Hava Durumu

“Köylü kooperatiflerine destek verilmeli”

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, gıda, tarım ve hayvancılık konusunda kalkınma politika ve stratejilerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2019 21:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Köylü kooperatiflerine destek verilmeli”

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, üreticilerin sorunlarına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Aydın, “Köylü, çiftçi ve küçük üretici sayısının her gecen gün azalması aslında tarım ve hayvancılığın en büyük sorunu. 1986 da yüzde 50’si kırsal alanda yaşayan ülkemiz, 33 yılda nüfusun önemli bir bölümünü şehirlere göç ettirmek zorunda kalmıştır. Günümüzde is gücü e katılabilecek vatandaşların yaklaşık yüzde 90’ı şehirlerde, kenar semtlerde, katma değersiz islerde ucuz is gücü olarak istihdam edilmekte. Köyde kalan dedeler ve nenelerde artan maliyetlerle tarım ve hayvancılık yapamamaktadır. Köylü, küçük üretici ve çiftçi için elindeki ürünü hızla ürün senedine dönüştürebileceği lisanslı depoculuk sistemi tek başına kırsal kalkınmayı sağlayamaz fakat birden farklı ve tamamlayıcı projelerle giderek tükenmekte olan tarım ve hayvancılığımıza nefes aldırabilir.

“KIRSAL ALAN YENİDEN CAZİBE MERKEZİ OLMALI”

“ Lisanslı depoculuğun kırsal alanda yaygınlaştırılmasının yanında küçük üretici, çiftçi ve köylüden alınan direkt ve dolaylı vergi yükü azaltılmalı. Mera ve otlak alanlar ranta karşı korunmalı, hayvan varlığı artış projeksiyonuna göre yeni mera ve otlak alanları yapılmalı. Köylü ve çiftçi kooperatiflerine destek ve hibeler verilerek kırsal alanın yeniden cazibe merkezi olması sağlanmalı. Süt ürünleri ve diğer ürünlerde lisanslı depoculuk yatırımları adil ve şeffaf sistemlerle desteklenmeli, sürekli değişen döviz kuruna karşı korunaklı bir yatırım modeli ile önce çiftçi ve üretici kooperatiflerine sonra borsalar ve taşra teşkilatlarına olacak şekilde teşvik edilmelidir.”

LİSANSLI DEPOLAR DESTEKLENMELİ

“Lisanslı depoculuk ile birlikte uygulanan ürün senetleri bakanlık ve borsalar aracılığıyla çiftçi ve üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde yapılanmalıdır. Borsa ve lisanslı depoların vergi düzenlemeleri ile teşviki sağlanmalıdır. Borsalarda satış salonu işlemleri teşvik edilmeli, ciddi yatırım gerektiren lisanslı depolar hiç olmazsa ilk kuruluşlarında vergi muafiyet ve istisnalarıyla desteklenmelidirler. 27 Haziran 2019 da yayınlanan Süt Ürünleri Tebliğini geç de olsa olumlu bir gelişme olarak kabul ediyor, gıda tarım ve hayvancılık konularında ivedilikle sürdürülebilir kalkınma politika ve stratejileri üretilerek uygulanmasını hayati derecede önemli buluyoruz” ifadelerine yer verdi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.