Hava Durumu

Kamu emekçileri yoksulluğa mahkum

1 Ağustos tarihinde Hükümet ile yetkili sendika arasından yapılacak olan Toplu İş Görüşmeleri öncesi KESK tarafından yürüyüş başlatıldı. Başlatılan yürüyüş kapsamında KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ve MYK üyelerinden oluşan yürüyüş kolu Gaziantep’te bir basın toplantısı düzenleyerek, hazırladıkları talepleri açıkladılar.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2019 20:10
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2019 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kamu emekçileri yoksulluğa mahkum

Yeşil Su Meydanı’nda Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) tarafından 1 Ağustos Perşembe günü Ankara’da başlayacak Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi Edirne, Artvin, Muğla ve Van illerinden yola çıkan yürüyüş kollunun bir sonraki durağı Gaziantep oldu. 5 milyonu aşkın kamu emekçisinin sorunlarını dile getirmek için Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan kamu emekçileri, bugün Ankara’da buluşacak.  KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ve MYK üyelerinden oluşan yürüyüş kolu geçtiğimiz gün Gaziantep’e geldi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez ve MYK üyelerinin katılımıyla Yeşil Su Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında bulunan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “Biliyorsunuz kamu emekçilerinin 2020-2021 yılları toplu sözleşmeleri 1 Ağustos’ta başlıyor ve bizler alan eylemlerinin yasaklanmaya devam ettiği bu koşullarda sesimizi ve taleplerimizi duyurmak için dört koldan 3 gün boyunca devam edecek bir yürüyüşe başladık. 3 milyon kamu emekçisini ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisini yakından ilgilendiren, ailelerini de kattığımızda toplamda 20 milyonluk önemli bir kitleyi etkileyecek olan toplu sözleşme süreci olmasına rağmen yandaş medyanın, yetkili yandaş konfederasyonun ve iktidarın sessizliğinden de anlıyoruz ki, süreci oldu-bittiye getirmek istiyorlar. Bir kez daha kapalı kapılar arkasında enflasyon oranında ve zamanla enflasyon altında kalacak bir artışla iki yılımızı daha çalmak istiyorlar.”

“ON BİNLERCE EMEKÇİ İŞİNDEN EDİLDİ”

“Sizler de biliyorsunuz ki, bugüne kadar dört defa kurulan masadan, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verecek, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğini ortadan kaldıracak, ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasın sağlayacak hiçbir düzenleme çıkmadı. Hiçbir temel sorunumuz çözülmedi. Üstelik iki yıllık OHAL dönemi sorunlarımızı kat be kat artırdı. On binlerce kamu emekçisi sorgusuz sualsiz, savunmaları dahi alınmadan işlerinden, aşlarından edildiler. Çoluk çocuk sosyal ölüme terk edilmek istendiler. Daha birkaç gün önce Anayasa Mahkemesi Barış Akademisyenleri şahsında bu ihraçların hukuksuzluğuna dair çok önemli bir karar aldı. Eminiz ki, tüm arkadaşlarımız er geç görevlerine iade edilecekler ve insanlık dışı uygulamalara imza atanlar yaptıklarının hesabını verecek, sadece siyaset sahnesinden değil, insanlık değerleri karşısında da silinip gidecekler. Bizlerin istediğini sadece yüzdelik bir zam oranıyla açıklayan ya da sadece yüzde kaç zam istediğimizi merak eden bir yaklaşımın oldukça dar ve yüzeysel olduğunu belirtmek istiyoruz.”

“ENGELLER KALDIRILMALI”

“Kamu emekçileri ve emeklileri öncelikle bugüne kadar ellerinden alınanları geri istiyor. Bugüne kadar hep ertelenen, fazlası ile hak ettikleri insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek için haklarının garanti altına alınmasını istiyor.  Halktan Yana Bir Kamu Hizmeti, Güvenceli İstihdam ve Güvenli Gelecek, Demokratik, Adil Bir Çalışma Yaşamı, İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret ve Gerçek Bir Toplu Pazarlık Hakkı istiyoruz. Biz KESK olarak,  işçisinden,  kamu emekçisine,  emeklisinden asgari ücretlisine, küçük esnafından çiftçisine kadar emeği ile yaşam mücadelesi verenleri bir bütün olarak görüyoruz. Bunun doğal sonucu olarak da taleplerimizi kamu emekçileri ile sınırlı tutmuyor,  emekçi sınıfları,  dar gelirli yurttaşları esas alarak oluşturuyoruz. Biz her şeyden önce kamu hizmetlerinin dönüşüm adı altında ticarileştirileştirilmesinin yarattığı yıkıcı etkilerin ortadan kaldırılmasını, Halktan Yana Bir Kamu Hizmeti önündeki engellerin kaldırılmasını hedefliyoruz.”

“LİYAKAT ORTADAN KALDIRILDI”

“Bugün kamu görevine alınmada, görevde yükselmede KPPS ve yazılı sınavlar işlevsiz hale getirilmiş, adayların bilgisini, yeteneğini, mesleki yeterliliğini ölçmeye hizmet etmesi gereken sözlü sınav veya mülakatlar siyasal görüş, mezhep hatta doğum yeri gibi faktörlerin temel alındığı, siyasal iktidar ile farklı çizgide olan, torpili olmayan adayların KPSS puanı, yazılı puanı ne kadar yüksek olursa olsun elenmesinin aracına dönüştürülmüştür.  Böylece torpilin, kayırmanın, siyasal kadrolaşmanın kapsı sonuna kadar açılmış, kariyer ve liyakat ilkeleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Öte yandan sadece adayı değil, yakınlarının da kapsayan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması ile üçüncü bir elemeye tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan sendikal ayrımcılık, özellikle kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılık ve mobbing sistemli bir hale gelmiştir.”

“HALKIN YÜZDE 60’I YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

“Toplu sözleşme teklifimizde yer alan temel taleplerimizden biri de İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret talebidir. Ülkeyi yönetenlerden en çok duyduğumuz sözlerden birisi “işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik” sözüdür. Ancak bu sözde ifade edilen enflasyon TÜİK tarafından açıklanan, çarpık hesaplamalara dayalı resmi enflasyondur. Oysa işçiyi, kamu emekçisini, emekli ezen TÜİK’in resmi rakamları değil, sokakta, pazarda, mutfakta yaşanan hayatın gerçek, gayri resmi enflasyonudur. Halkın en az yüzde 20’si açlık sınırı altında, yüzde 60’ı yoksulluk sınırı altında olan bir ülkede açıklanan resmi enflasyon rakamlarının bir karşılığı olmadığını biliyoruz. Kapılar ardında, masalarda değil, işyerlerinden sizlerden topladığımız taleplerle hazırladığımız tekliflere hep beraber sahip çıkalım”  ifadelerine yer verdi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.