Hava Durumu

Sahte zirai ilaçlara dikkat!

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, sahte zirai ilaçlar konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2019 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2019 20:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Sahte zirai ilaçlara dikkat!

Sahte zirai ilaçlar, vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. Antalya’da gerçekleştirilen operasyonlarda tonlarca sahte zirai ilaç ele geçirilmesi üzerine Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi harekete geçti. Sahte zirai ilaçlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, çiftçilere uyarılarda bulundu.

Kırsal kesimlere araç ile getirilen ilaçların alınmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Deniz, “Sahte ilaçların ambalajları, aslına uygun şekilde yapılıyor ve çiftçinin sahte gübre ve zirai ilaçları tespit etmesi çok zor. Dolayısıyla çiftçilerimiz şüphelendikleri zaman İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne başvursunlar. Eğer çözüm bulunmazsa Ziraat Mühendisleri Odamıza başvurup yardım isteyebilirler. Şu anda ‘İlaç atıyorum, ancak faydasını göremiyorum’ diyen çiftçilerimiz vardır. Bunun nedeni piyasada eskiyen, direnç kazanan ilaçların yanı sıra sahte veya tağşişli ilaçların bulunması ve kullanılmasıdır.”

TESPİTİ ZOR 

Sahte gübre ve ilaçların anlaşılmasının çok zor olduğu tespitinde bulunan Deniz, “İlk karışımı yaparken ilacın süt kesiği gibi bir hal alması ilacın bozuk olduğunu gösterir. Piyasa fiyatlarının altında satılan gübre ve zirai ilaçların alınmaması gerekiyor. Çünkü sahte gübre ve zirai ilaçlarının içindeki maddenin ne olduğu bilinmediğinden her türlü zarar ile karşılaşılabilir.”

“İLAÇLAMA AKŞAM SAATLERİNDE YAPILMALI”

Çiftçilere ilaç atma ile ilgili önerilerde bulunan Deniz, “Havanın sıcak olduğu bu dönemde, ilaçlama akşam saatlerinde veya akşam saatlerine yakın zamanda yapılabilir. Sabah saatlerinden sonra veya sıcakta atılan ilaçlar faydadan çok zarar verecektir. Mümkün olduğunca ilaç atılırken serin havalar tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.