Hava Durumu

Tokyo 2020 Olimpiyatlarını Diğerlerinden Ayıran İlginç Noktalar

Tokyo 2020 tarihteki 32. Olimpiyat oyunları olarak kayıtlara geçti. Binlerce sporcunun, yüzlerce ülkenin yer aldığı bu oyunlar, dünya üzerinde ki birçok ülkenin aynı anda spor için buluşması temellerine dayanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2021 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2021 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Tokyo 2020 Olimpiyatlarını Diğerlerinden Ayıran İlginç Noktalar

Tokyo 2020 tarihteki 32. Olimpiyat oyunları olarak kayıtlara geçti. Binlerce sporcunun, yüzlerce ülkenin yer aldığı bu oyunlar, dünya üzerinde ki birçok ülkenin aynı anda spor için buluşması temellerine dayanıyor. Tokyo bunu ikinci kez yapmaya hak kazandı. İlk olarak 1964 yılında bu oyunlara ev sahibi yapan şehir, bu şerefe ikinci kez nail olmayı başardı. 2013 yılında 2020 oyunlarının Tokyo’da yapılacağı açıklanmıştı.

Japonya bu oyunları yapabilmek için 3 milyar Doların üzerinde bir para harcamak zorunda kaldı. Yeni tesisler, yeni yollar, geliştirmeler ve sporcu konaklama alanları bu harcamaya gitti. Ancak bu oyunların diğerinden ayıran birçok detay var. Bundan önce düzenlenen 31 oyun ile bu oyun arasında çok benzer sadece bunlara özel seçenekler var.

Tokyo 2020’yi Özel Kılan Noktalar

Tokyo 2020’yi diğer olimpiyat oyunlarından özel kılan birçok nokta var. Bu noktalar arasında akıllara gelenlerin başında oyunlarının adının Tokyo 2020 olmasına rağmen oyunların 2021 yılında düzenlenecek olması diyebiliriz. Tabi bu ilk akla gelen detay diyebiliriz. Bunun yanında katılan sporcu sayısı, yeni eklenen branşlar, oyunların düzenleniş tarzı gibi farklı detaylar da var. Canlı casino gibi oyunlar hala eklenen sporlar arasında yer almasa da bu konuda gelecek dönemlerde çalışmalar olmaması konusunda bir neden bulunmuyor.

Tokyo 2020, 2021 Yılında Düzenleniyor

1896 yılında ilk defa Atina’da düzenlenen olimpiyat oyunları 2020 yılına gelene kadar sadece üç defa dünya savaşları sebebiyle iptal edildi. Ancak hiçbirinde erteleme yaşanmadı. Ancak Tokyo 2020 olimpiyat oyunları bu açıdan tek olmayı başardı.

Covid 19 salgını sebebiyle oyunlar 2020 yılından yapılamadı ve 2021 yılına ertelendi. Bu tarihte bile yapılacağı şüpheli olan oyunlar, alınan birçok önlemin altında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılmaya başlandı. Bu detay dahi bu oyunları diğerlerinin yanında çok özel bir yere sahip olmasını sağlıyor.

Dört Spor İlk Defa Bu Oyunlarda Yer Aldı

Olimpiyat oyunlarına bir sporun eklenmesi ve çıkarılması Uluslararası Olimpiyat Komitesinin kararıyla yapılabiliyor. IOC olarak bilinen bu kurum Tokyo 2020 Olimpiyat oyunlarında dört farklı spor dalının ilk defa altın madalya için yer almasına karar verdi.

Bu sporlar sırasıyla Sportif Tırmanış, Karate, Kaykay ve Dalga Sörfü oldu. En dikkat çekici ekleme olarak kaykay görüldü diyebiliriz. 18 yaşından küçük birçok sporcunun yer aldığı bu spor dalında altın madalyanın sahibi 13 yaşında ki bir sporcu oldu. Bu da beraberinde Olimpiyat tarihinin en genç altın madalya sahibinin o olmasını sağlamış oldu.

