Hava Durumu

Tek sorun Barolar mı?

Gaziantep Barosu üyesi avukatlar, Eski Adliye Binası önünde düzenlenen Savunma Mitinginde bir araya geldiler. Geniş güvenlik önlemleri arasında yapılan toplantıda avukatlar, Avukatlık Yasası’nda yapılması öngörülen değişikliğe tepki gösterdiler. Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve Avukatlar, “Tek sorun Barolar mı?” sorunu gündeme taşıdılar.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2020 18:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Tek sorun Barolar mı?

Avukatlık Yasası’na tepkiler dinmiyor. Gaziantep Barosu tarafından Eski Adliye Binası önünde Savunma Mitingi düzenlendi. Düzenlenen mitinge Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Gaziantep Barosu Başkanvekili Melikşah Korkmaz, Gaziantep Barosu eski Başkanı İskender Kahraman, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar katıldı. Geniş katılımla düzenlenen Mitingde, Koronavirüs Salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 50 kişilik grubun alana girmesine izin verildi. Kalan avukatlar ise bariyerin dışında kalarak, desteklerini verdiler.

“SAVUNMA MESLEĞİ YARA ALACAK”

Savunma Mitinginde açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Baroların seçim sisteminin demokratik olmadığı ve temsilde sorun olduğu bahane edilerek başlatılan ancak savunma özgürlüğünü ve hukuk devleti ilkesini yok sayan, birden çok baro düşüncesinin meslektaşlar arasında bölünme yaratacağı, mahkemelerin avukatın kayıtlı olduğu baroya göre tarafsızlığını yitirebileceği, meslektaşların kayıtlı olduğu baroya göre fişlenebileceği göz önündedir. Yargı mekanizmasının demokratik ve sivil ayağı olan savunma mesleğinin bu anlamda ağır yara alacağı dolayısıyla yurttaşlar tarafından zaten adalete duyulan güvenin diplerde olduğu bir ortamda yurttaşların hak arama ve adil yargılanma konusunda endişelerinin artacaktır. Pandemi sürecinde ülkede işsizlik, yoksulluk artıp, istihdam azalırken, esnaf, işçi, köylü, memur, kan ağlarken, mahkemelerde, savcılıklarda yıllardır adalet bekleyen yurttaşların adalet talebi varken, TBMM’de siyasi partilere yüzde 10 seçim barajı getiren, savunan iktidar tutup baroların yapısının demokratik olmadığını iddia edebilmektedir.”

“İKTİDARA YAKIN OLMAYAN AVUKAT, FİŞLENECEK”

Ankara’da yaşananları anlatan Şarklı, Ankara Emniyeti tarafından uygulanan hürriyeti tahdit ve işkencenin 28 saat boyunca devam ettiğini söyledi.

Çoklu Baronun bölünme anlamına geldiğini kaydeden Şarklı, “Vatandaşın hak arama yolunu engellemektir. Siyasi iktidara yakın baroları kollamak, yakın olmayanları fişlemedir. Bu proje baroları ele geçirmeye çalışan bir FETÖ Projesidir.  Yıllardır raflarda duran bu değişiklik bugün ısrarla yapılmak istenmektedir.”

“4 TEMMUZDA ANKARA’DA BULUŞALIM”

Açıklamalarını sürdüren Şarklı, “Baroların sesinin kısılması, parçalanması ve susturulması için çıkarılan bu yasa, sadece baroların değil vatandaşın da sesini kesecektir. Bizler, bu yasanın karşısında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. 4 Temmuz 2020 günü Ankara’da savunmanın onuru için adil yargılanma, insan hakları, vatandaşın haklarını savunmak için büyük savunma mitinginde buluşacağız” diye konuştu.

AVUKATLARA MÜDAHALE UYARISI

Avukatları, Ankara’da yapılacak olan Büyük Mitinge davet eden Şarklı, “Sizlere araç konusunda bilgi vereceği ancak Ankara’da fiili bir müdahale ile karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle meslektaşlarımızın kişisel araçları ile gelmesi daha iyi olacaktır. Bizler, 86 milyon yurttaşın, 80 Baronun ve 136 bin avukatın yılmaz sesiyiz. Bizlerin sesinin kesilmesi demek, yurttaşların da sesinin kesilmesi demektir” ifadelerini kullandı.

“TEK SORUN BAROLAR MI?”

Basın açıklaması öncesi konuşan Gaziantep Barosu Başkanvekili Melikşah Korkmaz ise, “Gaziantep Barosu Avukatları olarak burada, vatandaşları bilinçlendirmek, birden fazla baro olduğu zaman hakkını aramakta zorlanacak olan vatandaşların, hakkını savunmak, hukuku korumak, adalete erişimi kolaylaştırmak için toplandık. İktidarın el atmadığı tek nokta kalmayana dek çalışacağını bizleri bölmeye çalışacağını biliyoruz. İktidar, onca sorun varken tek sorun Barolarmış gibi davranıyor. İşsizlik ortada, kadın cinayetleri artıyor, cinsel saldırı ve istismar her yerde karşımıza çıkıyor. Bunca sorun varken tek sorun Barolarmış gibi hareket etmek, vatandaşın aklıyla dalga geçmek doğru değil. Vatandaşlar adalet ararken, hakim ve savcılarla görüşemiyor.”

“SAVUNMA SUSMAYACAK”

Mahkemelerin yıllarca sürdüğünü kaydeden Korkmaz, “Adalete ulaşım noktasında sorunlar olduğu aşikar. Vatandaşların yapmış olduğu şikayetler hızlıca sonuçlanmıyor. Bir yıl sonra vatandaşın yapmış olduğu şikayet ile ilgili hiçbir işlem yapıldığı ortaya çıkabiliyor. Cezalandırma oranı yüzde 40 olan ülkemizde, 10 kişiden 6’sı cezaevinde yatıyor. Adliyelerde vatandaşların tek sesi Avukatlardır. Hiçbir çaba bu sesi susturamaz. Savunma susmadı, susmayacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve avukatlar, sloganlar eşliğinde Baro binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.