Hava Durumu

"Öğrencilerin yeri, adliye koridorları değil"

Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaklaşık 150 öğrencinin beden eğitimi öğretmeni tarafından bir mafya liderine destek vermek için Gaziantep’ten Nizip Adliyesi’ne götürüldükleri ortaya çıkmıştı. Olayın ardından Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat ve Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, öğrencilerin iradeleri dışında ve ailelerin bilgisi dışında götürülmesine sert tepki gösterdi. Arpat ve Parlakçı, "Öğrencilerin yeri, adliye koridorları değil, okuldur" yorumunda bulundular.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2021 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
"Öğrencilerin yeri, adliye koridorları değil"

15 Ekim tarihli gazetemiz manşetinde yayımlanan, “Böyle Skandal Görülmedi” başlıklı haberimizde, Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaklaşık 150 öğrencinin beden eğitimi öğretmeni tarafından bir mafya liderine destek vermek için Gaziantep’ten Nizip Adliyesi’ne götürüldüklerini ve yol kontrolü sırasında durumun ortaya çıktığı gündeme getirmiştik.

Olay yerel ve ulusal medyada da büyük yankı uyandırırken Eğitim Sendikalarından da konuya ilişkin açıklama geldi. Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat ve Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, öğrencilerin iradeleri dışında ve ailelerin bilgisi dışında götürülmesine sert tepki gösterdi.

"HİÇ KİMSE KÖRPE BEYİNLERİ KENDİ SİYASİ DÜŞÜNCESİNE EMPOZE EDEMEZ"

Olaya ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, "Devlet eliyle yürütülen eğitim-öğretiminin birinci dereceden sorumlusu okullarımızın, amacı dışında ve gençlerimizin hayata hazırlandığı, ikinci yuvaları durumundaki eğitim kurumlarımızın farklı amaç taşıyan karanlık kişi, zümre ve cemaatlerin eline bırakılması mümkün değildir. Gençlerin Türk eğitim sisteminin ilkeleri doğrultusunda yetiştirilmesi esastır. Bunun dışında hiçbir kişi ve grubun çocuklarımızın körpe beyinlerine kendi siyasal düşünce ve yasadışı duruşu  empoze etmesine izin vermiyoruz."

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

"Okullar; ailelerin çocuklarını güvenle teslim ettikleri ikinci yuvalarıdır ve vurguluyoruz ki, Eğitim iş Cumhuriyetin temel ilke ve inkılapları ışığında ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ün gösterdiği yolda bilimsel, laik, çağdaş eğitim ve öğretim dışında hiçbir dayatmayı kabul etmeyecektir. Bu sebeple Gaziantep de yaşanan bazı elim olayların olduğu bu dönemde gerçek sorumluların tespit edilip buna göre idari yaptırımın uygulanmasının talep ediyor ve öğrencilerimiz açısından ve eğitim sisteminin içinde bulunduğu belirsizlik açısından üzücü bu durumum takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

150 ÖĞRENCİ NİZİP'E GÖTÜRÜLDÜ

Konuya ilişkin bir açıklamada Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi'nden geldi. Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, durumun kabul edilmeyceğini söyledi. Parlakçı, "Basına da yansıdığı gibi Gaziantep İli Şahinbey İlçesine bağlı Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 150 civarında öğrenci Nizip Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen bir şahsa destek için, öğretmenleri tarafından 13 Ekim 2021 tarihinde Nizip Adliyesi önüne götürüldükleri görülmüştür. Bu öğrencilerin okula gelip, okul önünde toplanıp öğretmenleri tarafından planlanarak araçlara götürüldüğü, velilerin şikâyeti ve Nizip’teki güvenlik görevlilerince yapılan kontroller de açığa çıktığı belirlenmiştir."

