Hava Durumu

Sağlığımız da dövize bağlı…

Her yıl olduğu gibi ilaç fiyatlarına yapılacak zamlar öncesi, eczanelerde ilaç krizi yeniden başladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 3,8155 liradan; 4,5786 liraya artırılmıştı. Ancak Ekim 2021 itibariyle 1 avronun değerinin 11 TL’ye yükselmesinin ardından ülke genelinde ilaç krizi yaşanmaya başladı. Önemli bir bölümü yurt dışından ithal edilen ilaçlar, ilaç firmaları, depo ve eczanelerde bulunamıyor. Ellerinde ilaç bulunan ilaç firmaları ise bu ilaçları piyasaya sürmek yerine ellerinde tutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2021 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sağlığımız da dövize bağlı…

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 3,8155 liradan; 4 lira 578 kuruşa artırılmıştı. Ekim 2021 tarihi itibariyle 1 Avro’nun 11 TL’ye yükselmesi ile birlikte, ilaç ithalatında azalma yaşandığı öğrenildi. İlaç ithalatında yaşanan azalma sonrası ilaç depolarında ve eczanelerde ilaç bulunamadığı ileri sürüldü.

ECZANELERDE İLAÇ YOK!

İlaç almak üzere eczanelere giden vatandaşlar ilaç olmaması nedeniyle şaşkın. İlaç bulunmayan eczacılar ise vatandaşların tepkileri ile karşı karşıya geliyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan eczacılar, ilaç bulunmaması nedeniyle zorluk yaşadıklarını, vatandaşların isteklerine cevap vermediklerini ve ilaç depolarından güçlükle ilaç temin edebildiklerini söylediler. Eczacılar, “Çocuk hastalıklarına yönelik şuruplar, grip ilaçları, ağrı kesiciler, antibiyotikler başta olmak üzere pek çok kalemde ilaç sıkıntısı var. Antibiyotik ilaç bulamıyorduk, yeni elimize ulaştı.”

AVRO KURU ARTTI

İlaç sıkıntısının nedenlerini anlatan eczacılar, “Ülkemiz, ilaç alımlarında farklı bir kur üzerinden alım yapıyor. Söz gelimi 2021 Şubat ayında yapılan güncelleme ile 1 avro 4 lira 578 liraya artırıldı. Ancak bugün 1 avro 11 TL değerinde. Hal böyle olunca yurt dışı üretici firmalar mevcut kurun daha da artırılması için ilaç ithalatında kısıtlamaya gitmiş olabilir.”

“KRİZ ÇÖZÜLMELİ”

Sözlerini sürdüren eczacılar, “İlaç ithalatının sınırlanması da ilaç firmalarının yeterli sayıda ilaca sahip olamamasına ve bu da depolara ve eczanelerde ilaç sıkıntısına neden oluyor. Kimi ilaç firmaları da ilaç sayısının kısıtlı olması nedeniyle piyasaya yeterli sayıda ilaç göndermiyor olabilir. Bu durum ne yazık ki eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmasına ve sorunların artmasına neden oluyor.  Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bu noktada çözüm için adım atması ve krizi çözmeleri önemli. Aksi halde eczanelerde yaşanan krizin daha büyük boyutlara ulaşması muhtemel” ifadelerini kullandılar.

SGK’nın 50 kalem ilacı geri ödeme listesinden çıkarması sonrası sağlık için cepten yaptığı harcamalar artan vatandaş ise, ilaç krizine çözüm bulunması yönünde istekte bulundu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.