Hava Durumu

Kadının makamı yok!

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 86. Yıl Dönümüne çarpıcı bir tablo gözler önüne serildi. Türk Kadını, içerisinde bulunduğu 86 yıllık Seçme ve Seçilme hakkı serüveninde yeterli oranda temsil edilemedi. 14 milletvekili, Büyükşehir Belediyesi ve 9 ilçe belediyesinin bulunduğu Gaziantep’te yalnızca bir kadın milletvekili, bir kadın Büyükşehir Belediye Başkanı ve 1 kadın Kaymakam görev alabildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2020 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2020 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kadının makamı yok!

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 86.yıldönümünde çarpıcı bir tablo gözler önüne serildi. 2 milyondan fazla nüfusu bulunan Gaziantep’te  Kadınlar, siyasi hayatta yeterince rol almadı. 14 milletvekilliği, Büyükşehir Belediyesi ve 9 ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyelikleri, 9 ilçe kaymakamlığı  görevlerinde bulunan kadın sayısının 86 yıllık serüvende yeterli gelişme kaydetmediği ortaya çıktı.

BAKBAK, TEK KADIN MİLLETVEKİLİ OLDU

Gaziantep’in yıllardır kadın milletvekili sayısı artış göstermedi. 2015 Genel Seçimlerinde 1 olan Kadın Milletvekili sayısı 2018 Genel Seçimlerinde de değişmedi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Dr. Derya Bakbak, Gaziantep’in tek kadın olarak meclise girdi.

ŞAHİN, ÜÇ KADIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ARASINDA YER ALDI

2019 Yerel Seçimleri’nde 22’si HDP’den, 7’si AKP’den, 10’u CHP’den, 1’i MHP’den ve 2’si Bağımsız olmak üzere sadece 42 Belediye Başkanı kadın seçildi. Türkiye’de 30 Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan yalnızca 3’ü kadın. 3 kadın Büyükşehir Belediye Başkanından biri ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oldu.

Belediye Meclis üyeliklerinde ise kadın üye sayısının beklenenin altında kaldığı, erkek egemenliğinin olduğu görüldü.

9 İLÇEDE BİR KADIN KAYMAKAM

2 milyondan fazla nüfusa sahip olan Gaziantep’in 9 ilçesi bulunuyor. 9 ilçe içerisinde Kadın Kaymakamın görev aldığı tek ilçe Oğuzeli İlçesi oldu. Eylül ayında göreve başlayan Oğuzeli Kaymakamı Büşra Uçar, ilçede görev alan ilk Kadın Kaymakam oldu.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.