünyanın gözü bu toprakların üzerindedir. Rakiplerimiz, düşmanlarımız hiçbir zaman eksik olmayacaklar. Biz bunları unutmamalıyız. Geçmişte de bunlara yenilmedik, hiçbir zaman da yenilmeyeceğiz. Bu kadar soruna rağmen ihracatını artıran, bir kentte yaşıyoruz. Birlikte çalıştığımız tüm ihracatçılarımızla ile birlikte bölgemizin ihracatını geliştirmek için çalışıyoruz. Bu çabaların karşılığını da alıyoruz. Tüm bunların yanı sıra farklı sorunlarla mücadele ediyoruz, biz bu mücadeleden galip çıkacağımıza inanıyoruz.”

“TİCARİ DİPLOMASİ ÖNEMLİ”

Ticari Diplomasının önemli olduğunu kaydeden Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu üyesi Mahsum Altunkaya, “Tüm olayların büyük bir hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Ticari ilişkilerinde aynı hızla değişiyor, bu değişimin hızına ayak uydurmak için yeni yöntemler bulmak gerekiyor. Bu yöntemlerden bir tanesi de DEİK’in öncülük yaptığı Ticari Diplomasidir. Günümüz dünyasında sivillerin yürüttüğü bir diplomasi en az devletlerarası diplomasi kadar etkili sonuçlar veriyor. DEİK, bu amaçla kurulmuş en kıymetli sivil toplum örgütlerinden bir tanesidir. Bünyesi bulunan 146 iş konseyi ile dünyanın dört bir yanında ülkemizi temsil eder.  Bugün dünya ticaretinin en önemli gündem maddesi, Ticari Korumacılıktır. Dünyanın en büyük ülkeleri arasında ticaret savaşları yaşanmaktadır. Bu ortamda ihracat artışını sağlayabilmek için sivil ilişkilerin önemli bir payı vardır. DEİK girişimlerini ve kurulan bağlantıları önemli buluyoruz. DEİK önderliğinde toplumlar arasında kurulan köprülerin dünya barışına katkı sağlayacağına inanıyorum.”

“İHRACATIN YÜZDE 35’İ IRAK’A YAPILIYOR”

Korona Virüs nedeniyle sınır kapılarında sorunlar yaşandığını belirten Altunkaya, “Son dönemlerde bildiğiniz gibi korona virüs nedeniyle Irak Sınırımız girişlere kapanmış durumda. 2019 yılında ülkemizin en önemli ihracat pazarı Irak’tır. 7,7 milyar dolar ihracat yaptığımız bu pazara erişimde yaşanan sorunlar, ülkemiz için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Bölgemizde ise bu sorundan en çok etkilenecek noktadır. 8,5 milyar dolarlık ihracatımızın 2,5 milyar dolarlık kısmını Irak’a yapıyoruz. Gaziantep olarak yapmış olduğumuz ihracatın yüzde 35’lik kısmını Irak’a yapıyoruz. Devletimizin bu konuya özenle yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz.”

“BU ZOR COĞRAFYADA 180 YENİ FABRİKA KURDUK”

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemde aldığımız ders, güçlü olmamız gerektiğidir. Bu coğrafyada her şeyden çok fazla üretmek zorundayız, yüksek teknolojiye geçmek zorundayız. Bunu yaparken diplomasiye dönüştürmek zorundayız. Dünya barışında da bu işin yüzde 20’si teknoloji, yüzde 80’i iletişimdir. Dolayısıyla bizim teknolojimizi artırmamız, rakamları değiştirmemiz, bu zor coğrafyada, kaos içerisinde 180 fabrika bitirmemiz olağanüstü direnç istiyor. Bu şehir, Gazi şehir ve Gastronomi şehri. Sınırlarımız çevresinde yaşanan olaylardan dolayı bu şehrin 500 binden fazla mülteciyi misafir etmesi, Türkiye’nin üç katı oranında büyümesi ile ne kadar girişimci, ne kadar cesaretli ve dirençli bir şehir olduğunu gösterdi. İş adamlarımız, istihdam yaratmak, üretmek için çok büyük bir cesaretle, Mili Seferberlik ortaya çıkardılar.”

“KARDEŞLİK MODELİ ORTAYA KOYMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

“Büyükşehir Belediyesi olarak üretimin önündeki engelleri kaldırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hep birlikte Gaziantep Modelini, Dünya Modeline dönüştürmeye çalışıyoruz. Şikayet etme, çare bul anlayışıyla bu modeli kalkınma modeline, atalarımızın başarmış olduğu İpekyolu’nu kardeşlik modeline nasıl dönüştürürüz diye çalışıyoruz. Yurt dışından gelen heyetler ile birlikte üretmek istiyoruz. Her alanda diplomasi ve dünya düzeni var. Dünya düzenine uygun şekilde kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu şehrin en büyük gücü girişimcilik ve bununla beraber gelen örgütlenme modelidir. Tüm oda başkanlarımıza birlikte çalıştıkları için teşekkür ediyorum. Gaziantep Valimiz ve STK’larımız ile birlikte kardeşlik modelini anlatmak için buradayız” diye konuştu.

“SINIR KAPISI İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

Gaziantep Valisi Davut Gül ise, “Gaziantep, her şeye rağmen üreten bir şehir. Bölgesinde parmakla gösterilen bir şehirdir. Bundan sanayicilerimizin büyük katkısı var. Üretmek zor, Pazar bulmak daha da zor. Zorluklarınızı biliyoruz, nelerle karşılaştığınızı biliyoruz. Habur Sınırı Kapısı ile ilgili yapılan mücadeleyi biliyoruz. Dün gerçekleşen bir toplantıda bu konuya dahil olduk. Sorunları ilettik, inşallah kısa bir süre içerisinde yüz yüze görüşeceğiz. Dünya bir virüsle karşı karşıya, her ülkede bu virüse karşı tedbirler alındı. Tedbirler alınırken, “83 milyon insanın güvenliğini ve sağlığını ihmal etmeden ticaret yapılabilir mi?” konusunda önerileri konuşuyoruz” dedi.

GAZİANTEP’İN TİCARİ YOLCULUĞU KONUŞULDU

Konuşmaların ardından DEİK Başkanı Nail Olpak'ın moderatörlüğünde Habertürk Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ile TİM Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya’nın panelist olduğu toplantıda Türkiye ve Gaziantep'in ticari yolculuğu değerlendirildi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.