Hava Durumu

KARAR GÜNÜ..!

Koronavirüs Salgını ile mücadele kapsamında Kasım 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan kısıtlamalarda sokağa çıkma yasağı, işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi konular başta olmak üzere bir takım tedbirler alınmıştı. 1 Mart tarihinde başlayacağı duyurulan Normalleşme Süreci kapsamında bugün yapılacak Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Normalleşme Sürecinin detaylarını anlatacak. Toplantı sonunda Gaziantep’te uygulanacak olan Normalleşme adımları belirlenmiş olacak.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2021 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2021 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
KARAR GÜNÜ..!

2020 yılı Mart ayında başlayan Koronavirüs Salgını, ekonomik yaşama etkileri sürüyor. Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de faaliyetlerin kısıtlanan, geçici olarak durdurulan işletmeler, zor günlerden geçiyor. Geçtiğimiz hafta Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaların illerin vaka oranlarına göre kademeli olarak kaldırılacağını duyurmuştu. 1 Mart Pazartesi günü yapılacak olan Kabine Toplantısının ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açıklamalar doğrultusunda, hangi illerde kısıtlamaların ne şekilde kaldırılacağı konusu netlik kazanacak.

VAKA ORANI 35,08 OLDU

Geçtiğimiz Pazartesi günü İllere Göre Haftalık Vaka Sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı. Yayımlanan 100 bin kişide vaka oranına göre, geçtiğimiz haftaya oranla vaka sayılarında artış yaşandı. Söz konusu artış ile birlikte Gaziantep’te vaka oranı 35, 08’e yükseldi. Vaka oranlarındaki yükselişin normalleşme sürecini olumsuz etkilemesinden endişe duyuluyor.

İLLER 4 KADEMEYE AYRILDI

1 Mart tarihinde başlayacak olan Normalleşme Sürecine geçiş için iller 4 kademeye ayrıldı. Kriterlere göre, 100 binde 10 vakanın altındaki iller düşük, 11-35 arası ise orta riskli sayılacak. Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek, 100'ün üzerinde vakası olan iller ise çok yüksek riskli kategorisinde bulunacak. İllerdeki kısıtlamalar, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilecek ya da genişletilecek.

“YÜZ BİNDE 35’E DÜŞEN İLLERDE KONTROLLÜ AÇILMA BAŞLAYACAK”

İlk normalleşme de düşük ve orta riskli illerde başlayacağı ifade edildi.  Kademeli gevşeme ile ilgili Bilim Kurulu üyelerinin yaptığı açıklamaya göre, “Yüz binde 10’un altında vaka sayısı olan illerde kişiler, kendi tedbirlerini uygulamaya devam ederek, hijyen kurallarına uyarak, açılmaya başlayacak. Ancak yüz binde 35’e kadar olan illerde kontrollü açılma olacak. Örneğin önce küçük işletmeler açılacak. Ancak bunun üzerinde olan illerde açılma şimdilik zor görünüyor” ifadelerine yer verildi.

VALİLİKTEN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

Korona virüs tedbirleri kapsamında 1 Mart tarihinden itibaren yeni bir döneme adım atılacak. Tedbirlerin genişletilip genişletilmeyeceğinin belirleneceği tarihten önce okulların durumuna ilişkin Gaziantep Valiliği'nden açıklama geldi.

Gaziantep Valiliği, okulların durumuna ilişkin, "İçişleri Bakanlığımızın 26 Şubat tarihli Genelgesiyle 1 Mart günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanacak Kabine’de yeni kararlar alınıncaya kadar mevcut tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi gerektiği bildirilmişti.

Kabine Toplantısında eğitim ve öğretime yönelik düzenlemeler de 4 ayrı risk seviyesine göre belirlenecek olup bu nedenle 1 Mart 2021 Pazartesi günü mevcut uygulamaya (15 Şubat'tan bu yana uygulanan; birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan tüm ilkokullarda, köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki resmi ve özel ilkokullar, ortaokullar ve imam hatip ortaokullarının bütün seviyelerinde ve tüm bağımsız resmi anaokulu ve özel eğitim anaokulları ile özel okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılması, 22 Ocak'tan beri uygulanan; 8 ve 12. Sınıf öğrencileri ile mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarının yüz yüze sürdürülmesi) devam edilecek ve alınan kararlar çerçevesinde yeni uygulamaya 2 Mart 2021 Salı günü itibariyle başlanabilecektir.

1 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde her ilimizde içerisinde bulunulduğu ilan edilen risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarımızca gerekli adımlar atılacaktır" açıklaması yapıldı.

NORMALLEŞEBİLECEK MİYİZ?

Normalleşme için yapılan açıklamaya göre Gaziantep, normalleşme için açıklanan kriterlerde sınırda yer alıyor. 2020 yılı Kasım ayından bu yana yeniden faaliyete başlamak için gün sayan esnaf ise kentte vakaların yeniden yükselmesinden endişe duyuyor. Söz konusu vakaların normalleşmenin önünde engele teşkil edebileceğini düşünen esnaf, “Salgının başladığı ilk günden bu yana alınan tüm tedbir kararlarını uyguladık. Her gün vaka sayılarının yeniden yükselmemesi, salgından bir çıkış yolu bulunmasını umut ettik. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklama bizlere umut oldu. Sağlık Bakanlığının yayımladığı vaka haritasında Gaziantep’te 100 bin kişide vaka oranının 27 olması bizleri sevindirdi. Bu hafta açıklanan oranlarda ise vakaların yeniden yükseldiğini gördük. Bu durum bizlerin normalleşme konusunda endişelerimizin artmasına neden oldu. Sürecin geldiği noktada normalleşme için elverişli durumda bulunan ilimizde, tedbirlere uyum gösterilmesini önemsiyoruz” diye konuştular.

Şimdi gözler Gaziantep’te 2 Mart tarihi itibariyle Normalleşmenin başlayıp başlamayacağı konusuna çevrildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.