Hava Durumu

“Tarım, akıllı teknolojiyle kabuk değiştiyor”

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, tarımda teknoloji odaklı büyük bir kabuk değişimi yaşandığını belirterek; üretim, pazarlama ve satış alanında yaşanan bu hızlı dönüşüme AR-GE ve İnovasyon odaklı çalışmalarla ayak uydurulması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2021 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Tarım, akıllı teknolojiyle kabuk değiştiyor”

 

GTB Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Gıda, Butik Tarım ve Biyoçeşitlilik Kongresi “Farm Network”e konuşmacı olarak katıldı.

Agro TV Haber Direktörü Merve Ekinci’nin moderatörlüğünü üstlendiği, ‘Tarımda Yeni Dönem ve Geleceğin Çiftçilik Modelleri’ isimli oturuma, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin’le birlikte konuşmacı olarak katılan Akıncı, tarım teknolojilerinin geliştirilmesinin önemi, GTB projeleri ve sürdürülen coğrafi işaret tescil çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Farm Network’ ün ‘Türlerin Korunması ve Biyoçeşitlilik’ konulu ikinci oturumunda konuşmacı olarak yer alan GTB Meclis Üyesi Murat Çetin ise ‘‘Anadolu Zeytin Çeşitliliği’ üzerine katılımcılara bilgiler aktardı. 

“GELENEKSEL TARIM KABUK DEĞİŞTİRİYOR”

Dünyada tarım sektöründe önemli bir kabuk değişiminin yaşandığına işaret eden Akıncı, yaptığı konuşmada geleneksel yöntemden akıllı teknolojiye geçiş yapan tarım sektörünün son yıllarda hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığını ifade etti.

Üretim, pazarlama ve satış ekseninde yaşanan bu hızlı değişime mutlaka ayak uydurulması gerektiğine dikkat çeken Akıncı, Ar-Ge ve İnovasyon odaklı çalışmaların bu süreçte önemli bir yer teşkil ettiğini dile getirdi.

Dünyanın tarımda yeni bir devrim olarak nitelendirilen ‘Tarım 4.0’ı konuştuğunu ve sahada uygulamaya başladığını aktaran Akıncı, “Dünyamız iklim değişikleri, nüfus artışları, bilinçsiz tarım ve israflar yüzünden artık gıdaya ulaşmanın her geçen gün daha da zorlaştığı bir yer haline geldi. Bunun yanı sıra son 1,5 yıldır küresel ölçekte etkisini gösteren Koronavirüs salgını da tarım ve gıda sanayinin ülkeler için ne kadar vazgeçilmez olduğunu gözler önüne serdi. Yaşanan tüm bu gelişmeler sürdürülebilir tarımın önemini ortaya koyduğu gibi akıllı tarım teknolojilerinin daha yaygın kullanımı için de yeni bir süreç başlattı. Küresel pazarlarda rekabet etme gücünü artıran bu yeni nesil metotlar tarım ürünlerinin miktarını, verimliliğini ve kalitesinin artırmasına katkı sağlamakta. Bu bağlamda rotamızı bu bilinç üzerinde çizmemiz gerekiyor. Türkiye bu alanda iklimi, tarım alanları ve ürün deseni ile önemli bir potansiyele sahip ve bunu iyi kullanmamız gerekiyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.