Hava Durumu

Konaklama Sektörü, destek bekliyor

Türkiye’de etkisini sürdüren Pandemi süreci konaklama ve turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Şehirlerarası yolculukların sınırlanması ile birlikte önemli ölçüde zarar gören sektör, 1 Haziran itibariyle sınırlamanın kaldırılmasını bekliyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, üç aylık süreçte büyük zarar gören konaklama ve turizm sektörüne yönelik teşvik ve faizsiz kredi paketlerinin devreye alınmasının ve tüm ödemelerin 2021 yılına ertelenmesi isteğinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2020 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2020 18:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Konaklama Sektörü, destek bekliyor

Türkiye’de etkisini sürdüren Pandemi süreci konaklama ve turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Şehirlerarası yolculukların sınırlanması ile birlikte önemli ölçüde zarar gören sektör, 1 Haziran itibariyle sınırlamanın kaldırılmasını bekliyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, üç aylık süreçte büyük zarar gören konaklama ve turizm sektörüne yönelik teşvik ve faizsiz kredi paketlerinin devreye alınmasının ve tüm ödemelerin 2021 yılına ertelenmesi isteğinde bulundu.

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs (Covid-19) Salgınına karşı alınan tedbirler ile salgın önemli ölçüde kontrol altına alındı. Salgın sürecinde uygulanan tedbirler, pek çok sektörde ekonomik sıkıntıların yaşanmasına neden olurken; Türkiye’de normalleşme süreci ile ilgili adımlar atılmaya başlandı. Normalleşme süreci ile birlikte 15 ilde süren Şehirler arası ulaşımın 1 Haziran itibariyle kaldırılması ve sokağa çıkma yasağı uygulamasının kaldırılması, turizm ve konaklama sektörünü sevindirdi.  Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, konaklama ve turizm sektörünün içinde bulunduğu ekonomik sorunları gazetemizde anlattı.

SEKTÖR ZOR GÜNLERDEN GEÇİYOR

Turizm ve Konaklama Sektörünün önemli bir sınavdan geçtiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs Salgınından en çok zarar gören sektör, turizm ve konaklama sektörü oldu. Yaklaşık üç aydan bu yana konaklama hizmeti sunan otellerin büyük bir kısmı kapalı. Kapalı olmayan otellerde ise müşteri bulunmuyor. Pandemi süreci ve iller arasındaki ulaşımın kapatılması bu durumun yaşanmasında etkili oldu. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasakları da bizleri etkiledi. Üç aylık süreçte sektörümüz ne yazık ki zor günler geçirdi.”

Sektörde iş olmamasına rağmen ödemelerin bitmediğini söyleyen Yılmaz, “Sektörümüz zarar görmesine rağmen, SGK, vergi ödemeleri, maaşlar, kiralar, fatura ödemeleri gibi konularda bir kolaylık sağlanmadı. Üç aylık ödeme ertelemeleri sektörün sorunlarını çözmeye yetmeyecektir. İnsanlar yolların açılması ile birlikte otellere akın etmeyecektir. Önümüzde bir toparlanma süreci olacaktır. İşlerimizin açılması, tüm sorunların bir anda çözüleceği anlamına gelemeyecek.”

TEŞVİK PAKETİ ŞART!

Devlet tarafından teşvik ve faizsiz kredi seçeneklerini devreye alması gerektiğini savunan Yılmaz, “Bu noktada devletten destek bekliyoruz. Devlet kontrolünde olan SGK, vergi ödemeleri gibi belli başlı konularda işletmelere kolaylık sağlanmalı. Bu ödemelerin 2020 yılı sonuna ya da 2021 yılına ertelenmesi önemlidir. Öte yanda işletmelere yönelik kredi ve teşvik paketleri hazırlanmalı. Hazırlanan bu paketlerde konaklama sektörünün sorunlarını çözümleyebilecek önemli miktarlarda faizsiz kredi seçenekleri ortaya konulmalı. Ödemeler ise 2021 yılında başlamalıdır. Aksi halde sektörümüzün ayakta kalabilmesi oldukça güç olacaktır. Kuyu suyu kullanan işletmelerin faturalandırılmaması gerekiyor.”

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN FAYDALANAMADIK

Konaklama sektörünün özveride bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Elimizden geldiği kadar personellerimizi işlerinden çıkarmamaya gayret gösterdik. Süreç içerisinde hep birlikte mücadele ettik. Tedbirlere, alınana kararlara uyum gösterdik. Sektörümüzün ayakta kalabilmesi için destekler önemli. Diğer yandan kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunmasına bu ödemelerden faydalanamadık. Yaklaşık 2 ay önce yaptığımız başvuru sonrasında ödeme yapılmadı. Bu durum bizler açısında olumsuz sonuç doğurdu. Bizler neden Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanamadık?”    

YETKİLİLER DEVREYE GİRMELİ

Konaklama hizmeti sunan otellerin, kira yönünden zor günler geçirdiğini belirten Yılmaz, “Pandemi sürecinde ne yazık ki kira ödemeleri konusunda büyük sıkıntılar yaşadık. Yetkililerin bu konuda yaptığı çağrılarında sonuçsuz kaldığını gördük. Otellerin çalışmaması ile ilgili süreçte mülkiyet sahiplerinin bizlere destek olması gerekiyor. Bu noktada yetkililerin çağrılarını yinelemelerini önemsiyoruz.”

SEKTÖR İLE İLGİLİ PANDEMİ KURULU OLUŞTURULMALI

1 Haziran tarihi itibariyle Şehirlerarası yolculukların serbest hale getirileceğini anlatan Yılmaz, “Normalleşme sürecine kademe kademe geçiş yapacağız. Sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor. Pandemi sürecinde bu hususlar, hem vatandaşların sağlığı hem de işletmelerimiz için önemli. Normalleşme sürecinde konaklama ve turizm sektörü ile ilgili Pandemi Kurulu kurulması gerekiyor. İşletmeciler, otel müdürlerinden oluşan kişiler sürece dahil edilmeli. Turizm ve Konaklama Pandemi Kurulu eliyle işletmelerin normalleşme sürecine uyum sağlaması gerekiyor. Pandemi sürecinde otellerimizde görev yapacak olan çalışanlarımızın tamamına eğitim ve psikolojik anlamda destekler verilmeli” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.