11 Binden Fazla Sporcu

Olimpiyat oyunları ciddi bir salgının gölgesinde yapılıyor olsa da bu oyunların en çok katılım sağlanan oyunlar olmasına engel olamadı. Ülkemizin 108 sporcuyla yer aldığı oyunlarda dünya üzerinden 206 farklı ülkeden 11 binin üzerinde sporcunun yarışacağı duyuruldu.

Tabi bu sporcular arasında sadece gerçekten başarılı olanlar ülkeleri adına altın madalyanın sahibi olmak için mücadele etme şansına sahip olabilecekler. Bu kadar sporcunun yer aldığı bir organizasyonun aynı zamanda seyircisiz yapılacak olması da bir başka ilginç konuyu beraberinde getiriyor.

Seyircisiz Olimpiyat Oyunları

Olimpiyat oyunlarını alan ülkeler çok ciddi bir mali yük ile karşı karşıya kalmak zorunda oluyor. Bunu yapılan sponsorluk anlaşmaları ve seyircilerden gelen gelir ile karşılayabilir. En azından belirli bir kısmı geri dönmüş oluyor.

Ancak Tokyo 2020 bu fırsatı Japonya’ya sunmuyor. Tarihin gördüğü en çok katılımla yapılan oyunlar olmasına rağmen seyircisiz olması dahi oyunların farklı bir yer almasına sebep oluyor. Covid 19 salgını sebebiyle çok dikkat çekici açılış törenini stadyumda sadece 900’e yakın şanslı kişinin izlediğini söyleyebiliriz. Binlerce kişiyi ağırlama kapasitesine sahip olan Olimpiyat Stadyumunda karşılaşmalar tamamen boş tribünler önünde yapılacak. Sadece sporcuların temsilcileri stadyumda yer alma şansına sahip olacaklar.

OHAL Gölgesinde Olimpiyatlar

Tokyo dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alıyor. Milyonlarca insanın çok dar bir alanda yaşadığı şehre ayrıca yurt dışından binlerce insanın bu oyunlar için gelmesi salgının artış göstermesine endişe edilmesine neden oluyordu.

Japonya hükümeti oyunları bir yıl daha erteleme fikrini oyunlar başlayana kadar hep hazırda beklenti. Ancak oyunların yapılmasına bir şekilde karar verildi. Oyunlara yakın farklı virüs varyantlarının ortaya çıkması ve şehirde ki vaka sayılarının artış göstermesi ile birlikte bu durumun farklı bir şekilde kontrol edilmesi amaçlandı.

Tokyo’da olimpiyatlar başlamadan önce yani 12 Temmuz tarihinde OHAL ilan edildi. Bu OHAL 22 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Tokyo halkının dışarıya çıkmasına kısıtlama getirilerek oyunların yapılması sağlanmış oldu.

Tokyo 2020 En Çok İnsanın Ekran Başında İzlediği Oyun Olacak

Tokyo 2020 her ne kadar tarihte ki tek seyircisiz olimpiyatlar olarak bilinecek olsa da aynı zamanda şu ana kadar yapılan organizasyonlar arasında ekran başında en çok izlediği oyunlar olarak da tarihe adını yazdıracak.

Yapılan yayın anlaşmaları sayesinde hem en çok kazanç sağlanan oyunlar olacak olmasının yanında ekran başında milyonlarca insanın oyunlar süresince burayı takip edeceği düşünülüyor. Bu konuda her ne kadar net bir rakam olmasa dahi bu oyunların ister istemez birçok farklı platform üzerinden de yayınlanmasının etkisiyle bu konuda ilk sırada yer alacağı biliniyor.

Tokyo 2020 olimpiyatlar tarihinde ki en ilginç organizasyonlardan birisi olmaya daha başlamadan adaylığını koydu. Oyunların bir yıl ertelenmesinin yanında ayrıca en çok sporcunun katıldığı, en çok branşta yarışmanın yapıldığı oyunlar olması dahi onun tarihe geçmesine yetecek detaylar olarak kabul edilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.