Hava Durumu

SGK’dan şok karar!

Hükümet tarafından alınan karar ile Covid-19 tedavisi gören hastaların tüm tedavi masraflarının SGK tarafından karşılanacağı açıklanmıştı. Özel Hastanelere bugün ulaşan bilgi gündeme bomba gibi düştü. SGK tarafından geçtiğimiz gün Özel Hastanelere yapılan yazılı bildirimde, özel hastanelerde Covid-19 (Koronavirüs) tedavisi gören hastalar için ödenen yoğun bakım ücretlerinin 29 Haziran tarihi itibariyle karşılanmayacağı duyuruldu. Yapılan duyuru sonrası Gaziantep’te yer yerinden oynarken kimi özel hastaneler, Covid-19 tedavisi gören hastaları Devlet Hastanelerine sevk etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, özel hastanelerde Covid-19 tedavisi gören hastaların fark ücreti ödemek durumunda kalacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
SGK’dan şok karar!

Özel Hastanelere bugün ulaşan bilgi gündeme bomba gibi düştü. SGK tarafından geçtiğimiz gün Özel Hastanelere yapılan yazılı bildirimde, özel hastanelerde Covid-19 (Koronavirüs) tedavisi gören hastalar için ödenen yoğun bakım ücretlerinin 29 Haziran tarihi itibariyle karşılanmayacağını duyuruldu. Özel Hastanelerin sistemine gönderilen bilgide, “SUT Eki EK-2/B listesinde yer alan 510021-Pandemi Bakım hizmeti işlem kodu ile SUT Eki EK-2/C listesinde yer alan P551990-Pandemi Bakım hizmeti (Birinci basamak yoğun bakım için, “P551991 Bakım hizmeti (ikinci basamak yoğun bakım), P551992-Pandemi Bakım Hizmeti (üçüncü basamak yoğun bakım) işlem kodları, MEDULA Hastane Sistemi işlem tarihi 29.06.2020 tarihi itibariyle pasiflenmiştir. Tüm ilgililere duyurulur” ifadeleri yer aldı. Söz konusu bildirim ile artık Covid-19 teşhisi ile özel hastanelerde yoğun bakımda tedavi gören hastaların ücretlerinin yarısı SGK tarafından karşılanacak. Covid-19 tedavisi gören vatandaşlar, özel hastanelerde tedavilerini sürdürmek istemeleri halinde fark ödemek zorunda kalacaklar.  

DEVLET HASTANELERİNE SEVKLER BAŞLADI

Söz konusu gelişmenin ardından Gaziantep’te Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü özel hastanelerde hareketlilik başladı. SGK’nın söz konusu ödemeleri yapmaya devam etmesi gerektiğini savunan özel hastane yöneticileri, 29 Haziran tarihinden sonra kesilen faturalarla ilgili ödemelerin SGK tarafından yapılamayacağı yönündeki cevap ile karşılaştılar. Yaşanan durum karşısında kentte bulunan kimi özel hastanelerin, Covid-19 hastalarını devlet hastanelerine sevk ettiği öğrenildi.

8 GÜNLÜK FARK NE OLACAK?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, “Pandemi nedeniyle özel hastanelerde tedavi gören Covid19 hastaları için özel hastanelere normal yoğun bakım ücretinin iki katı oranda bir ödeme yapılıyordu. Covid-19 hastalarının bakımı, ilaçları, yoğun bakımda giyilen kıyafetler, ekipman gibi pek çok konu dikkate alınarak bu ücret belirlenmişti. Dün gece itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından özel hastanelerin tamamına yazı göndererek, 29 Haziran tarihinden sonra yatan hastalar için ödemelerin normal yoğun bakım ücreti şeklinde yapılacağı iletildi. Bu durumda yaklaşık 8 günden bu yana hasta kabul eden hastaneler, karar ile büyük bir kayba uğradılar. Bazı hastanelerin bu karar nedeniyle 200 bin TL kayba uğradığı ifade ediliyor. Kentte bulunan özel hastaneler, karar ile mağdur duruma düştüler.”

“VATANDAŞ FARK ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK”

SGK tarafından alınan kararın yanlış olduğunu kaydeden Yılmazkaya, “Alınan bu karar yanlış. Özellikle Gaziantep gibi vaka sayılarının arttığı kentlerde, vaka sayısındaki artış nedeniyle yer bulunamayan bir ortamda özel hastanelere bu yönlü bir bildirim yapılması doğru değil. Yaşanan durum karşısında özel hastaneler, vatandaşlardan fark ücreti talep etmek durumunda kalacaklar. SGK tarafından ödenecek olan SUT ücretleri, Covid-19 tedavisi gören vatandaşların tedavi ücretlerini karşılamaya yetmez. İlaveten hasta başına malzeme masrafı var.”

“YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

Kararın yanlış olduğunu kaydeden Yılmazkaya, “Sağlık Bakanımız ile görüşme yapacağım. Alınan yanlış karardan dönüleceğine inanıyorum. Aksi halde devlet hastanelerinde hasta yoğunlukları daha da artacaktır. Covid-19 tedavisi görmek isteyen vatandaşlar ise özel hastanelerde fark ödemek zorunda kalacaklar. Böyle bir durumda tüm devlet hastanelerinin pandemi hastanesi olarak hizmet vermesi gerekir. SGK’nın 29 Haziran tarihli olarak bildirimde bulunması da yanlış. Bu yanlıştan dönüleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Söz konusu olayla ilgili SGK ile görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.