"ÖĞRENCİLERİN YERİ ADLİYE KORİDORLARI DEĞİLDİR"

Veliler, öğrencilerin bilgi dahilinde olmadan tanımadıkları bir şahsın duruşmasına götürülmesine ve gövde gösterisine alet edilmesine tepkiler sendikalarımıza, basına ve yetkililere yansımıştır. Bildiğiniz gibi, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, olayın doğru olduğunu, öğretmen ve iki müdür yardımcısının açığa alındığını,  soruşturmasını yürüttüğünü kamuoyuna açıklamıştır. Her şeyden önce belirtmek isteriz ki, öğrencinin yeri okulu, sınıflarıdır, adliye korodirları değildir."

"ÖĞRENCİLER CİDDİ MAĞDURİYETLERLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRDİ"

"Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve ailelerin, izni ve bilgisi olmadan hiçbir öğrenci okuldan  ayrılamaz ve başka bir etkinliğe götürülemez; yasal olarak suçtur. Resmi etkinliklerde bile onay alınmak zorundadır. Buna cesaret edenler, bizleri hayret, korku  ve şaşkın içinde bırakmışlardır.  Çocuklar, öğrencilerimiz ciddi bir güvenlik ve yaşamsal riske atılmışlardır. Olası bir kaza, tartışma, gerginlik, mahkeme çevresindeki oluşabilecek gerilimlerden kaynaklı çocuk ve öğrencilerimiz ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalabilirlerdi."

"ÖĞRENCİLERİN İRADELERİ YOK SAYILDI"

"Bu öğrenciler özgür iradeleri dışında, olmaması gereken ortam ve koşullara maruz bırakılmışlardır. Eğitim ve öğretim hakları gasp edilmiştir; hayatları tehlikeye sokulmuştur. Çoğu reşit olmayan öğrencilerin iradeleri yok sayılmıştır; çocuk olarak hakları ihlal edilmiştir. Öğrencilerin bu tür olaylarda kullanılması, öğrenciler üzerinde ciddi pedagojik ve psikolojik tahribatlar yaratacak,  kişiliklerinin şekillenmesinde olumsuz etkileyecektir. Bu durumda, okullarımızda öğrencilere güvenli bir ortam sağlanmadığı algısı ve düşüncesi oluşacaktır; bu da ciddi bir tehlike ve kaygıdır."

"OLAYDAN DERS ÇIKARILMALI"

"Okullarda öğrencilerimizin bu şekilde yönlendirilmesi, taraflaştırılması, cepheleştirilmesi, kutuplaştırılması ciddi bir sorundur ve tehlikedir. Okullardaki bu tür oluşumlar, hem okulların hem de toplumsal yaşamda sorunları büyütecektir, birlik, dayanışma, hoşgörü, empati, saygı, işbirliği, demokratik, eşitlikçi ortama ve kişisel hakların gaspına neden olacaktır.  Okullar,  çocukların ayrıştırılacağı, cepheleştirileceği, taraftarlaştırılıp kutup haline getirileceği  yerler değildir. Çocukların, öğrencilerin, toplumun ve geleceğimizin güvende olması, sağlıklı olması, güçlü birlikteliklerin yakalanması, eğitimde verimin ve kalitenin tutturulabilmesi için okullar özgür bırakılmalı;  vakıf, dernek, tarikat, kişisel keyfiyet ve eğitim dışındaki kuruluşların okullardan uzak tutulması zorunludur. Bu olaydan ders çıkarılıp, öğrencilerimizin okulda olduğu, eğitim hakkından mağdur edilmediği ve öğrencilerin sağlıklı ve güven içinde olmaları için tedbirler artırılmalı ve denetimler yoğunlaştırılmalıdır."

"ÇOCUKLAR, KİŞİLERİN KEYFİNE ALET EDİLMEMELİ"

"Bir daha kimsenin keyfilik, şahsi çıkarına, kişisel ihtiyaçlarına çocukları alet etmeyecekleri dersler çıkarılmalı, gerekli soruşturmalar ciddiyetle sonuçlandırılmalıdır. Okullar, eğitim alanı sevginin, dostluğun, saygı, iyilik, doğruluk, özveri, paylaşım, dayanışma ve demokratik değerlerin geliştirildiği alanlardır. Bu alanların yıpratılmasına, tahrip edilmesine, amacı dışında kullanılmasına asla izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.