Hava Durumu

“Sayı artıyor, kalite düşüyor”

YÖK kararıyla 50’nci Eczacılık Fakültesi kurulması kararına Türk Eczacılar Birliği’nden sert tepki geldi. Yapılan açıklama ile devlet ve vakıf üniversitelerindeki Eczacılık Fakültelerinin içler acısı durumu ortaya konuldu. Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci ise, artan fakülte sayısı, yetersiz akademik kadrolar nedeniyle Eczacılık eğitiminin kalitesinin düştüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 20:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 21:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Sayı artıyor, kalite düşüyor”

YÖK kararıyla 50’nci Eczacılık Fakültesi kurulması kararına Türk Eczacılar Birliği’nden sert tepki geldi. Yapılan açıklama ile devlet ve vakıf üniversitelerindeki Eczacılık Fakültelerinin içler acısı durumu ortaya konuldu. Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci ise, artan fakülte sayısı, yetersiz akademik kadrolar nedeniyle Eczacılık eğitiminin kalitesinin düştüğünü söyledi.

Türkiye genelinde vakıf ve devlet üniversitelerinde birbiri ardına açılan Eczacılık Fakültelerine Türk Eczacılar Birliği’nden tepki geldi. Türk Eczacılar Birliği’nden yapılan açıklama ile mesleğin niteliğinin korunması, yeni eczacılık fakülteleri açılmaması ve eczacılık fakültelerine girişte taban uygulaması konusu gündeme taşındı. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, mesleğin değerinin korunması gerektiğini savundu.

“SAĞLIK HİZMETİ SUNUYORUZ”

Demirci, “Türkiye’de son dönemlerde çok sayıda üniversite açıldı. Eğitim seferberliği görüldü ancak eğitim giderek kalitesiz bir hal almaya başladı. Üniversitelerde insanlar meslek sahibi yapılıyor ancak burada eğitimin kalitesi, niteliği büyük önem taşıyor. YÖK’ün kendi yayınladığı raporda da birçok üniversitede profesör, doçent, öğretim görevlisinin bulunmadığı ya da çok az olduğu ifade edildi. Bu alanlardan bir tanesi de Eczacılık Fakülteleri oluyor. Profesör, Doçent sayısının az olduğu ya da eczacı kökenli öğretim görevlilerinin sayısının yetersiz olduğu Eczacılık Fakülteleri ile karşı karşıyayız. Bu önemli bir sorun çünkü bizler sağlık hizmeti sunuyoruz.”

“ECZACILIK EĞİTİMİ PAHALI BİR EĞİTİM”

Eczacılık Fakültelerinin sayısının artmasının beraberinde işsizlik sorununu getirdiğini söyleyen Demirci, “Fakülteleri bu yıl 3 bin 500 tane öğrenci aldı. Bu alanda eğitim alan insanlar ne olacaklar? Yeni bir işsizlik alanı yaratıyoruz. Eczacılık Fakültelerine giren öğrencilerin önemli bir bölümü vakıf üniversitelerinde eğitim alıyorlar. Eczacılık eğitimi pahalı ve paralı bir eğitim, 60-70 bin yıllık rakamlar harcanacak, ancak mezun olan insanlar işsiz kalacaklar.”

“EĞİTİMİN NİTELİĞİ GÖZETİLMELİ”

Sözlerini sürdüren Demirci, “Eczacı Odaları olarak, eğitimin niteliğinin gözetilmesini, niteliksiz kadrolarla eğitim verilmemesini istiyoruz. Diğer yandan ülkenin ihtiyaç duyduğu eczacı sayısına bakılması gerekiyor. Eczacılık eğitimi için Tıp eğitiminde olduğu gibi bir baraj puan uygulaması getirilmelidir. Tıp Fakültelerine girebilmek için 50 bin, Diş Hekimliği Fakültelerine girebilmek için 60 bin sınırı uygulanıyor. Eczacılık Fakültelerinin de bu alana konulması gerekiyor” diye konuştu.

“ECZACILIK FAKÜLTELERİNİN DURUMU İÇLER ACISI”

Türk Eczacılar Birliğinden yapılan açıklamada ise, “Eczacılık fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının artmasının eczacılık mesleğine vereceği zarardan duyduğumuz kaygıyı vurguladık. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi, geçtiğimiz günlerde 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına YÖK tarafından onay verildi. Türkiye’de bulunan ve öğrenci alan 36 eczacılık fakültesi ile ilgili kılavuzdan edindiğimiz bilgilere göre: 4 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen bulunmamaktadır. 7 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen bulunmamaktadır. 7 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen sayısı 3’ten azdır. 15 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen sayısı 5’ten azdır. 23 eczacılık fakültesinin akademisyen sayısı 20’den azdır. 36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akreditedir. Bu verilerden de görüldüğü üzere akademik kadro açısından Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin pek çoğunun durumu içler acısıdır.”

BAŞARI ŞARTI GETİRİLMELİ

“Mesleğimizin geleceğinin tehlikeye atılmaması için yeni eczacılık fakültesi açılmaması gerektiğini, akademik açıdan yetersiz olan fakültelerin ise Ar-Ge merkezine dönüştürülmesi önerilerimizi YÖK ile defalarca paylaştık. Bugün bu verilerle YÖK bizim kaygılarımızı tescillediği gibi; uyarılarımızı hiçbir şekilde dikkate almayarak Türkiye’deki eczacılık fakülteleri bağlamında nasıl bir yanlışın parçası olduğunu gözler önüne sermiştir. Mesleğinin geleceğine sahip çıkan bir sağlık meslek örgütü olarak bir kez daha tekrarlıyoruz: Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır. Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkân bulunmaması halinde kapatılmalıdır. Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.