Hava Durumu

“Tugay arazisi, şehre kazandırılmalı”

Gaziantep 5.Zırhlıt Tugay Arazisi’ne yapılacağı duyurulan Medeniyet Şehri Projesi’ne STK’lar itiraz etmiş ve dava açmıştı. 2. İdare Mahkemesi, ilgili alanda keşif ve bilirkişi incelemesine karar verdi. Kararın ardından bilirkişi heyeti geçtiğimiz gün alanda inceleme yaptı. İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, “Tugay arazisinin betonlaşmasının önünün açılmasının şehir açısından ne denli büyük bir kayıp olacağını üzülerek müşahede ettik. Henüz geç değilken bu araziyi yeşil alan olarak şehre kazandırmak, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miras olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2021 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2021 19:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Tugay arazisi, şehre kazandırılmalı”

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Medeniyet Şehri Projesi, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kent genelinde STK’lar ve vatandaşlar tarafından 217 itiraz yapılmış ancak bu itiraz Büyükşehir Belediye Meclisinde ret edilmişti. İtirazların ret edilmesinin ardından Gaziantepli STK’lar, imar planının iptali için yargıya başvurdu.

STK’LAR İTİRAZ ETTİ, YARGIDAN KARAR ÇIKTI

Plana itiraz eden TMMOB, Gaziantep Barosu,  Eczacılar Odası, Gaziantep-Kilis Tabip Odası alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesinin halkın faydasına olacağını dile getirmişti.

Tugay arazisi için Gaziantep Barosu, Gaziantep Eczacılar Odası, Gaziantep-Kilis Tabip Odası olarak açılan davalar doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddedildi. TMMOB tarafından açılan dava ise 24.11.2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına ve bilirkişi raporu sonrası Yürütmeyi durdurma kararının değerlendirilmesine karar verildi. 2. İdare Mahkemesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin açtığı Özgürlük, Göktürk, Beylerbeyi, 8 Şubat ve Karacaoğlan Mahalle sınırlarını kapsayan alandaki revizyon nazım ve uygulama planı ile anılan karara yapılan itirazların reddine ilişkin açtığı davada mahalle keşif ve bilirkişi incelemesine karar verdi.

BİLİRRKİŞİ HEYETİ İNCELEME YAPTI

Bilirkişi olarak olarak atanan Harita ve Kadastro Mühendisi Ali Serdar Karabaş, Şehir ve Bölge Plancısı Mahmut Serhat Yenice, Çevre Mühendisi Yakup Cuci,  Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Adnan Çeçen, Jeoloji Mühendisi Evrim Sarıgül incelemesini başladı. Mimarlar Odası Başkanı Aslı Öcal ve Aykut Kocalar, TMMOB’u temsilen incelemeye katıldı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ, 60 GÜN İÇİNDE RAPOR HAZIRLAYACAK

Bilirkişi heyeti, 24 Kasım sabah saatlerinde Tugay Arazisinde inceleme yaptı. Taşınmazı birlikte gezip, yerinde gören ekip, uyuşmazlık konusu nazım ve uygulama imar planı değişliklerini gerektiren zorunlu nedenlerin bulunup bulunmadığına baktı. Dava konusu alanın niteliği ve konumu ile yörenin nüfus, çevre, ulaşım, trafik, yapı, hizmet ve sosyal donatı alanı dengesi gibi ilişkiler göz önüne alındı. Bunun yanı sıra plan değişikliğinin üst ölçekli plana uygun olup olmadığını, bu haliyle plan bütünlüğünü bozup bozmadığı, planlamanın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olup olmadığı hususlarının tespiti göz önüne  alındı. 

Bilirkişi dava konusu alanla ilgili rapor hazırlamak için 60 gün içinde 2. İdare mahkemesine verilmek üzere süre istedi.

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAKTIR”

İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar, “TMMOB bileşenleri olarak Tugay arazisinin imara açılması yönündeki planın iptali için açtığımız davada dün bilirkişi heyeti tarafından arazinin keşfi yapıldı. Bizler de keşfe katılarak araziyi yerinde görme şansını bulduk ve Tugay arazisinin betonlaşmasının önünün açılmasının şehir açısından ne denli büyük bir kayıp olacağını üzülerek müşahede ettik. Henüz geç değilken bu araziyi yeşil alan olarak şehre kazandırmak, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miras olacaktır. Betonlaşmanın önü açıldığında geri dönüşü olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.