Hava Durumu

Konserve Zamanı Geliyor! Kavanozlar Hazır mı?

Mevsim sebzelerini en taze halleriyle saklayarak kışa hazırlamak için siz de konserve yapabilirsiniz. Henüz denemeyenler için çok zor ve meşakkatli görülse de aslında konserve hazırlamak sandığınız kadar zor değil. Biraz özenle siz de en leziz ve sağlıklı konserveleri kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2021 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Konserve Zamanı Geliyor! Kavanozlar Hazır mı?

Mevsim sebzelerini en taze halleriyle saklayarak kışa hazırlamak için siz de konserve yapabilirsiniz. Henüz denemeyenler için çok zor ve meşakkatli görülse de aslında konserve hazırlamak sandığınız kadar zor değil. Biraz özenle siz de en leziz ve sağlıklı konserveleri kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 

Ön Hazırlık Çok Önemli

Konserve yaparken ön hazırlık oldukça büyük önem taşıyor. Konserve yapmak için kullanacağınız cam kavanoz iyice yıkanmalı. Hatta zamanınız varsa, kavanozları bir tencerede kaynatarak içinde hiç mikrop, bakteri kalmadığından emin olmalısınız. Konserve yapacağınız kavanozları yüksek ısıda temizlemelisiniz. Kavanoz kapağı yeni olmalı. Eğer daha önce kullanılmış bir kapak kullanmaya çalışırsanız hava aldığını fark edebilirsiniz. Bu da bütün çabanızın boşa gidebileceği anlamına geliyor. Yeni kapakları hemen her züccaciyede, markette kolaylıkla bulabilirsiniz. Konserve yapacağınız yemekteki sebzelerin taze, olgun, çürüksüz olmasına dikkat etmelisiniz.

Konserve Yapımı Düşündüğünüz Kadar Zor Değil

Konserve yapacağınız yemekleri sıcakken cam saklama kabı içine yerleştirmelisiniz. Düdüklü tencerede pişen yemekleri konserve yapmak, pişme ısısı daha yüksek olduğu için daha güvenli görülüyor. Yemeği pişmiş halde, sıcakken kavanozlara doldurmalısınız. Bu sırada kavanozu ağzına kadar doldurmamalı, iki parmak kadar boşluk bırakmalısınız. Eğer çok doldurursanız kavanozun patlama tehlikesi bulunuyor. Sonrasında dolan kavanozların sıcak sıcakken kapaklarını kapatmalısınız.

 

Şimdi sıra kavanozları ters çevirip kapakları vakumlamada. Kavanozları ters çevirip geniş bir tencerenin içine yerleştirmelisiniz. Aralarına temiz sünger veya bezler yerleştirebilirsiniz. Sonra kavanozların yarısına gelecek kadar su doldurup tencereyi kaynamaya bırakmalısınız. En az 10 dakika kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan almalı ve kavanoz kapaklarını yeniden sıkarak güvenliğinden emin olmalısınız. Kavanozları tezgaha ters bir şekilde dizerek soğumaya bırakın. Kavanoz kapaklarının orta kısmı içeri doğru çökmüşse vakum işlemi tamamlanmış anlamına geliyor.

Konserve Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kavanozlar soğuduktan sonra kapaklar dışa doğru bombeli kaldıysa, kapağa bastırdığınızda içeri çöküyorsa konserveniz olmamış anlamına geliyor. O kavanozu bir an önce tüketmelisiniz. Konserveleri serin, kuru ve güneş görmeyen dolaplarda saklamalısınız. Yemeklere normalde eklediğinizden daha fazla tuz koymalısınız, böylece dayanıklılık süresini artırabilirsiniz. Konserveleri açarken zorlanabilirsiniz. Kapağı açmak için önce birkaç veya yemek kaşığı ile hafifçe gevşetmeli sonra açmalısınız. Kapağı açarken içinden su fışkırdığını fark ederseniz o konserveyi tüketmemelisiniz. Uygun sıcaklıkta yeteri kadar pişmeyen, iyice dezenfekte edilmemiş araçlarla yapılan konserveler zehirleyici olabiliyor. Bu noktalara dikkat etmelisiniz.

Yazın Hangi Konserveler Yapılabiliyor?

Ev yemeği hazırlamada deneyimi olan kişiler, yaz aylarında kışa hazır olması için bol bol domates konservesi yapıyor. Domatesleri rendeledikten sonra tuzla kaynatarak yapılan konservenin yanında yaz sebzeleri de kavanozlara doluyor. Menemenlik harçlar, patlıcanlı soslar ve yemekler, bamya ve taze fasulye yemekleri yazdan hazırlanarak kilerlere yerleştiriliyor. Ayrıca salatalar için mısır konservesi, karışık kızartma konservesi, baklagil yemekleri yaparak kavanozlara doldurabilirsiniz.

Konserve Kullanmanın Avantajları

Konserve yemeklerin sağladığı avantajların başında zamandan tasarruf geliyor. Hazır pişmiş veya kısmen pişmiş yemekler, pişirme süresini kısaltıyor veya bu zaman zarfını ortadan kaldırarak sofrada yerini alıyor. Buna ek olarak konserveler, sebzeleri mevsiminde tüketmenin lezzetini kışa taşıyor. Kış aylarında da kışlık sebzelerin konserveleri yapılarak yaza hazırlanabiliyor. Lahana, brokoli, karnabahar gibi yemeklerin konserveleri yaz aylarında kış sebzelerini özleyenlere alternatif oluşturuyor. Ayrıca, ani gelen misafirler karşısında hazırlıklı olmak için konserve alışkanlığının bulunması yetiyor.

Siz de yaz aylarından bol bol konserve yaparak kışa hazırlanabilirsiniz. Evinizdeki bir dolabı, kilerinizin bir rafını konservelere ayırarak nefis konserveleri saklayabilirsiniz. Siz de konserve yapmanın inceliklerine dikkat ederek hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.                                  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.