Hava Durumu

Üretici de tüketici de mağdur!

Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kurban fiyatlarına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Türkman, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner ile birlikte kurbanlık fiyatlarına ilişkin bir toplantıda yaptıklarını ve üç başkanın imzası ile büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatlarının belirlendiğini söyledi. Belirlenen yeni fiyatlarda Dana ve Düve fiyatları değişmezken, Antep Halliği 34 TL’den 35 TL’ye, diğer koyun ırkları ise 33 TL’den satılacak, fire uygulaması ise kesinlikle kabul edilmeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2021 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Üretici de tüketici de mağdur!

 

Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep Bakkallar Odası’nda düzenlenen basın toplantısında 2021 yılı Kurbanlık Fiyatlarının belirlendiği bir toplantı yapılmıştı. Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin bulunmadığı toplantıda açıklanan kurban fiyatlarına Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman tepki göstermiş ve kurbanlık fiyatlarının açıklanacağını söylemişti.

YENİDEN TOPLANTI DÜZENLENDİ

Yapılan açıklamanın ardından Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde yeni bir toplantı düzenlendi. Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner’in katılımıyla düzenlenen toplantıda, yeni kurbanlık fiyatları belirlendi.

“ÜRETİCİLER, ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR!”

Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kurban fiyatlarına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamalarda bulunan Türkman, “Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde Ülkemizde olumsuz anlamda etkilenmektedir. Ülkemizde pandemi sürecinde bir çok sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında üretim yapmaya çalışan üyelerimiz, üreticilerimizde zarar görmektedirler. Bugün geldiğimiz noktada özellikle kuraklığın ile etkisi ile geçen yıl hasat döneminde kilogramını 1,20 TL’den aldığımız arpayı bu gün 2,80 TL’den alıyoruz, geçen yıl hasat döneminde 35- 50 kuruşa aldığımız beyaz samanı bu gün 80 kuruşa alıyoruz, geçen yıl hasat döneminde 80-85 TL’ye aldığımız 50 kg. bir torba fabrika yemini bu gün 150 - 160 TL’den alıyoruz, geçen yıl hasat döneminde 1 TL’ye aldığımız 1 kilogram yoncayı bu gün 1,70TL’den alıyoruz, bu örnekleri arttırabiliriz. Bu fiyatlar karşısında üretici üretim yapmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir. Bu yem fiyatları ile üreticilerin bir kısmı elindeki hayvanlarını sattıktan sonra yerine beslemek üzerine yeni hayvan almayacaklarını belirtmektedirler.

“YEM FİYATLARINDA KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”

Fiyatlarındaki fiyat artışlarına dikkat çeken Türkman, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın TMO eliyle yapacağı arpa, mısır satışını hasat mevsimi sonu itibarıyla acilen başlatmalı, küçük üreticiye vermiş olduğu aylık alım miktarını en az 3 aylık olarak alabilmelerini sağlamalı, KDV oranını büyük, küçük ayrımı olmadan, vergi kaydı olup olmadığına bakılmaksızın Türkvet’te hayvan kaydı olan herkese yüzde 1 olarak uygulamalı, arpa, mısır ve benzeri yem hammaddelerini yem fabrikalarına değil, tamamını üreticiye satmalı. Üreticinin borsa, TMO gibi kurumlara üyelik şartını kaldırmalı, Üles (elektronik satış ortamı) üzerinden değil de daha önce de Birlikler üzerinden yapıldığı gibi yine Birlikler üzerinden satışın yapılması sağlanmalıdır.”

KURBANLIK FİYATLARI BELİRLENMELİ

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarının yeniden belirlendiğini kaydeden Türkman, “Bu sorunlar ışığında Gaziantep’te büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık konusunda yetkili kurumlar olan ve Kurban fiyatlarında söz sahibi olan Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Gaziantep İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı olarak benim katılımımla 14.06.2021 tarihinde Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği toplantı salonunda yapmış olduğumuz toplantıda 2021 yılı Küçükbaş ve Büyükbaş Kurbanlık fiyatları belirlenmiştir.”

“KURBAN FİYATLARI YENİDEN BELİRLENDİ”

Toplantı da yapılan değerlendirmeler neticesinde; geçen yıla göre yüzde 100 civarında artan yem maliyetleri, yetiştiricilerin elindeki hayvan sayıları, halkımızın alım gücü, pandemi şartları vb. konular dikkate alınarak Kurbanlık Satışlarında Kesinlikle Fire Düşülmemesine ve 2021 yılı Kurbanlık fiyatlarının, ‘Tosun 30,00 TL, Düve 29,00 TL,  Antep Halliği (Erkek Toklu) 35,00 TL, Diğer Irklar (Erkek Toklu) 33,00 TL, Erkek Çebiş (Keçi) 32,00 TL’ olmasına oy birliği ile karar verildi” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.