Hava Durumu

Tarihe ışık tutacak…

Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Karkamış Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Dünya tarihine kazandırılan eserler, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2019 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2019 20:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Tarihe ışık tutacak…

Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Karkamış Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Dünya tarihine kazandırılan eserler, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak.

Açılışa, Gaziantep Valisi Davut Gül, Karkamış Kaymakamı Bünyamin Bilgin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker ile Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, çok sayıda arkeolog, tarihçi ve vatandaş katıldı.

“DÜNYA BURADAN ÇIKACAK ESERLERİ BEKLİYOR”

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış’ın önemine vurguda bulundu. Şahin, “Tarihin de sınırımızın da sıfır noktasındayız. Bu önemli kritik noktada bir taraftan komutanlarımızla sınır güvenliği için çalışırken bir taraftan da kendi işimizi yapıyoruz. Uzun yolculuğun sonuna geldik, artık finale yaklaştık, heyecanımız ondandır. İtalyanlarla birlikte başlattığımız kazıda Nicolò Marchetti ve Hasan Peker başta olmak üzere tüm ekibin çok büyük emeği var. Uzun yolculuk bu, izin almasından tutun da Ankara bürokrasisi, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitelerle kurulan büyük bir ortaklıkla büyük bir koordinasyonla sponsorlarımızla bugüne kadar geldik. Bu çalışmayı Dünya’ya tanıtmak istiyoruz. Dünya büyük bir heyecanla buradan çıkacak eserleri bekliyor.”

“MİLLİ PARKA DÖNÜŞÜM İÇİN ALT YAPI HAZIRLIYORUZ”

“100 yıl önce burada büyük bir antik kent olduğu geç Hitit döneminin en güzel eserlerinin burada olduğu görüldüğü için Arap asıllı İngiliz casusu Lawrence’in kaçırmaya çalıştığı eserlerin ne olduğunu araştırmak için tarihçiler, akademik dünya ve bu işe kafa yoran herkes merakla bekliyor. Dolayısıyla bu çalışma, Dünya tarihini değiştirecek. Arkeopark herhangi bir arkeopark değil, Geç Hitit dönemini aydınlatacak bir arkeopark, Fırat’ın dibinde olmamız büyük bir ekolojik parkın, büyük bir çalışmanın milli bir parka dönüştürmenin altyapısını çalıştırıyoruz. Önümüzdeki mayıs ayında büyük açılışı gerçekleştireceğiz. Gaziantep valisine, ilgili bakanlıklara çok teşekkür ediyorum, zaten cumhurbaşkanımızı konuyla ilgili her türlü talimatı veriyor ve önümüzü açıyor.”

“KARKAMIŞ’I DÜNYAYA TANITMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZDUR”

 “Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò önderliğinde kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserleri tanıtmak açısından bugünü çok önemli görüyoruz. Karkamış tarihtir, Karkamış kültürdür, Karkamış önemli bir yaşam alanıdır, Karkamış’ın bu tarihi eserlerini tüm Dünya’ya tanıtmak bizim için büyük emanettir, büyük bir sorumluluktur. Allah’ın izniyle 5 antik kentiyle burası bereketli hilaldir, altı da üstü de tarihtir, biz bu zenginliğimizi hep birlikte geleceğe taşıyacağız” dedi.

“GAZİANTEP’İN BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI GÖSTERİLDİ”

Gaziantep Valisi Davut Gül,  “Bugün çok güzel bir gün. Gaziantep’te birlikte iş yapmanın en güzel örneklerinden bir tanesi. Sayın başkanımız söyledi. Yaklaşık 7 yıllık bir emek var. Kendi bakanlığı döneminde başlayan Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde sahip çıkılan özellikle Nicolo Bey’in ve arkadaşlarının bire bir ilgilendiği ve buna büyükşehir belediyesi, valilik, kaymakamlık, önceki dönem Karkamış belediye başkanımız, şimdiki belediye başkanımız, kültür müdürümüz, herkesin imkanlar çerçevesinde destek verdiği SANKO Holding’in sponsor olduğu bir çalışma. Çıkan çalışmada Gaziantep’in yüzyıllardır birçok medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiş oldu. Gelecek sene açılışı yapılacak ama olağanüstü bir talep var. Bu talepleri yerine getirmek için hem yapılan çalışmaların kamuoyuyla paylaşmak hem de belli ölçüde bu ziyaretlere açmak için bir araya geldik. Bir kere daha emeği geçenleri kutluyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“KARKAMIŞ, TARİH SAHNESİNDE BİR KEZ DAHA YERİNİ ALACAK”

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, “Karkamış’ın bir diğer tarih özelliği birçok uygarlığın aşama aşama burada yaşamış olması. Yani her kazıda karşımıza farklı bir görsel çıkacak. Ayrı ayrı uygarlıkların burada yaşamış medeniyetlerin göstergesi tarihteki yerini alacak. Karkamış, tarih sahnesinde Türkiye’de ve dünyada bir kere daha kendini gösterecek” diye konuştu.

“KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ise, “Bugün çok önemli bir gün. Gaziantep’imizin kültür şehri olduğunun göstergesinin bir diğer bacağı. İnşallah Gaziantep’teki bütün kültür miraslarımızı ortaya çıkararak, dünyanın lider şehirlerinden bir tanesi olma yolundaki yolculuğumuz devam edecek. Katkısı ağlayan herkese teşekkür ederim. Bundan sonra da SANKO grubu olarak elimizden gelen katkıyı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

“KAZI UZUN YILLAR SÜRECEK”

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti,"Kazılar uzun yıllar daha sürecek. Burası önceden mayınlı araziydi. Bugün ise çok önemli bir gün. Çünkü çok önemli bir vizyon hayata geçiriliyor. Bölgeye gelecek olan turistler saray ve tapınak kalıntılarını, eski kazı evini, Roma sütunlu caddeyi, heykelleri ve kartal başlı grifon kabartmalı duvarları görebilirler” diye konuştu.

ÇALIŞMALAR 8 YIL ÖNCE BAŞLATILDI

Karkamış Antik Kenti, Türkiye ve İtalya’nın işbirliğinde 8 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı. Dünya’nın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların sekizinci sezonu Türk-İtalyan ekibi tarafından tamamlandı. Kazıların sonunda tamamlanması planlanan Karkamış Arkeopark, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak.

KAZIDA NELER ÇIKTI?

İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalya Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve SANKO Holding kaynak sağladığı kazı çalışmaları sonunda; MÖ 13’üncü yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getiren Karkamış’ta iki saray keşfedildi. Onlarca mühür baskısı bulundu. Demir Çağı’ndan olağanüstü eserler, mezarlar ve mühürler ortaya çıkarıldı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.