Hava Durumu

Mühendislerin mücadelesi sonuç verdi

11 Mart tarihli Resmi Gazetede Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliği yayımlandı. Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-10 Form ‒ 19 Yapı Ruhsatı Formu değiştirildi. Yönetmelik ile birlikte Yapı ruhsatlarında 2018 yılında kaldırılan şantiye şefleri ve proje müelliflerinin ıslak imza bölümleri tekrar eklendi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 15.Dönem Başkanı Özgür Girişken ve Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12.Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, mimar ve mühendislerin mücadelesinin sonuç verdiğini belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2020 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2020 20:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Mühendislerin mücadelesi sonuç verdi

 

11 Mart tarihli Resmi Gazetede Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliği yayımlandı.  Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-10 Form ‒ 19 Yapı Ruhsatı Formu değiştirildi. Yönetmelik ile birlikte Yapı ruhsatlarında 2018 yılında kaldırılan şantiye şefleri ve proje müelliflerinin ıslak imza bölümleri tekrar eklendi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 15.Dönem Başkanı Özgür Girişken ve Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12.Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, mimar ve mühendislerin mücadelesinin sonuç verdiğini belirttiler.

2018 yılında yayımlanan Resmi Gazetede Yapı Ruhsatı Formu Standardı yürürlüğe girmiş, değişiklik kapsamında Yapı Ruhsatlarında şantiye şefleri ve proje müelliflerinin ıslak imza bölümleri kaldırılmıştı. Mimar ve mühendislerin tepkisini çeken değişikliğin kaldırılması için davalar açılmıştı. Aradan geçen süreçte geçtiğimiz gün yayımlanan 11 Mart tarihli Resmi Gazetede Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliğine yer verildi.

Söz konu değişiklik ile Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-10 Form ‒ 19 Yapı Ruhsatı Formu değiştirildi. Yönetmelik ile birlikte Yapı ruhsatlarında 2018 yılında kaldırılan şantiye şefleri ve proje müelliflerinin ıslak imza bölümleri tekrar eklendi. Değişikliğe ilişkin olarak Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 15.Dönem Başkanı Özgür Girişken ve Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12.Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, değerlendirmelerde bulundular.

“MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ BÜROKRATİK AYRINTI DEĞİLDİR”

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi 15.Dönem Başkanı Özgür Girişken, “Resmi Gazetenin 11 Mart 2020 tarihli 31065. sayısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliği yayımlandı. Odamız tarafından dava açılan ve yürütmesi durdurulan yönetmelikte değişiklik yapılarak Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-10 Form ‒ 19 Yapı Ruhsatı Formu değiştirildi. Yapı ruhsatlarında şantiye şefleri ve proje müelliflerinin ıslak imza bölümleri tekrar eklendi. Müellif imzalarının kaldırılmasını dönemin bakanı Özhaseki “bürokrasinin azaltılması” olarak açıklamıştı. Mimarlık ve mühendislik hizmetleri bürokratik ayrıntı değildir” ifadelerini kullandı.

“MİMAR VE MÜHENDİSLERİ ETKSİZLEŞTİRMEYE ENGEL OLUNDU”

Açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi 12.Dönem Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Mühendislik ve Mimarlar odaları tarafından ciddi mücadele verilen ve yargıya taşınan bir durumun Mühendisler ve Mimarlar lehine sonuçlanması Örgütlü Mücadelenin ve Toplumun başarısıdır. Mühendisleri ve mimarları yetkisizlestirmeye ve etkisizleştirmeye engel olunmuştur. Bilimsel temellere dayalı akademik eğitim almış bizlerin yapı ruhsatlarında ıslak imza olarak yeniden bulundurulmamız sahte mühendislere geçit vermeyecektir. Aynı zamanda kamusal denetimler akademik ehil ellerde olmaya devam edecektir. Sahte mühendislere ve kiralık diploma ile iş yapan kişilere engel olunacağı kanaatindeyim. Ayrıca bu tür uygulamaların devam etmesi nitelikli işgücü olan mühendis ve mimarların işsizlik sorununa da kısmen de olsa çözüm olacaktır.  Akademik odaların ve örgütlü toplumun gücünün ülkenin demokrasisine katkı koyacağını unutmayalım” açıklamalarına yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.