Hava Durumu

Toğrul, kesintileri sordu…

TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul önergesinde, “Cumhurbaşkanı, Corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların elektrik ve doğal gaz borcundan dolayı kesinti yapılmayacağını duyurmuştu. Fakat yapılan bu açıklamanın tersi bir şekilde Gaziantep'te özellikle elektrik faturasını ödeyemeyen esnaf ve konutların elektriği kesilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2020 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2020 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Toğrul, kesintileri sordu…

Açıklamalarda bulunan TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Dünya genelinde Corona virüsü salgınının sağlık, sosyal ve ekonomik alanlarda neden olduğu krize karşı pek çok ülke tarafından bir yandan sıkı önlemler alınırken diğer yandan büyük ekonomik paketler ayrılarak yurttaşların kira ve faturaları ile işini kaybedenlerin maaşları ödenmekte, ihtiyaç sahibi olan insanlara yaşamlarını idame ettirmeleri için mali yardımlar yapılmaktadır.

Türkiye’de ise, Corona Virüs salgını, var olan ekonomik krizi her geçen gün derinleştirmektedir. Salgının yarattığı tahribata karşı AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinin, salgından etkilenen geniş kesimleri güvence altına almadığı açıktır. “Evde kal” çağrısı yapan devlet, vatandaşının temel ihtiyaçlarını güvence altına almalıdır. Bu çağrıyı yapan demokratik ülkeler işi güvence altına alıyor. Ekonomik krize karşı özellikle dar gelirlileri işsizleri, yoksulları, emekçileri nasıl koruyacağını söylüyor. İşçiye “senin işin güvence altında sen evde kal, senin maaşın güvence altında, sen ücretli izne çıkacaksın” diyor. Aynı zamanda demokratik ülkeler; “Evde kalırken gelirin azalacağı için doğalgazı, elektriği, suyu erteliyorum veya siliyorum” diyorlar.

Cumhurbaşkanı, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların elektrik ve doğal gaz borcundan dolayı kesinti yapılmayacağını duyurmuştu. Başka bir açıklamasında ise; ‘‘Enerjide günlük ödemelerin ertelenmesi hususunda yani bu konuyu masaya yatırmanızda fayda olur. Bunlar düşünülebilir, erteleme konumuz olabilir ama doğal gaz ve elektriğin kapanması gibi bir şeyin içerisinde, takdir edersiniz ki biz çok daha zor günler yaşadık, böyle bir şeye girmedik’’ şeklinde ifadeleri olmuştu. Fakat bu açıklamaların tersi bir şekilde Gaziantep’te özellikle elektrik faturasını ödeyemeyen esnaf ve konutların elektriği kesilmektedir.

Bu bağlamda;

1-            Salgın süresince Gaziantep’te kaç esnafın elektrik ve doğalgazı kesilmiştir? Yine aynı şekilde kaç konutta elektrik ve doğalgaz kesintisi yapılmıştır?

2-            Cumhurbaşkanı, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların elektrik ve doğal gaz borcundan dolayı kesinti yapılmayacağını duyurmuştu. Buna rağmen Gaziantep’te yapılan kesintilerin nedeni nedir?

3-            Gaziantep’te elektrik ve doğalgaz kesintileri yapılan esnaf ve konutların elektrik ve doğalgazlarının açılması konusunda bir talimat verecek misiniz?

4-            Elektrik ve Doğalgaz faturalarının Corona virüs tehlikesi son bulana ve vatandaş işine başlayana kadar ertelenmesi yönünde bir girişiminiz olacak mıdır?

5-            İşini kaybetmiş olan, zorla ücretsiz izne çıkarılan, işletmesi zarar eden ve işletmesini kapatmış olan yurttaşların bu şekilde haksız faturalandırmayla ikinci kez mağdur edilmesini önlemek için hükümetiniz ne gibi önlemler alacaktır? Yada elektrik ve Doğalgaz faturalarının bu dönemde devlet tarafından karşılanmasını sağlayacak mısınız?

6-            Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki özel tüketim vergilerinin en azından salgın sürecinde kaldırılması için bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

7-            Elektrik ve doğalgaz salgın süresince ücretiz olduğu zaman devlet o zaman sosyal devlet olma ilkesini yerine getirmiş olacaktır. Sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülük ile bu dönem elektrik ve doğalgaz ücretsiz olacak mıdır?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.