Hava Durumu

“Mahkeme kararları uygulanmıyor”

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Şube Binasında Veda Toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Girişken, son 4 yılda Belediyelerin imar tadilatlarına 118 dava açıldığını ve bu davaların yüzde 90’ını kazandıklarını söyledi. Girişken, “Plan tadilatları o kadar usulsüz ki mahkemelerden çıkan kararlar ortada. Mahkeme kararlarının şu an uygulanmıyor ancak bir gün bu kararlar uygulanacak. En azından sesini duyuramayan insanların sesi olmaya çalışıyoruz ve kamu vicdanını temsil ediyoruz” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2020 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2020 20:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Mahkeme kararları uygulanmıyor”

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Şube Binasında Veda Toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Girişken, son 4 yılda Belediyelerin imar tadilatlarına 118 dava açıldığını ve bu davaların yüzde 90’ını kazandıklarını söyledi. Girişken, “Plan tadilatları o kadar usulsüz ki mahkemelerden çıkan kararlar ortada. Mahkeme kararlarının şu an uygulanmıyor ancak bir gün bu kararlar uygulanacak. En azından sesini duyuramayan insanların sesi olmaya çalışıyoruz ve kamu vicdanını temsil ediyoruz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nde 15-16 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 16.Olağan Genel Kurul öncesi, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, bir veda toplantısı düzenlendi. Önceki Dönem Mimarlar Odası Başkanları ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda Girişken, dönemsel faaliyetleri ve kente yönelik sorunları anlattı. Girişken, “Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nin 15. Çalışma Dönemi, bu hafta sonu gerçekleştirilecek Genel Kurulumuzla tamamlanacaktır. Mimarlar Odası’nın 65. Kuruluş yıldönümünü kutlarken, aynı zamanda Mimarlar Odası Gaziantep Temsilciliğinin kuruluşunun 45. yılını, şube olmamızın ise 30. yılını kutluyoruz. 16. Genel Kurulumuzu böyle özel bir dönemde gerçekleştiriyor olmaktan hem son derece mutlu, hem de heyecanlıyız. Geride bıraktığımız 15. Dönem, hem meslek alanımız, hem de ülkemiz ve yakın coğrafyamız için son derece yoğun ve zor bir dönemdi. Diplomatik krizler, yakın coğrafyamızda yaşanan savaş ve çatışma iklimi, seçimler ve siyasi belirsizlikler, ekonomik kriz ve işsizlik, bu döneme damgasını vuran önemli gelişmelerdi. Meslek alanımızda 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi büyük ölçekli projeler halen tartışılmaya devam ederken, İmar Barışı adıyla yürürlüğe giren imar affı uygulamasıyla yurt çapında kent suçları meşrulaştırıldı ve yeni kent suçları teşvik edildi.”

500 BİNDEN FAZLA KİŞİ İŞSİZ KALDI

 “İnşaat sektörü ekonomik krizden en çok etkilenen sektör oldu. Sektör son aylarda toparlanma sinyalleri verse de, geçtiğimiz sonbahar itibariyle bir yıl içerisinde 500 binden fazla inşaat sektörü çalışanı işsiz kalmıştı. Geldiğimiz noktada pek çok mimar ve mühendis işsiz ve meslektaşlarımızın bir bölümü de iş bulmaktan umudunu kesmiş durumda. İnşaat sektöründeki yapısal sorunların farkında olan siyasal iktidar, geçtiğimiz dönemde iki yeni hukuki düzenleme yaptı. Yapı Denetim ve müteahhitlik sisteminde geliştirilen düzenlemeler önceki duruma göre olumlu olsa da, sorunların giderilmesi için kesinlikle yetersizdir.”

8 MİLYON KONUT YAPILDI

“İnşaat sektörü toplumsal ihtiyaçlar ve nitelikli kentleşme için bir araç olmalıyken, ülkemiz şartlarında bir amaç olarak görülmektedir. Yapılan mevzuat düzenlemeleri de bu perspektiften okunmalıdır. Son on yılda 8 milyon 500 bin konut için ruhsat alınmıştır. Nüfusumuzun neredeyse yarısının barınabileceği miktarda konut üretilirken, ülkemizdeki konut sorunu devam etmektedir. 2007’de yüzde 61 olan ev sahipliği oranı, 2018 sonu itibariyle yüzde 59’a gerilemiştir. Düşük gelir gruplarında ise durum daha kötü bir seyir izlemiştir. Bu gruplar için 2007’de yüzde 61,7 olan ev sahipliği oranı, 2018’de yüzde 52’ye gerilemiştir.”

