Hava Durumu

“İyi Tarım” ödemeleri başladı…

Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen İyi Tarım ve Organik Tarım destekleri ödemeleri başlatıldı. Gaziantep’te de uygulanan İyi Tarım uygulamasına ilişkin bilgiler veren Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, uygulamanın insanların daha sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşımı açısında önemli olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2019 19:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2019 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İyi Tarım” ödemeleri başladı…

Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen İyi Tarım ve Organik Tarım destekleri ödemeleri başlatıldı. Gaziantep’te de uygulanan İyi Tarım uygulamasına ilişkin bilgiler veren Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, uygulamanın insanların daha sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşımı açısında önemli olduğunu söyledi.

İyi Tarım ve Organik Tarım desteklerinin ödemelerine başlandı. Tarım desteklerine ilişkin olarak Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, gazetemize açıklamalarda bulundu. Seçkin, “Tarım Bakanlığı tarafında verilen İyi Tarım Destekleri, çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor. İyi Tarım, Tarım Bakanlığının İyi Tarım Uygulaması yapan çiftçilere verdiği bir destektir. Destek miktarı küçük oranda değişmekle birlikte devlet dekar başına ortalama 50 TL destek veriyor. Buna karşılık olarak çiftçilerimiz, insanların daha sağlıklı ürün tüketebilmesi için kullandığı ilaçlar, ilaç kullanımında dikkat edilecek hususlar, kullanacağı gübreler belirlidir.”

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI GÜBRE VE İLAÇLAR YASAK

İyi Tarım Uygulamasında insan sağlığına zararlı gübre ve ilaçların kullanımının yasak olduğunu söyleyen Seçkin, “İnsan sağlığına çok zararlı olan ya da tavsiye edilmeyen ilaçlar ve gübrelerin kullanımı bu uygulamada yasaktır. Bunu kullanan kimseler, uygulamadan faydalanamıyorlar. Tamamından değil ancak Tarım Bakanlığı ve yetkili kuruluşlar tarafından İyi Tarım yapan çiftçilerin tarlalarında numuneler alınarak analize gönderiliyor. Bu analizler sonunda tavsiye edilen ürünler dışında ürün kullananlar 5 yıl süre ile  devlet tarafından verilen herhangi bir destekten faydalanamıyor. Dolayısıyla İyi Tarım uygulamaları, insanların daha sağlıklı gıda tüketmesi için devlet tarafından verilen bir teşviktir.”

ÇİFTÇİLERE EĞİTİM VERİLİYOR

İyi Tarım uygulamasına ilişkin açıklamalarını sürdüren Seçkin, “bu uygulamada, hangi ilaçların kullanılacağı, ilaçların zaman dilimi, kullanılacak aletler, hastalıklara karşı hangi ilaçların kullanılacağı, ilaçlama konusunda alınacak tedbirler, yapılacak işlemler, budalam, toplamada dikkat edilecek hususlar, depolama gibi konularda çiftçilere eğitim veriliyor.”

İYİ TARIM UYGULAMASI GAZİANTEP’TE EN İYİ ŞEKİLDE UYGULANIYOR

Geçmişte İyi Tarım Uygulamasının kaldırılması konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Seçkin, “Bakanlık, İyi Tarım uygulamasının kaldırılmasının çok doğru bir işlem olmayacağını görünce bundan vazgeçti. Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçmek istemesindeki temel nokta, bazı kişilerin bu uygulamayı suiistimal etmeye çalışmasından kaynaklandı. İyi Tarım Uygulamalarında haksız kazanç sağlayan kişiler olduğu için uygulama kaldırılmak istendi. Bunların yanında İyi Tarım Uygulamasını çok iyi şekilde yapan yerlerde var. Gaziantep’te Tarım İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları, İlçe müdürlükleri bu işin içerisinde ve herkes kendilerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyorlar. Genel olarak Gaziantep’te bu uygulama gerektiği şekilde uygulanıyor, çiftçilerimiz ve KSK firmaları bunu hak ediyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.