Hava Durumu

“Migren en yaygın beyin hastalığıdır.”

Özel Hatem Hastanesi Nöroloji  ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yiğiter 22 temmuz Dünya Beyin Günü münasebetiyle , en yaygın beyin hastalığı olan Migren hakkında bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2019 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Migren en yaygın beyin hastalığıdır.”

Migren hastalığının tüm dünyada çok yaygın bir hastalık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Remzi Yiğiter ‘Migren özgün genetik yatkınlığı olan bireylerde uygun koşullar gerçekleştiğinde yaşanan bir dizi değişimi yansıtan özel bir başağrısı türüdür. Tıpta tanımlanan 13 ana başlıkta toplamda 290’ı bulan başağrısı çeşidi içinde yer alan 27 farklı türü ile teşhis ve tedavisi özellik arz eder. Bunun yanısıra Migren TÜM DÜNYADA EN YAYGIN BEYİN HASTALIĞI’dır. Tüm dünyada ağrıya bağlı olarak yarattığı yaşam kalitesi düşüşü nedeniyle engellilik yaratan ancak yaşamı tehdit etmeyen en önemli 6. Hastalık olarak kabul edilmektedir. Keza ağrı atakları sırasında sağlık kurumlarının meşguliyeti ve yapılan sağlık harcamalarına, hasta bireylerin ağrıya bağlı iş ve güç mağduriyetleri eklendiğinde dolaylı sosyoekonomik yük açısından ise 3.sıradadır. Migrenin “kronik” yani müzmin şekli gelişmektedir ve bu durum Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık içerisindedir. Hastaların dörtte birinde yaşam kalitesinin %90’ı aşan oranlarda bozulduğu rapor edilmiştir. Hastaların %65 ten fazlası migren atakları nedeniyle işyerlerinde sorun yaşadıklarını bildirmişlerdir.Bu tür hastalar için Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa da ise 50 milyon dolar harcanıyor.  DALY (disability-adjusted life years) yani engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla migren felçten sonraki en önemli ikinci hastalıktır’ifadelerini kullandı.

Migrenin ülkemizde kadınlarda daha çok görüldüğüne değinen Doç. Dr. Remzi Yiğiter ‘Ülkemizde 3 kez yapılan kapsamlı saha çalışmaları her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinde Migren türü başağrısı olduğu gösterilmiştir. Migrenli olguların özellikle 20-50 yaş aralığında tavan yaptığı dikkate alındığında toplumun üretken kesimine verdiği zarar ortadadır. Buna karşın bu olguların çoğunluğu “sinüzit, psikolojik, gerilim ağrısı” gibi uygun olmayan teşhislerle çoğunluğu nörolog veya ağrı olmayan hekimler, yetkin olmayan çeşitli meslekten uzmanlardan ve hatta komşuları tarafından tedavi edilmektedir’dedi. 

Migrenin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Remzi Yiğiter ‘Migrende yaşanan başağrısı ve ilgili sağlık sorunlarına bağlı yaşam kalitesi düşmesi ve mutsuzluğa sebep olmaktadır. Oysa ki migren doğumdan mezara dek her yaşta görülen, “kür” olmayan ancak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Üretken yaştaki kadınlarımızı erkeklere oranla iki kat daha fazla etkilemektedir. Hastaların büyük kısmı uygun bir ağrı önleyici tedaviyle normal bir yaşam kalitesi sürdürebilirler. Migren tedavisinde sıkça dile getirilen “migren ameliyatı, sülük, hacamat, fizyoterapi vb” ispatlanmamış tedavilerin yeri yoktur’ ifadelerini kullandı.        

Migren konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Remzi Yiğiter ‘Bu yıl 22 Temmuz Dünya Beyin Günü bu yıl Dünya Nöroloji Federasyonu ve Dünya Başağrısı Cemiyeti tarafından migrene adanmıştır. Ülkemizde Türk Nöroloji Derneği ve Türk Algoloji Derneği tarafından ortak olarak ilk kez aynı mesajlarla yurdun dört bir halka açık eğitim toplantılarında konuya ait farkındalığın artırılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda toplumda migrenin olması gerekenden az tanı alıp, tedavi edilen ve bir o kadar da küçümsenen bakış açısına da katkı sunması hedeflenmiştir’ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.