İNŞAATA DAYALI BÜYÜME İŞSİZLİĞİ BERABERİNDE GETİRDİ

“On yılda toplam 1 milyar 800 milyon metrekare civarında inşaat alanı için ruhsat düzenlenen ülkemizde, böylesine büyük çaplı bir inşa faaliyetin mimar ve mühendislerin de yaşam koşullarını iyileştirmesi beklenirken tam tersi bir durum gerçekleşmiş, inşaata dayalı büyüme modeli meslektaşlarımız arasında işsizliği ve yoksulluğu beraberinde getirmiştir. Vakit, Türkiye için inşaat sektörünün rolünü yeniden düşünme ve değerlendirme vaktidir. Konut finansallaştırılmıştır ve karın tek amaç olduğu inşaat sektörü toplumun barınma ihtiyacını karşılamadığı gibi; mimarın, mühendisin, meslek odalarının dışlandığı inşaat süreci, hem meslektaşlarımıza, hem kentlerimize, hem de ülkemize büyük zarar vermiştir.”

DAYANIŞMA VE MÜCADELE BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

“Bu niteliksizliği geride bırakmak için, ülkemizin acilen Mimarlık ve Kentleşme Politikaları metnini uygulamaya koymasına ihtiyacımız vardır. İkinci husus olarak da bu politika metni ışığında oluşturulacak bir Mimarlık Meslek Yasası, hem mimarların haklarına kavuşması, hem de toplumun nitelikli mimarlıkla buluşması için elzemdir.  Aksi takdirde inşaat sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuşması, toplumsal ihtiyaçlara yanıt verecek bir araç haline gelmesi mümkün olmayacaktır. Farkındayız ki, bu düzenlemeler kendiliğinden gelmeyecektir. Ülkemizin ve biz mimarların ihtiyaç duyduğu bu hukuki düzenlemelerin yapılabilmesi için öncelikle meslektaşlarımızın kararlı bir duruş sergilemesi, ve bu talebin daha güçlü bir sesle dile getirilmesine ihtiyacımız vardır. Bu önemli amaç için mücadele ve dayanışma, bundan sonraki Oda yöneticilerinin ve meslektaşlarımızın birinci önceliği olmalıdır.”

64 İMAR İŞLEMİNE İTİRAZ EDİLDİ

“Yönetimde görev yaptığımız süre içerisinde gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin ana amacı da üyeler arasında dayanışmayı ve işbirliğini güçlendirmekti. Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’nin tarihinde en çok etkinliği yaptığı dönem, 2018-2020 yılları arasında yer alan 15. Çalışma Dönemiydi. Yine şubemiz, kısıtlı imkanlarına rağmen Türkiye’de en çok etkinliğin yapıldığı şubelerden bir tanesi haline gelmiştir. Yeni dönemde bu standardın daha ileri taşınacağına ve üyelerin katılımını artırıcı çalışmaların yapılmasına olan inancımız tamdır. Çalışma dönemimiz, yerel gündem anlamında da oldukça yoğundu. Yerel idareler tarafından yapılan plan tadilatları önceki döneme göre azalmış olsa da, bu dönem şubemiz tarafından 64 imar işlemine itiraz edilmiş, 18 işlem ise yargıya taşınmıştır. Geçmiş dönemden süregelen önemli davalardan Metro AVM çevresindeki, eski TRT arazisindeki düzenlemelerin tamamına yakını lehimize sonuçlansa da, ne yazık ki inşaat faaliyetleri sürdürülmüştür. Çok önemsediğimiz, Gaziantep’in ilk sosyal konutları olan TCDD lojmanlarının tescillenmesine dair davada da, yargı lojmanların tescilli olarak kalması gerektiğine hükmetti. Bu kültür varlığımızın korunmasına sağladığımız katkıdan dolayı son derece mutluyuz.”

ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NDA BİLİRKİŞİ RAPORU ÇIKTI

“Şubemizin açtığı en önemli davalardan olan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına açmış olduğumuz dava, geçen yıl reddedilmişti. İstinafa taşıdığımız bu kararda, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, yeni bir bilirkişi raporu hazırlatılmasına hükmetti. Geçtiğimiz günlerde tebliğ edilen rapor, çok önemli bir hususa değiniyordu: Heyet, Gaziantep’in 2040 yılı nüfusunu 3 milyon 200 bin olarak hesaplıyor ve dava konusu planda 4 milyon 450 bin olarak hesaplanan nüfusun imar alanlarında yoğunluğu yüzde 40 oranında arttıracağına hükmederek, bu nüfus hesabı yüzünden planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu belirtiyordu. Önümüzdeki aylarda sonuçlanacak olan davada kentimiz lehine bir karar çıkacağını ve nüfus hesabının daha gerçekçi bir şekilde revize edileceğini umuyoruz.”

İTİRAZLAR SONUÇ VERDİ

“Bu dönemin bir başka yerel gündem maddesi, Kamil Ocak Stadyumu çevresinde yapılacak millet bahçesi düzenlemesiydi. Kamuoyunda tepki yaratan ve özellikle yalnızca 23 yıllık bir bina olan vilayet binasının yıkımının gündeme gelmesi sonrasında yapılan çağrıya yanıt veren 150 civarında kişi, kurum ve kuruluşun itiraz ettiği imar planında gelinen noktadan memnunuz,  yurttaşların kenti ve kent değerlerini sahiplenmelerinin bir şeyleri değiştirebileceğini bir kez daha gösterdiğini düşünüyoruz.”

KÜÇÜKCAN UNUTULMADI

“14 Kasım 2019 tarihinde, bir dizi ihmal neticesinde gerçekleşen iskele göçüğü sonrasında İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ı kaybettik. Yapılan açıklamalarda, suç duyurusunda bu tür felaketlerin ve acıların bir kez daha yaşanmaması için mimarlığın, mühendisliğin, bilimin, tekniğin, yasal süreçlerin, fen ve sanat kaidelerinin asla küçümsenmemesinin, bu hususlardaki kurallara harfiyen uyulmasının önemi vurgulandı. Bu acı olay dolayısıyla Korkut Küçükcan’ı bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

MAHKEME KARARLARI UYGULANMIYOR

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından açılan davaların sorulması üzerine konuşan Girişken, “Şube tarihimizde açmış olduğumuz davaların yüzde 70’ini son 4 yılda açmak zorunda kaldık. Gaziantep’te bulunan Belediyeler, tarihleri boyunca yaptıkları imar tadilatlarının daha fazlasını son 4 yılda gerçekleştirdiler. Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından son 4 yılda 118 dava açıldı, bunların yüzde 90’ını kazanıyoruz. Plan tadilatları o kadar usulsüz ki mahkemelerden çıkan kararlar ortada. Mahkeme kararlarının şu an uygulanmıyor ancak bir gün bu kararlar uygulanacak. En azından sesini duyuramayan insanların sesi olmaya çalışıyoruz ve kamu vicdanını temsil ediyoruz. Mahkeme kararlarının uygulamamak bir suç” diye konuştu.

MESLEKTAŞLARIMIZIN SAYISI YÜZDE 50 ORANINDA ARTTI

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Gaziantep Şube eski Başkanı Sıtkı Severoğlu, “Pazar Günü güzel bir Genel Kurul yapılacak. Özgür’ü tebrik etmek istiyorum, seçilebilecekken aday olmadı. Koltuğa yapışmadı, bu bir duruş. Toplumsal bir örnek oluşturdu. Özgür beyi bu tutumundan dolayı kutluyorum. Özgür Dönemine baktığımızda bizim dönemimize oranla meslektaşlarımızın sayısı yüzde 50 oranında arttı. Ama sektörün içerisinde bulunduğu krizden dolayı yaptırılacak olan projelerde yarı yarıya düşüş oldu. Mimarların sorunlarının olduğu zor bir süreçten geçiyoruz. Mimar ve Mühendislerin yapı sektöründe daha aktif şekilde rol almaları gerekiyor. Elazığ’da yaşanan depremde denetlenen binalarda dahi tahribatlar olduğu görüldü. Gaziantep risk altında, Doğu Anadolu Fay Hattı’ndan kaynaklanan çok ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Mimar ve Mühendislerin bu süreçte daha aktif rol almaları gerekiyor” dedi.

Toplantı sonunda geçmiş dönem Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı ve Temsilcilerine, günün anısına plaket verildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.