Hava Durumu

“Salgında başarı hikayemiz var”

MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, gazetemize ziyarette bulunarak gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Koronavirüs ile mücadelede önemli bir yol kat edildiğini belirten Taşdoğan, “Türkiye’nin salgınla mücadelede bir başarı hikayesi var” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2020 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2020 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Salgında başarı hikayemiz var”

Türkiye’de Koronavirüs Salgını ile mücadele devam ediyor. Mücadelenin etkin şekilde yürütüldüğü kentlerden olan Gaziantep’te vaka sayılarında düşüş yaşandı. Gazetemize ziyarette bulunan MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Türkiye’de koronavirüs ile mücadelenin başarılı şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Gaziantep’te durumun iyiye gittiğini belirten Taşdoğan, “Gaziantep’te Covid-19 vaka sayılarında azalma olduğunu ve durumun iyiye gittiğini görüyoruz. Günlük hayatımızda da vaka sayılarının azaldığını görebiliyoruz. Kontrol edilebilir bir eğilim var. Aşı ya da ilaç tedavisi bulunana kadar kendimizi müdafaa etmemiz gerekiyor. Bu süreç devam ederken, hasta olanların doğru tedavi, hasta olamayanların ise hasta olmamak için kendilerini muhafaza etmeleri gerekiyor. Koronavirüs ile mücadele tek boyutlu bir iş değildir. Yalnızca sağlık yönünden sorunlara neden olmuyor. En ciddi boyutu mali ve iktisadi boyutudur. İkinci ciddi boyutu ise sosyal boyutu oluyor. İnsanlar düğün yapamıyor, cenazesine gidemiyor. Bir başka boyutu ise eğitim oluyor.  Veliler tedirgin, özel okullarda okulların açılması, ödemeler noktasında endişeli bir ortam var.

“BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Sıkıntılı durumların birlik ve beraberliği artırdığını söyleyen Taşdoğan, “Birlik ve beraberliğimizin üzerine dinamik koymaya çalışanlar var. İnsanların bir araya gelmesi gerekirken, birileri çıkıyor ‘siyah kurdele takacağız, bitiyoruz, tükeniyoruz’ diyorlar. Böyle bir şey yok, dünya bizi örnek alıyor. Mazlum milletlere yardım ediyoruz. Dünya bizi örnek alırken bir takım odaklar, başka niyetler ile ülkenin köküne dinamit koyucu, birlik ve beraberliğimizi zedeleyici işlere giriyorlar. Bunlarda işin başka bir üzüntülü kısmı. “

“DEVLET İMKAN SUNUYOR”

Sözlerini sürdüren Taşdoğan, “Devletimiz sosyal yardımlarla mücadele ediyor. İstek ve arzular sınırsız, imkanlar sınırlıdır. Sağlıkçılarımız, büyük bir mücadele veriyor. Özverili şekilde sağlıkçılarımız çalışıyorlar. İşlerini yapmanın verdiği gururu içerisindeler. Tüm bunlara rağmen çalışıyorlar. Salgın, yalnızca bizim sorunumuz değil; dünya bu sorunla mücadele ediyor. Aşı, ilaç ve serum çalışmaları yapılıyor. Bilimsel anlamda çalışmalar iyi gidiyor.”

“BAŞARI HİKAYESİ VAR”

Eğitime değinen Taşdoğan, “İlkokul birinci sınıf, 8.sınıf ve lise son sınıf öğrencileri için yavaş yavaş adımlar atılıyor. Özel okullarda sınıflar sınırlandırıldı. Tüm özel okullarda 22 kişilik sınıflar oluşturuldu. Özel okulların öğrenci sayılarını daha da seyreltme imkanları var. Devlet okullarında sayılar yüksek, seyreltilmiş sınıflara geçiş konusunda çalışmalar devam ediyor. Yeni bir normalleşme süreci eğitimde de başlıyor. Türkiye’nin burada bir başarı hikayesi var.”

“AYIRT EDİCİ TANISI İYİ YAPILMALI”

Uzmanların Ekim ayına ilişkin uyarını değerlendiren Taşdoğan, “Koronavirüs denilen hastalık bir virüs hastalığıdır. Beraberinde başka hastalıkları da tetikliyor. Dolayısıyla mevsimsel değişiklikler ve soğuk iklimlerde alt solunum yolu ve üst solunum yolu enfeksiyonları normalde artıyor. Grip ile Covid-19 hastalığının birbirine karıştırılma ihtimali hep var. Ayrıt edici tanısını iyi yapmak gerekiyor. Grip benzeri semptomlar gösterebiliyor. Öyle bir hastalık ki, hiçbir şey olmadan günlük hayatınıza devam da edebiliyorsunuz, basit bir grip gibi de geçirilebiliyor, yoğun bakımda tedavisi de görebiliyor, hayatınızı da kaybedebiliyorsunuz. Bu kadar geniş spektrumlu bir hastalık görmedik. Her hastalık ile birbirine karıştırılabilir. Artık doktorlarımız tecrübeli oldukları için kısa sürede teşhis edilebilir. Vakaların artması ile ilgili bir durum söz konusu, bana göre vakaların birbirine karıştırılarak artması ihtimali var. O nedenle şimdiden ayrıt edici tanılar üzerinde çalışma yapılıyor.”

RİSK GRUPLARINA AŞI ÖNERİSİ

Zatürre ve grip aşılarının önemli olacağını söyleyen Taşdoğan, “Aşılar mutlaka faydalıdır. Koronavirüs, beraberinde diğer hastalıkları da getiriyor. O nedenle bu aşıların yapılması önemli. Vücut savunma sistemi zayıfladığı için faklı hastalıklarda tetiklenebilir. Tetiklenme ihtimali olan hastalıkları aşılarsanız, her türlü tedbiri almış olursunuz.”

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMALIYIZ”

Yeni dönemde sokağa kısıtlamaların gündemde olmadığını kaydeden Taşdoğan, “Yeni normalleşme sürecine alışmaya çalışıyoruz. Her ilde çeşitli kısıtlamalar uygulanıyor. Devletimiz bu süreçte üzerine düşeni yapıyor. Bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız.  Kendimizi olası biz hasta olarak görüp, başka insanlara bulaştırmamak adına kendi tedbirimizi almalıyız. Covid-19, maskeden geçemeyen bir virüs, bu nedenle maskemizi kullanmalıyız. Maskeler, birer kol aksesuarı değildir, maskemizi takmalıyız, mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız. Bizler için bu kurallara uymak zor değil” diye konuştu.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.