Hava Durumu

Kamu alacakları ne olacak?

Gaziantep Valisi Davut Gül, kamu yatırımlarının durduğuna dair iddiaları yalanlayarak, yatırımların devam ettiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Vali Gül’ün açıklamalarını değerlendiren  İnşaat Mühendisleri  Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Vali Gül’ün açıklamalarının umut verici olduğunu belirtti. Çeliktürk, “Kamu ile çalışan müteahhitlerle yaptığımız görüşmelerde işlerin yavaşlatıldığını, işlerin durdurulmadığını ancak ödemeler konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı yönünde geri dönüşler alıyoruz. .  Vali Bey, valilik kontrolünde bulunan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Yapılan açıklama umut verici, bizlerde yatırımların isim olarak durdurulamayacağını biliyoruz. Ancak kamu yatırımlarında bir yavaşlama olduğunu hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2019 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kamu alacakları ne olacak?

Geçtiğimiz yıldan bu yana etkili olan ekonomik sıkıntılar kamu yatırımlarını da etkiledi. Gaziantep’te çok sayıda kamu yatırımının askıya alındığına ve kamu ile iş yapan müteahhitlerin alacaklarını tahsil edemediklerine dair iddialar gündemde geniş yer buluyor.  Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’ın da gündeme getirdiği kamu alacakları konusu, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün de gündeminde yer aldı. Gaziantep Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğünce bildirilen 2019 Yılı 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’te kamu yatırımlarının durduğuna dair iddialara cevap verdi.

VALİ GÜL’DEN KAMU YATIRIMI AÇIKLAMASI

Vali Gül, “Gaziantep’te yatırımlarımız devam ediyor, şu an 528 tane devam eden projemiz var. Devam eden projelerin maddi büyüklüğü 11 milyar 825 milyon lira, önceki yıllar harcaması ise 5 milyar 293 milyon liradır. 2019 yılı içerisinde de 2 milyar 375 milyon lira ödeneğimiz var. Bu çok büyük bir rakam,  dönem sonu itibariyle harcanan miktar 1 miyar 320 milyon liradır, yılsonuna kadar bize tahsis edilen bütçenin tamamını kullanmış olacağız hem de projelerin bir kısmı bitmiş olacak. Gaziantep’te devam eden yatırımlara baktığımızda, Ulaştırma-Haberleşme alanı başta olmak üzere, daha çok tarım ve benzeri alanlarda yatırımlarımızın yoğunlaştığını görüyoruz. Kamuoyunda zaman zaman bazı projelerin durdurulduğuna dair konular gündeme geliyor. Devlette başlayıp ta devam etmeyen ya da tamamlanmayan hiçbir proje yoktur. Projelerin hepsi tamamlanacaktır, öncelikle ekonomik değeri ve önceliğine göre yapılacaktır. Gaziantep’e 2 milyar 375 milyon lira ödeneğin ayrılması bu yatırımların devam ettiği, tamamlanacağını gösteriyor” açıklamalarında bulundu.

“KAMU YATIRIMLARINDA YAVAŞLAMA VAR”

Vali Gül’ün açıklamalarını değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Vali Gül’ün açıklamalarının sektör açısından umut verici olduğunu söyledi.  Çeliktürk, “Kamu ile çalışan müteahhitlerle yaptığımız görüşmelerde işlerin yavaşlatıldığını, işlerin durdurulmadığını ancak ödemeler konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı yönünde geri dönüşler alıyoruz. Müteahhit bir işe başladığı zaman kamundan parasını alamadığı zaman ya da aksamalar yaşandığında büyük sıkıntılar meydana geliyor.  Vali Bey, valilik kontrolünde bulunan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Yapılan açıklama umut verici, bizlerde yatırımların isim olarak durdurulamayacağını biliyoruz. Ancak kamu yatırımlarında bir yavaşlama olduğunu hepimiz biliyoruz. Öncelik sırasına göre işlerin yapılacağının açıklanması da bu durumun habercisi oluyor.”

“TASFİYE BAŞVURULARINA OLUMSUZ CEVAP VERİLMEMELİ”

Herkesin sabretmesi gerektiğini belirten Çeliktürk, “Ülkemizde her zaman kış olmayacak, yazımız da olacak. İlla ki önümüzdeki süreçte bu sıkıntıları aşacağız. Bu süreçte müteahhit arkadaşlarımızın desteklenmesin gerekiyor. Özellikle tasfiye için başvuruda bulunan müteahhitlerin, kesinlikle başvurularının göz ardı edilmemesini istiyoruz.  Başvuruda bulunmuş, 5-6 ay işleri durdurmalarının ardından Hazine Bakanlığından ret cevabının gelmesi müteahhitleri olumsuz etkiliyor. Bu süreçte hem müteahhit süresinden yiyor hem de maliyetler artıyor. Müteahhitlerin zarar etmesi, iflas etmesi kamuya ve halka zarar verir. O nedenle kamunun müteahhitleri, müteahhitlerin de kamuyu desteklemesi gerekiyor. Ayrım yapmadan tasfiyeye başvurmuş olan arkadaşlara olumsuz olarak cevap vermemesi gerekiyor.”

“PARASI HAZIR OLMAYAN İHALELERE ÇIKILMASIN”

Sözlerini sürdüren Çeliktürk, “İhale bedeli hazır olmayan işlerin ihaleye açılmaması gerektiğini düşünüyorum. Müteahhitler bu işte tek başına mağdur olmuyor, yanında çalışan mühendis, mimar, işçi, malzemecisi bu işten mağdur oluyor. Parasal durumu hazır olmayan ihalelere çıkılmaması gerekiyor. Vali Gül’ün açıklamalarını umut verici buluyoruz ancak kamudan alacaklı bulunan çok sayıda müteahhit bulunuyor. Bu arkadaşlarımız büyük zorluluklarla karşı karşıyalar. Bankalarda ağır faiz yükü altında eziliyorlar” dedi.

GTO’DAN MAHSUPLAŞMA ÇAĞRISI

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım da, reel sektörün kamudan alacaklarının vergi ve SGK borçları ile mahsuplaşarak ödenmesi çağrısında bulunmuştu. Yıldırım açıklamasında, “Başta inşaat ve sağlık olmak üzere birçok sektörde kamunun satın aldığı mal ve hizmetlerden doğan alacaklar var. Ancak devletin bu borçlarını ödemede sıkıntıları var. Firmalar kamuya mal ve hizmet üretirken harcama yapıyor, bunun için de banka kredisi kullanıyor. Alacaklarını zamanında tahsil edemeyince de temerrüde düşüyor, kredibilitesi düşüyor, zarar ediyor. Piyasaların biraz hareketlenmesi ve borç yükünün azaltılabilmesi için firmaların SGK ve vergi borçları bu alacaklardan düşülebilir. Öte yandan KDV alacakları yerine uzun vadeli devlet tahvili de verilebilir” ifadelerine yer vermişti.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.