Hava Durumu

"Sanayimizi çevreyi koruyarak güçlendirmeliyiz"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antarktika'nın yeryüzünün kara kutusu ve laboratuvarı olduğunu belirterek, "Antarktika'da kim etkin olur, yaptığı çalışmalarla bir altyapı oluşturursa dünyanın geleceğinde söz sahibi olacak." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2020 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2020 19:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
"Sanayimizi çevreyi koruyarak güçlendirmeliyiz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni gerçekleştiren heyeti Bakanlıkta kabul etti. Varank'ın kabulü öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şahin, seferde geçirdiği sürenin zorlu ancak çok önemli olduğunu söyledi.

 Antarktika'nın yeryüzünün kara kutusu ve laboratuvarı olduğunu vurgulayan Şahin, "Antarktika'da kim etkin olur, yaptığı çalışmalarla bir altyapı oluşturursa dünyanın geleceğinde söz sahibi olacak." diye konuştu.

Şahin, son 5 yılda Türkiye'nin yaptığı çalışmalarla "Bu alanda biz de varız" denildiğine işaret ederek, özellikle mikroplastikle ilgili çalışmanın bilim dünyasını heyecanlandırdığını dile getirdi.

Bilim dünyası adına yapılan önemli çalışmalara tanıklık etmenin onurunu yaşadığını ifade eden Şahin, Antarktika'da kalıcı üs kurulmasının önemli olduğunu bildirdi.

Şahin, kıtada yapılan çalışmaların çıktılarını bilim dünyasının takip ettiğini belirterek, bunları Türkiye'nin geleceği ve bilim dünyası açısından olumlu bulduğunu anlattı.

Dünyada hastalıklar başta olmak üzere ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çeken Şahin, "Çözüm orada yapılan önemli çalışmalarda. Antarktika'da buzulların eridiğini gördüm. Bu küresel ısınma demek. Çevre bizim için çok önemli. Sanayimizi de çevremizi koruyarak güçlendirmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Antarktika dönüşünde Gaziantep'te 27 milyon fidan dikilmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını ifade ederek, ağaçlandırma yapılması ve karbondioksit salımının azaltılması gerektiğini söyledi.

Teknofest'in bu sene Gaziantep'te gerçekleştirileceğini anımsatan Şahin,  "Bu sadece bir festival değil, bilgi ekonomisine dönüş, bir paradigma dönüşümü. Antarktika'daki çalışmaların çıktıları Teknofest'te ilan edilecek. Dünyanın geleceğini ilgilendiren deneyler burada yapılıyor." ifadelerini kullandı.

- "Rekor sıcaklıklar görüldü"

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Doç. Dr. Burcu Özsoy da kıtaya düzenlenen seferlerin her sene farklı bir temasının olduğunu söyledi. 

TÜBİTAK tarafından açılan çağrıya başvuruların değerlendirilerek seçilen projelerin Antarktika'da çalışma hakkı elde ettiği bilgisini veren Özsoy, bu sene kıtada 15 bilimsel projenin yürütüldüğünü bildirdi. Özsoy, "Bu yıl katılımcılardan biri de bir öğretmenimizdi. Çocukların, özellikle iklim değişikliği ve kutup bölgelerinde yapılabilecek bilimsel çalışmalarda geleceğin bilim insanları olarak hazır olmalarını istiyoruz." dedi.

Bu yıl Antarktika'da rekor sıcaklıkların görüldüğüne dikkati çeken Özsoy, şöyle konuştu:

"Buzların pozisyonu emniyetle ve güvenlikle ilgili alınabilecek önlemlerin hepsini devreye soktu. Sıcaklıklar nedeniyle karasal alandaki buzların çatladığı, deniz buzullarının da deniz yolunda müsaadeler ortaya çıkardığı durumlarla karşılaştık. Sefer ekibimiz yaptığı çalışmaları bitirdiği dönemde geçmesi gereken 4-5 günlük deniz alanı mesafesini 15-20 yıldır erimemiş ve gemi geçişine müsaade etmemiş bir noktadan boğazın açılması sebebiyle 12 saatte tamamladılar. Bir anlamda iklim değişikliğinin varlığının sadece ülkemizde ve diğer ülkelerde değil, Antarktika gibi çok ekstrem noktalarda olması kötü. Bir anlamda da ekibimizin sahada başarılı şekilde bilimsel çalışmaları yapmaları ve ellerinde çok büyük verilerle ülkemize dönmelerine de sebep oldu."

- "Buz dağlarının kopuşu iklim değişikliğinin önemli bir göstergesi"

4'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar da "Beyaz Kıta"da yürütülen projelerin birçok bilim alanını kapsadığını belirterek, Horseshoe Adası'nda geçici Türk bilim üssünün bulunduğu yerde deniz ve göl suyu, plankton, yosun ve taş örneklerinin toplandığını, bunların bilim insanlarınca laboratuvarda inceleneceğini bildirdi.

İnceleme çalışmalarının bir yıl içinde sonuç vermesini hedeflediklerini aktaran Başar, şunları kaydetti:

"2019'da Horseshoe Adası'nda Türkiye olarak geçici bilim üssümüzü kurduk, 2021 yılına kadar bu üs devam edecek. Gelecek yıllarda kalıcı üssün kurulması için çalışmalar yapılıyor. En kısa zamanda üs kurulduktan sonra daha fazla bilim insanı adada çalışmalarını sürdürecek. Antarktika'da çok zor çevre şartları var. Buz dağlarının kopuşu hüzün verici ve iklim değişikliğinin en önemli göstergelerinden biri. Kıtada sürekli dalga ve fırtına etkisinde kalmak da bizim için zorlayıcı oldu."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.