Hava Durumu

Normalleşmeye hazır mıyız?

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs (Covid-19) Salgını etkisini sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun başarılı çalışmaları neticesinde salgın önemli ölçüde kontrol altına alınırken, ikinci bir dalga yaşanmaması için tedbirler sıklaştırılıyor. 11 Mayıs itibariyle duyurulan ve 1 Haziran’da kapsamı genişletilerek sürdürülecek olan Normalleşme Süreci’nde aralarında Gaziantep’in de bulunduğu bazı Büyükşehirlerde, tedbirlerin gevşemesinden ve ikinci bir salgın dalgasının yaşanmasından endişe duyuluyor. Yaşanan bu endişe, “Normalleşmeye hazır mıyız?” sorusunu da gündeme taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2020 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Normalleşmeye hazır mıyız?

Koronavirüs Salgını, dünyada etkisini artırmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle dünya genelinde hayat büyük oranda dururken, Türkiye’de salgın önemli ölçüde kontrol altına alındı. Salgının kontrol altına alınması ile birlikte 11 Mayıs tarihinde Normalleşme Süreci’ne girildi. Normalleşme Takvimi kapsamında başlayan ikinci evrede, kafe, restoran, sinema, tiyatro, konser gibi konularda sınırlama kaldırılırken, şehirlerarası yolculuk kısıtlaması da kaldırıldı.

İKİNCİ DALGA ORTAYA ÇIKAR MI?

Normalleşme süreci ile ülke genelinde salgının neden olduğu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması ve vatandaşların yeni normal düzene uyum sağlamaları bekleniyor. Ancak yeni normal süreçte, bizleri bekleyen önemli bir sorun var.

Özellikle Gaziantepli vatandaşların, kimi zaman sorumsuzluk boyutlarına ulaşan davranışları normalleşme sürecinde kent genelinde önemli sorunların yaşanabileceğine bir işaret olarak değerlendiriliyor. Sosyal hayatın önemli ölçüde azalması, kafe, nargile kafe, müzikli eğlence yerleri, AVM’ler gibi toplu alanların kapatılması, salgının kontrol altına alınmasında önemli bir yer tutarken, bu alanların yeniden faaliyete geçmesinin önümüzdeki günlerde yeni bir salgın dalgasına neden olmasından endişe duyuluyor.

VATANDAŞ BİLİNÇLENMELİ

Vatandaşların yeni normal sürece uyum sağlaması noktasında açıklamalarda bulunan uzmanlar, bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine vurguda bulundular. 11 Mayıs tarihinde AVM’lerin açılması ile birlikte vatandaşların bu alanlara akın ettiğini kaydeden uzmanlar, yoğunluğun daha da artmasından endişe duyuyorlar.

Geçtiğimiz günlerde kentin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Ramazan Sürücü, “Ülkemiz için ifade edilen genel iyilik halinin aksine kentimizde, Mayıs ayı başından bu yana yeni vaka sayısı 6-7 kat artmıştır ve maalesef artmaya da devam etmektedir. Bu artış endişe vericidir. Öyle ki Türkiye geneli için son günlerde açıklanan günlük yeni vakanın %5-6’sı kentimizde ortaya çıkmaktadır. Merkezi idarenin önerileri doğrultusunda alınan tedbirler ve cezai uygulamaların, İlimizde ilgili kurumların bütün çabalarına rağmen işe yaramadığını üzülerek görmekteyiz.”

KISITLAMALRIN ERKEN GEVŞETİLMESİ DOĞRU DEĞİL

‘’R0 ‘’ yani temel üreme kat sayısı 1’in altına düşmeden, toplumda salgın bitmiş, tehlike geçmiş gibi algıya neden olacak mesajlar, normale geçiş amacıyla kısıtlamaların erken gevşetilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı, Özellikle normalleşme adına 11 Mayıs tarihinin Kentimiz için çok erken ve sorguya muhtaç olduğu konusunda il kamu idaresini ve pandemi kurulunu uyarmış, tarihsel sorumluluklarını hatırlatmış idik. Şu an gerçekten de haklı çıkmış olmayı istemezdik.”

HALKIN SAĞLIĞI KORUNMALI

Açıklamalarını sürdüren Sürücü, “Sunulan sanal iyilik halinin toplumda yarattığı algı nedeniyle; özellikle sokağa çıkma yasaklarını takip eden günlerde yakın temaslı, korunmasız, çok yoğun nüfus hareketliliğinin olması, fabrikaların açık olması (organize sanayide 49 işletmede pozitif vaka saptandı), halkımızın bir kısmının uyarılara rağmen kurallara uymaması, duyarsız davranması, eş-dost, akraba toplantıları artışta önemli faktörlerdir. Burada halkımızı eleştirirken; yine esas sorumluluğun hükümette, il kamu idaresinde ve il pandemi kurullarında olduğu gerçeğini gözden kaçırmamak gerekiyor. İdarecilerimiz her ne şekilde olursa olsun halkımızın sağlığını korumak zorundadırlar” ifadelerine yer vermişti.

Söz konusu durumda, normalleşme sürecine geçişin etkilerinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkması ve toplum sürece ne kadar uyum sağlayacağını hep birlikte göreceğiz.

A. DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.