Hava Durumu

Konteyner krizi çözülebilecek mi?

Dünyanın en rekabetçi kentleri arasında yer alan Gaziantep’te 2020 yılı sonunda başlayan konteyner krizi devam ediyor. 2020 Aralık ayında baş gösteren konteyner krizi nedeniyle Gaziantepli iş adamları, ürettikleri ürünleri zamanında gönderemiyor, zor şartlar altında konteyner bulan işadamları ise, yüksek miktarda konteyner ve nakliye ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Konteyner krizi çözülebilecek mi?

Amerika-Çin arasında artan medikal ürün ihracatı, Türkiye’de konteyner sıkıntısına neden oldu. Konteynerleri Çin’den ithal eden Türkiye’de, ihracat yapmak isteyen firmalar konteyner bulamazken, konteyner ve nakliye ücretlerinde büyük oranda artış yaşandığı öğrenildi. Türkiye genelinde yaşanan konteyner sıkıntısı Gaziantep'te de sorunlara neden oldu. Dünyanın en rekabetçi şehirlerinden olan ve Türkiye ihracatında 5.sırada yer alan Gaziantep’te, 2020 Aralık ayından bu yana yaşanan konteyner sıkıntısına çözüm aranıyor.

FİYATLAR ARTTI

Gazetemize açıklamalarda bulunan iş adamları, Türkiye genelinde yaşanan konteyner krizinin kısa süre içerisinde çözümlenemeyeceğini dile getirdiler. İş adamları, “Geçtiğimiz yıl başlayan konteyner sıkıntısı, Mart ayında da devam ediyor. Konuya ilişkin tüm mecralarda sıkıntımızı dile getirdik. Yetkililer sorunlarımıza duyarsız kalmayarak gerekli temaslarda bulundular. Ancak dünya genelinde konteyner üretimini elinde bulunduran Çin’in ABD ile yaşanan kriz sonrası konteynerleri topladığı ifade ediliyor. Bu nedenle piyasada konteyner bulmak güçleşiyor. Umuyoruz ki kısa süre içerisinde bu sorun çözülür aksi halde konteyner ve nakliye ücretlerinde yaşanan artışların önüne geçmek mümkün olmayacaktır” diye konuştular. 

“İHRACATÇI, BOŞ KONTEYNER BULAMIYOR”

Kentte yaşanan konteyner krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı (GTO) Tuncay Yıldırım, “İhracatçılarımız, konteyner bulmakta güçlük çekiyor. Dolaşımda konteyner bulanamaması, ilimizde bulunan ihracatçılarımızın sorunlar yaşamasına neden oluyor. Konteyner bulunmasında yaşanan güçlüğün yanında taşıma ücretlerinde de büyük oranda artış yaşandığı görülüyor. Bu sorunları çözümü noktasında Gaziantep Ticaret Odası olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Önümüzdeki süreçte, iş dünyasının olumsuz etkileyen bu sorunun ortadan kalkmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

“KONTEYNER BULAMADIĞIMIZ ZAMAN ÜRÜNLERİ ZAMANINDA ULAŞTIRAMIYORUZ”

Konteyner sorununun çözümünün önemli olduğunu kaydeden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, “Sanayiciler olarak son dönemdeki en büyük sorunlarımızın başında hammadde fiyatlarındaki artış ve lojistik gelmektedir. Hammade fiyatlarındaki anormal yükselişlere rağmen üretiyoruz, bu güç koşullarda pazar da buluyoruz; ancak dünya armatörlerinin uygulamalarından dolayı konteynerlerimizi göndermekte çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Gaziantep dünyanın 190 ülkesine ihracat yapan bir şehir ve konteyner krizinden en fazla etkilenen şehirler arasında yer alıyor. Hem konteyner bulamadığımız için ürünlerimizi zamanında ulaştıramıyoruz hem de uluslararası konteyner firmalarının çeşitli sebepler göstererek fiyat artışında bulunmalarından dolayı mağduriyetler yaşıyoruz. Konuyla ilgili sorunlarımızı ilgili kurumlarla paylaştık ve konteyner engelinin kalkması için devletimizden çalışmalarına hız vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Sektörde yaşanan konteyner sıkıntısına ilişkin daha önce açıklamalarda bulunan TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, “Sadece hububat bakliyat ihracatçılarını değil, ülkemizde bütün sektörleri ve ihracatçılarımızı yakından ilgilendiren önemli bir sorun olan konteyner fiyat artışları ve ilgili uluslararası firmaların rekabet şartlarını zedeleyici uygulamaları konusundaki olumsuzlukların ivedi bir şekilde çözüme kavuşturulması yönünde aldığımız karar doğrultusunda gerekli girişimlerde bulunacağız. Uluslararası konteyner firmalarının uygulamaları, ülke ihracatımızı olumsuz etkilerken önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü de neredeyse sıfırlayacaktır. Bunun için acil önlem almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KONTEYNER KONUSUNDA CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR”

Konteyner Sorununa ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Halı Sektör Kurulu Salahattin Kaplan, “Tüm sektörlerde olduğu gibi sektörümüzün de konteyner konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor olması. Gerek yüksek fiyatları gerekse yeterli sayıda bulunmaması, bir diğer sorunumuz ise yüksek hammadde fiyatları ve her gün bu fiyatların inanılmaz düzeyde artması. Tabi bu beraberinde maliyet artışları getiriyor. Bu sorunların çözümü için elbette boş durmayacağız” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.