Hava Durumu

Kıdem Tazminatı tepkisi sürüyor…

Hükümet tarafından gündeme alınan ve Kıdem Tazminatı uygulamasında değişiklik yapılmasını öngören Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne tepkiler sürüyor. Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Kıdem tazminatı alın terimizdir, kıdem tazminatı iş güvencemizdir, çocuklarımızın bize emanetidir. Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak demektir” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 17:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kıdem Tazminatı tepkisi sürüyor…

Hükümet tarafından gündeme alınan ve Kıdem Tazminatı uygulamasında değişiklik yapılmasını öngören Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne tepkiler sürüyor. Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Kıdem tazminatı alın terimizdir, kıdem tazminatı iş güvencemizdir, çocuklarımızın bize emanetidir. Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak demektir” diye konuştu.

DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ve sendika üyeleri Güven Boya İplik Fabrikası önünde bir araya gelerek, basın açıklamasında bulundular.  Basın açıklamasında bulunan DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Türkiye işçi sınıfının doksan yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış en köklü hakkı olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Sermayenin ve iktidarların 45 yıllık düşü olarak, 11. Kalkınma Planı’ndan Yeni Ekonomik Program’a kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF’nin tüm raporlarında geçen “tavsiyelerini” hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının “sinir uçları” ile oynanmaktadır.”

“KIDEM TAZMİNATI HAKKI YOK EDİLMEK İSTENİYOR”

“Bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir. Pandemi koşullarında 82 milyon insan yaşam mücadelesi verirken, işçiler olarak bizler, canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatmakta ve daha esnek, daha güvencesiz, kölece çalışma dayatmaktadır.”

“KABUL EDİLEMEZ”

“DİSK Başkanları Kurulu, salgın koşullarında dahi bir bütün olarak, sendikalı-sendikasız tüm işçilerin hak gaspına kalkışanlara karşı işçi sınıfının biriken öfkesini ve bu saldırıları püskürtme kararlılığını görmekte ve bu kararlılığı örgütlü bir güce dönüştürme iradesini dile getirmektedir. Ayrıca bu kadar önemli bir sürecin, Hükümet tarafından gazete köşelerine sızdırılan kimi bilgilerle, dinamik bir süreç olan çalışma hayatının tanımlı mekanizmaları işletilmeden, Anayasal bir kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey, yasal bir kurum olan Üçlü Danışma Kurulu gibi mekanizmaları çalıştırmadan kapalı kapılar arkasında yapılan “müzakereler” yoluyla tartıştırılması kabul edilemez.”

MÜCADELE ÇAĞRISI!

“Hükümeti, ailelerimizle birlikte düşündüğümüzde toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren, çocuklarımızın geleceği olan kıdem tazminatını tüm toplumun ve işçilerin gözü önünde, şeffaf bir biçimde tartışmaya çağıran DİSK, tüm işçi sınıfını ilgilendiren bu büyük tehlikeye karşı dişe diş bir mücadele için işyerlerinde gerekli çalışmaları başlatmıştır. DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır: DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur. Ve bu ülkenin yasalarına ve Anayasası’na göre kurulmuş diyalog mekanizmalarını yok sayarak iktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır. DİSK, işçi sınıfının haklı ve kararlı direnişinin bayrağı olmaya devam edecektir.”

İŞTEN ÇIKARMALAR KOLAYLAŞACAK

“Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş ile karşılanacaktır. Kıdem tazminatını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkaracak, iş güvencesi dayanağı işlevine son vererek işten çıkarmaları kolaylaştıracak, işverene iş sürecinde keyfiyet olanağı verecek, son ücret ile bağını kopararak kıdem tazminatının miktarını düşürecek planların müzakere edilecek hiçbir yanı yoktur. Fon, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize ve geleceğimize el koymak demektir.”

EYLEM TAKVİMİ HAZIR

“Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenler işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hakimiyetini sağlamasıdır.

İşçi sınıfının kıdem tazminatına dair hassasiyetini, örgütlü ve kararlı bir irade olarak işyeri eylemlerine, yürüyüşlere, meydanlara, direnişlere, grevlere ve dişe diş bir mücadeleye taşıma kararlılığının altını çizen DİSK Başkanlar Kurulu, DİSK örgütünün bir bütün olarak tüm sendikalarımızla birlikte önümüzdeki günlerde açıklanacak eylem takvimini hayata geçirmek için hazır olduğunu ilan ederiz” ifadelerini kullandı.

M. TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.