Hava Durumu

“Kaçak dişçilere dikkat”

Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay, merdiven altı olarak tabir edilen alanlarda açılan kaçak diş muayenehanelerine Suriyeli Mülteciler tarafından açılan diş muayenehanelerinin eklendiğini söyledi. Herhangi bir eğitimi olmayan kişiler tarafından açılan diş muayenehanelerine değinen Karabay, “Vatandaşların sağlığı tehlike altında” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2019 19:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2019 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Kaçak dişçilere dikkat”

Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay, merdiven altı olarak tabir edilen alanlarda açılan kaçak diş muayenehanelerine Suriyeli Mülteciler tarafından açılan diş muayenehanelerinin eklendiğini söyledi. Herhangi bir eğitimi olmayan kişiler tarafından açılan diş muayenehanelerine değinen Karabay, “Vatandaşların sağlığı tehlike altında” dedi.

Gaziantep’te diş hekimi olmayan kimseler tarafından açılan diş muayenehanelerinin neden olduğu sorunlar bitmiyor. Suriyeli Mültecilerin de diş muayenehanesi açtığı Gaziantep’te, eğitimsiz ve bilgisiz kimselerin açtığı diş muayenehanelerine onlarca insan akın ediyor. Merdiven altı muayenehanelerde diş hekimi olmayan kimselerin ya da çantacı olarak tabir edilen kimselerin vatandaşların sağlığını tehlikeye attığını belirten Gaziantep Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay, gazetemize açıklamalarda bulundu.

HİJYEN KURALLARINA UYULMUYOR

Karabay, “Merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde kaçak olarak çalışan, hiçbir hijyen kuralına uymayan ve hiçbir tıbbi eğitimi olmadan kişiler, dişçilik yapıyorlar. Vatandaşların gittiği bu yerler ne yazık ki sağlıklı yerler olmadığı için vatandaşların sağlığını tehlikeye atıyor.  Diğer yandan Gaziantep’te 35 tane diş laboratuvar bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın açmış olduğu ihalelerde kron, köprü ve protez işlerini bölgede bulunan bu diş laboratuvarlarına verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bölge içerisinde ihaleler yapılırsa bu alanda çalışan kişilerde iş alanı konusunda problemler yaşamayacaklardır. Böylelikle bizim sahamıza giren sahte dişçiler, bildikleri alanda istihdam edilirler. Çünkü diş laboratuvarlarında ekonomik kaygılar nedeniyle diş çekimi yapıyorlar. Bu noktada sağlık bakanlığının diş laboratuvarlarını daha sıkı bir şekilde denetlemesi gerekiyor” diye konuştu.

MERDİVEN ALTI MUAYENEHANELERE DİKKAT!

Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda merdiven altı merkezlere baskınlar yaptıklarını dile getiren Karabay, “Diş Hekimleri Odası olarak İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte şikâyetler noktasında baskınlar yapıyoruz. Baskın sırasında elde ettiğimiz ipuçları doğrultusunda malzemelere el koyuyoruz. Malzemeler toplanarak İl Sağlık Müdürlüğü depolarına kaldırılıyor. Maalesef diş laboratuvarları birbirlerini bu noktada desteklediği için bize adres bildirmiyorlar. Ancak buralarda tedavi olan ve olumsuz sonuç ile karşılaşan vatandaşlar merdiven altında kaçak çalışan dişçiler hakkında ihbarda bulunuyorlar. Bizim bu alanları tek tek gezerek tespit etmemiz mümkün değil. Mahalle muhtarlarının ve belediye ekiplerinin diş protez merkezi açıp bu amaç dışında çalışan yerleri Sağlık Müdürlüğüne bildirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“TIBBİ BİLGİYE SAHİP OLMAYAN KİMSELER VATANDAŞLARIN SAĞLIĞINA CİDDİ ZARARLAR VEREBİLİR”

Biz biliyoruz ki diş laboratuvarı ismi altında açılan birçok yerde hastalara da müdahale edildiğini kaydeden Karabay, “İşin ehli olmayan kimseler vatandaşlara müdahalede bulundukları zaman vatandaşların sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girebilir. Çünkü bu tip yerlerde vatandaşlara müdahalede bulunan kimseler tıbbi eğitime sahip olmadıkları gibi müdahalenin yapıldığı alanlarda hijyenli alanlar değil. Diğer yandan diş hekimlerinin bir muayenehane açabilmesi için zorlu şartlar öne sürüyor. Avrupa Birliği standartlarına göre öne sürülen bu koşullar ne yazık ki diş hekimlerini ekonomi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu noktada diş laboratuvarlarının sıkı denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

MÜLTECİLER MUAYENEHANE AÇIYORLAR

Suriyeli mültecilerin muayenehane açtıklarını belirten Karabay, “Suriyeli Mülteciler tarafından açılan kaçak muayenehanelerle ve sahte diş hekimleri ile biz başa çıkamıyoruz. Birçok yerde bu muayenehanelere rastlamak mümkün. Onlarla baş edemiyoruz, bunları takip edemiyoruz. Hangi evde, hangi katta, hangi dairede bu kaçak muayenehanelerin bulunduğunu tespit etmek çok zor. Ancak şikayetlerle bunları tespit edebiliyoruz. Son iki yıl içerisinde 18 kaçak muayenehane ve sahte diş hekimine baskın yaptık. Bir diğer nokta ise bu konuda denetimlerin olmaması. Mahalle muhtarlarına bu konuda uyarılarda bulunduk. Sahte diş hekimleri ve kaçak muayenehaneler hususunda bizi bilgilendirmelerini rica ettik. Suriyeli Mülteci evi kiralıyor, burada muayenehanesini açıyor. Bu hususta denetimlerin yapılması gerekiyor.”

“TÜRKİYE GENELİNDE 28 BİN DİŞ HEKİMİ BULUNUYOR”

Sağlık Bakanlığı’nda Diş hekimlerinin sorunlarını gündeme taşıyacak bir meslektaşlarının olmadığını belirten Karabay, “Diş hekimlerinin problemlerini en iyi bir başka diş hekimi bilebilir. Sağlık Bakanlığında görev alan diğer sağlık çalışanları ile ilgili müdürlükler ve daire başkanlıkları bulunmasına rağmen diş hekimleri ile ilgili herhangi bir birim bulunmuyor. Bu konuyu diş hekimleri açısında büyük bir şanssızlık olarak görüyorum. Türkiye genelinde yaklaşık 28 bin diş hekimi üyemiz var. Ancak sağlık bakanlığında bir birim bulunmuyor” şeklinde konuştu. 

A.DUMAN

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.