Hava Durumu

“İşçilerin hakları gasp ediliyor!”

Gaziantep OSB’de bulunan Koza Halı fabrikasının önünde direnişe başlayan işçilere Gaziantep Barosu bünyesindeki İşçi Hakları Komisyonu üyesi Avukatlar destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Bu salgın sürecinde işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor ve burada olduğu gibi işçilerin hakları gasp ediliyor” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2020 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 18:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İşçilerin hakları gasp ediliyor!”

Gaziantep OSB’de bulunan Koza Halı fabrikasının önünde direnişe başlayan işçilere Gaziantep Barosu bünyesindeki İşçi Hakları Komisyonu üyesi Avukatlar destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Bu salgın sürecinde işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor ve burada olduğu gibi işçilerin hakları gasp ediliyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep OSB’de bulunan Koza Halı fabrikasında Pazar mesaisine kalmak istemediği için işten atılan ve 20 Mayıs günü evlerine gönderilen yazıda işyerinde maske takmadığı gerekçesiyle işten atıldığı söylenen üç işçi fabrikanın önünde direnişe başlamıştı. Direnişe geçen DİSK Tekstil üyesi işçilere, Gaziantep Barosuna bağlı İnsan Hakları Merkezi bünyesindeki İşçi Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, dayanışma ziyaretinde bulundu.

“HAKSIZLIĞA KARŞI MÜCADELE VERECEĞİZ”

Ziyarette konuşan komisyon üyesi Avukat Bülent Duran, Gaziantep’in salgının en fazla yayıldığı iller arasında yer aldığını söyledi. İşçilerin canını hiçe sayarak çalıştıran patronların yeri geldiğinde ise maske takmadığı bahanesiyle, işçileri işten attığını dile getiren Duran, “İşçiler işten çıkarma yasağı olmasına rağmen atıldılar. Biz avukatlar olarak işçilerin uğradığı haksızlığa karşı mücadele edeceğiz. Patronun kendi sermaye gücü var ancak işçilerin de örgütlü yapısı ve arkasında avukat gücü var” dedi.

“YASAL SÜREÇTE ISRARCI OLACAĞIZ”

İşçi Hakları Komisyonu olarak hukuki mücadele başlatacaklarını belirten Avukat Ergin Sözen, “Bizim başlatacağımız hukuki süreç yalnız şahsi bir hukuki mücadele değil aynı zamanda Türkiye genelinde anayasal bir hakkın buradaki işçiler tarafından temsil edilmesidir. Bu yüzden buradaki işçiler kendi hakkını aramakta ne kadar ısrarcı olursa biz de yasal süreçte o kadar ısrarcı olacağız” şeklinde konuştu.

“İŞÇİLERİN YANINDAYIZ”

İşçi Hakları Komisyonu üyesi Avukat Serhat Çiçek, “Koza Halı'da meydana gelen işçilerin zor durumda bırakılmasına karşı işçilerin yanındayız. İşçilerin kendini yalnız hissetmesini istemiyoruz. İşçiler bu toplumun bel kemiğidir, sermayeye karşı, patrona karşı işçilerin haklı mücadelesini verirken onların yanında olacağız” dedi.

İŞÇİLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Sokağa çıkma yasağında izin alarak çalışan fabrikaların olması, pozitif vaka çıkmasına rağmen işçileri çalıştırmaya devam eden fabrikaların olması, karantina altına alınan bir işçi mahallesinde, patronların isteği doğrultusunda karantinanın kaldırılması gibi örnekler bile işçilerin hayatının ve sağlığının patronlar ve yetkililer için ne kadar değersiz olduğunu gösteriyor.  Bu salgın sürecinde işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor ve burada olduğu gibi işçilerin hakları gasp ediliyor.”

“İŞÇİLERE TEK TİP KIYAFET DAYATILIYOR”

Fabrikada çalışan işçilerin durumuna ilişkin açıklamada bulunan Türkmen, “Fabrikada çalışan üyelerimiz de var. Onlar bilgisinin verdi. İçeride tişört dağıtmaya başlamışlar ve arkasında Koza Halı logosu var. Bunu pek çok işyeri yapar ancak bu işyeri bir ilke imza attı. Biliyorsunuz MÜSİAD özel çalışma kampları kuruyor Türkiye'de, böyle salgın dönemlerinde işçileri ailesiyle birlikte yaşayacağı, izole çalışma üsleri diyorlar ismine, dünya yıkılsa da işçilerin çalışmaya devam edeceği bir düzen kuruyorlar. Bu işçilere 'siz bizim için çalışacak, bizim için yaşayacaksınız' demek. Benzer bir şekilde Koza Halı patronu da işçilere 'bu kıyafetle işe gidip geleceksiniz. Üzerinde bu kıyafet olmayanı işe almayacağız' demiş. İşçinin dışarda ne giyeceğine müdahale etmek, onun dışardaki hayatına da müdahale etmek demektir. Bu bile içerde nasıl bir anlayış olduğunu gösteriyor, arkadaşlarımızın işten atılması da bu anlayışın bir sonucu. Ancak içerdeki işçi arkadaşlarımız bunu kabul etmiyor. Biz işçileri köle gören bu anlayışa karşı mücadele edeceğiz ve işçilerin köle olmadığını onlara öğretene kadar mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.