Hava Durumu

Otobüsler yeterli gelmiyor

Gaziantep’te her gün yüz binlerce insan, işlerine ulaşmak için ulaşım hizmeti veren belediye, özel halk otobüsü ve tramvayları kullanıyor. Gaziantepli vatandaşlar, ulaşımda kullanılan toplu taşıma araçlarının artık nüfusa yetmediğini dile getiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2019 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Otobüsler yeterli gelmiyor

2 milyonun üzerinde nüfusa sahip bulunan Gaziantep’te, 500 bin civarında mülteci nüfusu ikamet ediyor. Gaziantep’te nüfus yoğunluğunun doğurduğu sorunlardan bir tanesi de ulaşım oldu. 2 milyon nüfusa sahip kentte Suriyeli misafirlerinde gelmesiyle oluşan nüfus yoğunluğu nedeniyle ulaşım araçlarında yoğunluk sorunu yaşanıyor. Artan nüfus ve her geçen gün artan kent trafiği nedeniyle sorunlar yaşanırken, vatandaşlar ulaşım araçlarında yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattılar. Vatandaşlar, otobüs güzergâhları, toplu taşıma araçlarının kalabalık olması, yaz aylarında otobüslerin klima açmaması, şoförlerin çok fazla ayakta yolcu alması ve tramvay da yaşanan yoğunluktan dolayı çıkan sorunları aktardılar.

VATANDAŞLAR KONUŞTU:

“Otobüsler Çok Kalabalık”

Fatma Gül Kılınç, “ Toplu taşıma araçlarıyla birçok sorun yaşıyorum. Ben Sam Mahallesi’nde yaşıyorum ve ikamet ettiğim yer şehir merkezine çok uzak kırsal bir yer. Oturduğumuz mahalleye otobüs seferleri çok düzenlenmiyor. Otobüsleri durağa gitmek için saatlere uymuyor 30 dakikalık yolu trafik yoğunluğundan dolayı 1 saatte gidiyor. Toplu taşıma araçları çok kalabalık oluyor. Koltuk sayısının iki katı kadar ayakta yolcu alıyorlar. Otobüslerde üst üste yolculuk yapıyoruz. Çoğu zaman otobüslerin mahallemize gelmediği oluyor. Okula ve iş yerlerimize sürekli geç kalıyoruz. Yolculuk yaparken insanlarla yapış yapış seyahat ediyoruz. Otobüs şoförlerinin yolcuya karşı tutumları çok sert oluyor. Bazen Gaziantep kartımızda ücret olmuyor. Otobüs şoförüne ileride yükleyeceğimi belirtmeme rağmen sert bir şekilde beni uyararak otobüsten indiriyor. Ben de okuluma ve ya işyerime bu yüzden çok gitmediğim günler oldu. Toplu taşıma araçlarının çoğu yaz ayları olmasına rağmen klima açmıyor. Kalabalık olduğu yetmezmiş gibi bir de klima açık diyerek pencere açmamıza bile izin vermiyorlar. Gün geliyor nefes almakta bile zorlanıyoruz. Her gün bu sorunları yaşayarak saatlerce seyahat ediyoruz.”

“Her Gün Çok Zorlanıyoruz”

Her gün evinde işine 2 tane otobüs değiştirerek gittiğini belirten Kılınç, “ İşimden evime, evimden işime giderken çok zorlanıyorum ve çok maliyetli oluyor. Tek sefer olmadığı için ve otobüs saatlerinin arasında çok zaman olduğu için iki defa kart kullanmak zorunda kalıyorum. Evimden çok erken saatlerde çıkmama rağmen işime geç kalıyorum. Otobüs belirli duraklarda duruyor ve iki durak arasında çok mesafe olduğu için otobüs değiştirirken çok bekliyorum. Bu sorun sadece benim oturduğum mahallede değil kent merkezine uzak kırsal mahallelerin hepsinde yaşanıyor. Saatlerce otobüs bekliyoruz. Hafta sonu otobüsler mahallemize gelmiyor. Otobüslerin sayısının arttırılıp her yere ulaşım sağlayan tek seferli güzergâhların olmasını istiyorum. Bu şekilde çok mağdur oluyorum” diyerek sözlerine son verdi.

“Otobüs Şoförleri Çok Kötü Davranıyor”

Nur Atmaca, “  Özellikle Belediye otobüslerinde çok sorunlar yaşıyorum. Otobüs şoförlerinin yolcuya karşı tutumları çok nezaketsiz bir şekilde yapılıyor. Yaşlı ve ya genç diye aldırış etmeden bağırarak, azarlayarak ve çoğu zaman otobüse almayarak vatandaşlarımız rencide ediliyor. Yolcuyu o kadar kalabalığın içinde rezil ediyorlar. Bu yüzden belediye otobüslerinden rahatsız oluyorum. Özel Halk Otobüsleri ise yolculara çok sert davranılıyor. Otobüslerde sürekli dış görünüşümden dolayı rencide ediliyorum. Otobüslerin kalabalık olması ve ayakta yolcunun çok fazla alınması beni çok etkiliyor. Vatandaşlar çok terbiyesizce üzerimize çıkıyorlar. Sadece otobüs şoförleri değil halkımızda çok kötü davranışlar sergiliyor. Geçenlerde şahit olduğum sorun ise otobüs durağa geç geldiğinden dolayı yaşlı bir amca küfür ederek ve hakaret ederek şoföre saldırdı. Başka bir vatandaş ise hemen fiziksel saldırıda bulunmaya çalıştı. Bu tartışma otobüs seyir halindeyken yapılıyordu ve ben çok korktum. Otobüs ağa ve sola savrulmaya başladı. Vatandaşlar duyarlı olmaları gerekiyor çünkü otobüs can taşıyor” dedi.

“Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Yapılmalı”

Gaziantep’te nüfus, her geçen gün artıyor ve nüfus yoğunluğundan dolayı çok sorunlar yaşıyoruz diyen Atmaca, “Gaziantep’te 2 milyon 500 bin kişi yaşıyor. Suriyeli misafirlerimiz ve vatandaşlar birçok konuda sorunlar yaşıyor. Trafik çok yoğun ve ulaşımda çok zorlanıyoruz. Toplu taşıma araçları çok yolcu alıyor. Kadınlara ve çocuklara çok kötü davranılıyor. Evimle sürekli sorunlar yaşıyorum. Her gün işime ve evime geç kalıyorum. Günlerim otobüs beklemekler geçiyor. Yetkililer ve ilgili makamlar bir gün boyunca kentin her yerinde otobüslerle gezerek denetim yapsınlar. Kimliği gizli bir şekilde yapılan bu denetimler sonuç vere3cektir. Şoförler denetimin olduğunu fark ederek kurnazlık yapabiliyorlar. Otobüs ayıların arttırılarak vatandaşlarımız mağdur edilmemelidir. Otobüsler çok pis ve konforlu değil” diye konuştu.

“Vatandaşlar Mağdur Ediliyor”

Hasan Ürkmez, “ Geçenlerde Onkoloji Hastanesi’ne gittiğimde otobüs seferlerinden dolayı halk orada iç içe girmişti. Seferler aksatıldığından dolayı vatandaşlarımız orada saatlerce mağdur edildi. Kent kartıyla ücret alınması gerekirken yeteriz bakiyesi olan vatandaşlardan şoförler ücret alarak cebine koydular. Müşterileri koltuk sayısının iki katı kadar ayakta yolcu alıyorlar. Çoğu zaman nefesim daraldığından dolayı gitmem gereken yere iki durak önceden inip yürüyorum. Hemen her gün bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Geçenlerde kartımın vizesi bittiğinden dolayı kalabalık içinde şoför tarafından rencide edildim. Yoğun trafikten ve şoförün sabırsızlığından dolayı ayakta yolcu olarak alınan teyze otobüsün ani fren yapmasıyla yere düştü. Baygınlık geçiren teyzeye ambulans ekipleri çağılarak hastaneye götürüldü. Vatandaşlar tarafından yaşlılara yer verilmiyor. Otobüs şoförleri otobüs dolduğu zaman yolcu almamalı. Otobüs çok kalabalıkken arkaya ilerleyelim diyerek insanları üst üste çıkarıyorlar. Otobüs şoförlerinin duyarlı olması gerekiyor. Cam ve klima açılmıyor. Hamile kadınlarımızı bile ayakta yolculuk yaptırıyorlar. Sefer ve otobüs sayılarını n arttırılması lazım” açıklamalarında bulundu.

“Ulaşım Ücretleri Çok Pahalı”

Mustafa Yılmaz, “Ben bu yıl liseden mezun oldum ve üniversiteye girmek için hazırlanıyordum. Bu yıl öğrenim görmeme rağmen indirimli kartım iptal edilerek tam kart kullanmak zorunda bırakıldım. Her gün kardeşimle beraber dershaneye gidebilmek için günde 10 lira ulaşıma ücret ödedim. Evden durağa gittiğimde çoğu zaman otobüslerin duraklarda durmadan ve durağa uğramadan kestirmeden gittiklerini gördüm. Özellikle sabah saatlerinde durakta bir yolcu görünce durmuyorlar. Sürekli dershaneye geç kalıyordum. Şuan çalışıyorum ve iş gidip gelmekte çok zorlanıyorum. Otobüsler çok kalabalık oluyor. İnsanlarımız evine ve ya işine gidebilmek için çok zor şartlarda yolculuk yapıyorlar. Özel Halk Otobüsleri klima açmayarak yolcuyu mağdur ediyor. Çoğu zaman otobüsten inmek için tuşa bastığımda beni iki durak sonra indiriyor ve ben de fazladan geldiğim yolu geri yürüyerek evime gidiyorum. Tramvay özellikle okul açıldığında neredeyse binilmiyor. Duraklarda ve tramvay da çok yoğunluk oluyor. Yetkililer bize yardımcı olsun” dedi.

“Çözüm Bulunmalı”

Samet Aslan, “ Yaz aylarında toplu taşıma araçlarında çok pis koku oluşuyor. İnsanlar üst üste binerek yolculuk yapıyorlar. Ayakta çok yolcu alıyorlar. Otobüslerimizin sayısı çok az geliyor. Özellikle Belediye Otobüslerinin seferleri ve sayıları vatandaşa yetmiyor. Halk, Özel Halk Otobüslerinin çok seferi olduğu için tercih ediyorlar fakat çok zor şartlar seyahat ediyorlar. Vatandaş evine, işine, okuluna, hastaneye ve ya randevularına geç kalıyorlar. Ben işime gidebilmek için erken saatlerde evimden çıkıyorum ama yine geç kalıyorum. Beylerbeyi Mahallesi’nde dolmuşlar ve otobüsler durağa çok geç geliyorlar. Ulaşım ücretlerine zam yapıldığından beri çoğu zaman yürüyerek işe gidiyorum. Şoförler yolculara sürekli sert davranıyorlar. Yolculara bağırarak arakaya ilerlemelerini söylüyorlar. Şoförlerin bir eğitime tabi tutulmalarını ve otobüs sayılarının arttırılmasını istiyorum” diye sözlerini tamamladı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.