Hava Durumu

Kamu İşçilerinin gözü Toplu İş Sözleşmesinde

TÜRK-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, kamu kurumlarında çalışan 700 bin işçiyi yakından ilgilendiren Toplu Sözleşme Görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamu işçilerinin maaşının en az 4 bin 800 TL olması gerektiğini söyleyen Sarıca, Toplu Sözleşmede kamu işçilerinin faydasına olan maddelerin kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2021 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kamu İşçilerinin gözü Toplu İş Sözleşmesinde

 

Kamu işçilerinin 2020-2021 dönemi için mali ve sosyal haklar belirleneceği Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde tarih henüz netleşmedi.  TÜRK-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, kamu kurumlarında çalışan 700 bin işçiyi yakından ilgilendiren Toplu Sözleşme Görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“EN DÜŞÜK MAAŞ 4 BİN 800 TL OLMALI”

Kamu işçilerinin en düşük maaşının 4 bin 800 TL olması gerektiğini belirten Sarıca, “Toplu iş sözleşmesi imza tarihinden sonra işe alınanların taban ücreti de bu tutarın altında olmamalı. İşe giriş ücreti; ikinci, üçüncü ve dördüncü altışar aylık dönemde, ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak belirlenmeli.”

“İLAVE ÜCRET ZAMMI VERİLMELİ”

Açıklamalarını sürdüren Sarıca, “İşçilerin ücretlerine çekme ve kıdem zammı uygulandıktan sonra, aylık brüt çıplak ücretlerine,  yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl birinci altı ay için yüzde 20 oranında ücret zammı yapılmalı. İşçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl ikinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan en son temel yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli endeksindeki bir önceki altı aylık değişim oranına 3 puan refah payı ilavesiyle ücret zammı verilmeli.”

İLAVE ZAM GÜNDEME ALINMALI

İşçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl birinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan en son temel yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli endeksindeki bir önceki altı aylık değişim oranına 3 puan refah payı ilavesiyle ücret zammı yapılmalı. İşçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere ikinci yıl ikinci altı ay için; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan en son temel yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli endeksindeki bir önceki altı aylık değişim oranına 3 puan refah payı ilavesiyle ücret zammı getirilmeli. Toplu iş sözleşmelerinin kapsamındaki işçilere; her yılın Mayıs ayı içinde 1.500 TL ve Eylül ayı içinde 1.500 TL olmak ve başkaca bir ödemeyi etkilememek üzere “ek ödeme” yapılmalı.

“112 GÜN İKRAMİYE VERİLMELİ”

696 Sayılı KHK ile Kadroya Geçen İşçilerin Durumuna ilişkin konuşan Sarıca, “İlk defa toplu iş sözleşmesi yapılacak işyerlerinde de, işbu kapsamda belirlenen sosyal yardım ödemeleri uygulanacaktır. Bu kapsamdaki işçilere yıllık 60 gün ikramiye ve 52 gün ilave tediye ile birlikte toplam 112 gün ikramiye ödenmeli.  Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar kurumların bütçe imkânları göz önüne alınarak gecikmeden ödenmeli” dedi.

Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi açıklanan taleplerin gündeme alınarak, kamu işçilerinin faydasına olan bu maddelerin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

E.YILDIRIM

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.