Hava Durumu

Kriz, rakamlara yansıdı…

Gaziantep Ticaret Odası tarafından Bir Bakışta Gaziantep Ekonomisi Haziran ayı verileri yayınlandı. Yayınlanan verilere göre Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde kullanılan elektrik miktarı ve gerçekleştirilen ihracat oranının Mayıs ayına oranla büyük oranda azaldığı gözlemlendi.  Mayıs ayında 434 milyon 264 bin 203 KWH olan elektrik kullanımı Haziran ayında 351 milyon 101 bin 351 KWH’e geriledi. Elektrik kullanımında meydana gelen 100 milyon KWH’lik gerileme yaşanan ekonomik krizin kent ekonomisine etkisini bir kez daha gözler önüne sererken, mayıs ayında 684 milyon 31 bin dolar olarak ihracat oranı Haziran ayında 429 milyon 38 bin dolara olarak gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2019 20:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kriz, rakamlara yansıdı…

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurunda meydana gelen yükseliş ile başlayan ekonomik krizin etkileri sürüyor. Türkiye genelinde büyük oranda hissedilen ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar her geçen gün biraz daha yoksullaşırken, krizin etkileri 6 Organize Sanayi Bölgesi’nin bulunduğu Gaziantep’te de etkilerini gösteriyor. İç piyasaya yönelik olarak çalışan firmaların üretimi durdurduğu Gaziantep’te, ihracat yapan firmalarında hammadde fiyatlarının artması nedeniyle sıkıntılı süreçten geçtiği iddia ediliyor. Gaziantep ekonomisinde yaşanan ekonomik krizin etkileri, Gaziantep Ticaret Odası tarafından aylık olarak yayınlanan Bir Bakışta Gaziantep Ekonomisi verilerine de yansıdı.

 BİR BAKIŞTA GAZİANTEP EKONOMİSİ…

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından kent ile ilgili verilerin paylaşıldığı Bir Bakışta Gaziantep Ekonomisi yayınlandı. Haziran ayına ait verilerin yer aldığı Bir Bakışta Gaziantep Ekonomisi verilerine göre, Organize Sanayi Bölgesi’nde 351 milyon 101 bin 351 KWH elektrik tüketimi yapılırken, 429 milyon 38 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Enflasyon oranı yüzde 15,42 olarak gerçekleşirken, bin 468 konutun satışı gerçekleşti. Kentte 130 yeni firma iş hayatına katılırken, 28 firma ise kapandı. Kente gelen turist sayısı ise 60 bin 615 olarak gerçekleşti.

ELEKTRİK TÜKETİMİ VE İHRACAT AZALDI

Gaziantep ekonomisine ait bu veriler, bir önceki aya ait verilere göre karşılaştırıldığında ekonomide yaşanan kayıp ortaya çıkıyor. Üretimin göstergelerinde olan OSB’de elektrik kullanımı Mayıs ayında 434 milyon 264 bin 203 KWH olarak gerçekleşirken, Haziran ayında elektrik kullanımının 100 milyon KHW gerileyerek 351 milyon 101 bin 351 KHW olarak gerçekleştiği görüldü. İhracat rakamlarına bakıldığında ise Mayıs ayında 684 milyon 31 bin dolar olarak gerçekleşen ihracat oranı Haziran ayında 429 milyon 38 bin dolara geriledi.

KONUT SATIŞLARI AZALDI

Mayıs ayına oranla konut satışlarında da büyük bir kayıp yaşandığı Haziran ayı verilerinde ortaya konuyor. Buna göre Mayıs ayında bin 928 konut satılırken, Haziran ayında bu oran bin 468’e geriledi. Krizin en büyük mağdurlarından olan inşaat sektöründe büyük oranda sorun yaşanırken, azalan konut satışları da sektörü olumsuz etkiliyor.

FİRMA SAYISI AZALDI

Mayıs ayında Gaziantep’te 187 yeni firma açılırken, 57 firma ise kapandı. Haziran ayı rakamlarına bakıldığında 130 yeni firmanın açıldığı, 28 firmanın ise kapandığı görülüyor. Geçtiğimiz aya göre kapanan firma sayısındaki azalma olumlu olarak yansırken, yeni açılan firma sayısının geçen aya göre gerilediği gözlemlendi.

ENFLASYON RAKAMLARI GERİLEDİ

Konut satışı, ihracat oranı ve elektrik tüketiminde yaşanan gerilemelerin yanı sıra enflasyon rakamlarında oluşan gerileme sevinç yarattı. Mayıs ayında yüzde 20, 75 olarak gerçekleşen enflasyon oranı, Haziran ayında gerileyerek yüzde 15,42 olarak gerçekleşti.

TURİZMDE SEVİNDİREN HABER

Turizm istatistiklerine bakıldığında Haziran ayında Gaziantep’e gelen turist sayısının Mayıs ayına göre bir hayli arttığı görüldü. Gaziantep Turizm İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, Mayıs ayında Gaziantep’e gelen turist sayısı 42 bin 791 olarak gerçekleşirken, Haziran ayında bu rakam 60 bin 615 olarak gerçekleşti.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.