Hava Durumu

Ücretli öğretmenlerin durumu ne olacak?

Türkiye genelinde eğitimde görev alan ücretli öğretmenler, Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında eğitime ara verilmesi ile mağdur oldu. Eğitimde 80 bin civarında ücretli öğretmenin bulunduğunu kaydeden Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ücretli öğretmenlerin mağdur edilmemesi için acil düzenleme yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2020 19:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2020 21:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Ücretli öğretmenlerin durumu ne olacak?

Türkiye genelinde eğitimde görev alan ücretli öğretmenler, Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında eğitime ara verilmesi ile mağdur oldu. Eğitimde 80 bin civarında ücretli öğretmenin bulunduğunu kaydeden Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ücretli öğretmenlerin mağdur edilmemesi için acil düzenleme yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Türkiye’de etkisini sürdüren Koronavirüs vakalarına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitime 30 Mart tarihine kadar ara verilmişti. Koronavirüse karşı alınan sıkı tedbirler kapsamında alınan karar okullarda ücretli olarak görev yapan öğretmenleri olumsuz etkiledi. Girdikleri ders saati oranında ücret alan öğretmenler, eğitime ara verilmesi ile birlikte mevzuat ücret alamıyorlar.

Ücretli olarak eğitimde görev alan öğretmenlerin Koronavirüs’e karşı alınan tedbirler kapsamında güvencesiz bırakıldığını kaydeden Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “MEB bünyesinde çalışmakta olan 80 bin civarında ücretli öğretmen bulunmaktadır. Tüm öğretmenlerin kadrolu atanması ısrarımıza rağmen, MEB ücretli öğretmen görevlendirmeyi çeşitli nedenlerle tercih etmektedir. MEB tarafından alınan kararla tüm öğretmenler idari izinli sayılmış ve bu şekilde ekonomik olarak kayıp yaşanmasının önüne geçilmiş ancak ücretli öğretmenler, mevzuat gerekçe gösterilerek, bu kapsamın dışında tutulmuştur. Zaten çoğunlukla çalışırken de asgari ücretin altında gelirleri olan “ücretli öğretmen” arkadaşlarımızın tüm ekonomik gelirleri ortadan kalkmış durumdadır. Açıklanan ekonomik destek paketinin emekçilere dönük değil de, daha çok işletmeler için hazırlanmış olması da sorunun gündemde olmadığı düşüncesinin oluşmasına neden olmaktadır. Konunun acilen gündeme alınarak, arkadaşlarımıza çalışırken aldıkları ücret tutarında ödeme acilen yapılmalıdır.”

“ACİLEN DÜZENLEME YAPILMALI”

Ücretli olarak görev alan öğretmenler ve usta öğreticilerin zor durumda olduklarını kaydeden Parlakçı, “Yaşanan süreçten kimsenin mağdur olmaması için toplumsal dayanışma ve önlem alınması çağrısı yaptığımız bir dönemde, çalışanların bu şekilde mağdur edilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Çağrımız açıktır: MEB ücretli öğretmenler, usta öğreticiler başta olmak üzere eğitim alanında çalışanların okulların kapatılmasından önce aldıkları ücreti alacakları bir düzenlemeyi acilen yapmalıdır.”

“ÇÖZÜME DAİR BİR İŞARET YOK!”

Sözlerini sürdüren Parlakçı, “Bu zor dönemde eğitim alanında en fazla mağdur olan ücretli öğretmenlerin yaşadığı mağduriyet ısrarla kamuoyunun bilgisine ve ilgisine sunulmasına rağmen çözüm bulanacağına dair bir işaret görünmemektedir. Bir gecede büyük mevzuat değişikliklerin yapıldığı bir dönemde, bu kesimlerin “düzenlemeler böyle” gerekçesi ile göz göre mağduriyetlerinin devam etmesini doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz.”

SOMUT ADIMLAR ATILMALI

“Ücretli öğretmenler, usta öğreticiler ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenler başta olmak üzere eğitim emekçilerinin yaşamakta olduğu sorunlar tüm karar vericiler tarafından bilinmesine rağmen, çözüm için somut adım atılmamaktadır. Sorunları çözme sorumluluğu olanların, hem bu konuda adım atmayıp, hem de TV ekranlarında “Bu dönem paranın düşünüleceği bir dönem değil.” diye açıklama yapmalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz emekçileri, kimse yoksulluğa hamasetle ikna etmeye çalışmasın. Mücadelemiz yoksulluğun ortadan kalktığı, eşit ve özgür bir dünya içindir” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.