Hava Durumu

“Tarım arazileri, yok ediliyor”

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep’te verimli tarım arazileri içerisine yapılan lüks yapılarla tarımsal üretime hızla zarar verildiğini dile getirdi. Başkan Çolak, tarımsal girdilerin hızla yükselmesi ile çiftçinin elindeki verimli tarım arazilerini ekemediğini ve bunu fırsat gören yatırımcıların arazileri satın alarak yaşam alanlarına çevirdiğini söyledi. Çolak, bu plansız yapılaşmanın tarımsal üretim için ciddi bir risk olduğunu söyleyerek yetkilileri denetime davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2021 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2021 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Tarım arazileri, yok ediliyor”

 

 “TARIM ARAZİLERİ HIZLA YOK EDİLİYOR”

Gaziantep’te plansız bir şekilde verimli tarım arazileri içerisinde inşaatların yükseldiğini dile getiren Çolak, “ Pandemi sürecinden dolayı merkezde işini kaybetmeye başlayan esnaf, ticaret insanları yeniden köylere koşmaya başladı. Yalnız köye bu dönüş tarım topraklarında üretim yapmak için değil. Verimli tarım arazilerinin tam ortasına yapılan villalarda zaman geçirmek için. Plansız bir şekilde hızla tarım arazilerinde binalar yükselmektedir. Buna artık bir dur denilmelidir. Bakanlık şu izni veriyor. Arazinin verimli olmayan yerine küçük bir yer ayrılmak şartıyla bir işletme tarzında mekan yapılabilir. Keşif yaptığımız köylerde tarım arazilerinin ortasına binalar yapıldığını gördük. Bu yapıların acilen şehrimizde denetlenmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

“ÇİFTÇİNİN ELİNDEKİ TARIM ARAZİLERİ YATIRIMCILAR TARAFINDAN FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLEREK KEYİFLERİ UĞRUNA SATIN ALINIYOR”

Tarım girdi maliyetlerinin hızla yükselmesinden dolayı üretim yapamayan çiftçinin elindeki arazilerin yatırımcılar tarafından fırsata dönüştürülerek satın alındığını ve bu arazilerin tarımsal üretim dışında kullanıldığını belirten Çolak, “ Ne yazık ki çiftçi artık girdi maliyetlerinin hızla artmasından dolayı üretim yapamıyor. Bunu fırsat gören bazı yatırımcılar ise tarımla hiçbir alakaları olmadığı halde bu arazileri köylünün elinden satın alıyorlar. Yatırımcılar özellikle de pandemi sürecinin uzamasından dolayı ben köyde doğal ortamda yaşamalıyım düşüncesiyle satın aldıkları tarım arazilerinin ortasına lüks villalar dikmekte ve verimli tarım arazileri keyif uğruna yok edilmektedir. Oda olarak bu konuda uzun süredir yetkililere uyarılarda bulunmuştuk ancak görüyoruz ki denetimler zayıf ve tarım arazilerinin tam ortasına çok sayıda konutlar yapılıyor” diye konuştu.

“GAZİANTEP’TE SULU TARIM İÇİN ACİLEN DEVLET PROJESİ GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Gaziantep’te sulu tarıma geçilmesi mutlak suretle Fırat Nehri konusunda devlet projesi geliştirilerek Fırat Nehri’nin yönünün Şahinbey İlçesi ve Barak Ovası’na yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çolak, “Bölgemizde kırmızı mercimek ve Araban ilçemiz taraflarında sarımsak hasatlarımız başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)acilen taban fiyat açıklaması gerekmektedir. Çiftçi yine tüccarın eline bırakılmamalı. Çiftçinin bir alternatifi olması lazım. TMO’nun biz bu ürünleri alacağız demesi dahi ürün değerinin korunması yönünden yeterli. Bölgemizde bu sene çok büyük bir kuraklık hissedeceğiz. Büyük bir sekteye uğrayacak çiftçilerimiz. Sulu tarım olmazsa üretim de olmuyor. Fırat Nehri’nin devlet projesiyle Şahinbey İlçesi’ne Barak Ovası’na yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçiden üretim bekleniyorsa bu projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Çiftçi zaten bankalara, akaryakıt istasyonlarına borçlu. Çiftçi şu anda nefes alamıyor” ifadelerinde bulundu.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.