Hava Durumu

Üretici de tüketici de umduğunu bulamadı!

Kurban Bayramı öncesi kurulan kurban satış noktalarında bayram öncesi yoğunluğu yaşanıyor. Kent genelinde kurban almak için kurban pazarlarına giden vatandaşlar, kurban fiyatları karşısında şaşkınlığa uğradı. Antep Halliğinin 35, Van Beyazının ise 34 TL’den satıldığı kurban pazarında, vatandaş da üretici de umduğunu bulamadı.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2021 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2021 21:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Üretici de tüketici de umduğunu bulamadı!

 

Kurban bayramı yaklaşırken kurbanlık piyasası hareketlendi. Bu yıl pandemi ve döviz kurunda meydana gelen artışların etkisi ile artan maliyetler sonrası, kurbanlık fiyatlarına önemli oranda zam yapıldı. Yapılan zam sonrası Dana 30 TL, Düve 29 TL ve İnek 27 TL, Küçükbaş kurbanlıklar olan Antep Halliği 35 TL ve Van Beyazı ise 33 TL’den satışa sunulacak.

ZAMLI FİYATLAR, VATANDAŞI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Zam kararının ardından kurulan kurban pazarlarına açıklanan fiyatlar uygulanmaya başlandı. Kurban Bayramı öncesi geçtiğimiz hafta sonu Kurban Pazarlarına giden vatandaşlar, uygulanan fiyatlar karşısında şaşkınlığa uğradı. Çoğu asgari ücretle çalışan ve dar gelirli aileler bu yıl kurban almanın imkansız olacağını ifade ederek, kurban almaktan vazgeçerken kimi vatandaşlar ise kurbanlık fiyatlarındaki fiyatların artmasını eleştirdi. Zamlı fiyatları sonrasında çok sayıda vatandaşın kurban almaktan vazgeçtiği, Kurban Bayramının son günlerinde yenide pazarları ziyaret edecekleri öğrenildi.

ÜRETİCİ DE DERTLİ…

Kurban Bayramı öncesi kurulan kurban pazarında satış yapan üreticiler de maliyet artışlarından dertli. Geçmiş yıllara oranla maliyetlerin yükseldiğini söyleyen üreticiler, artan maliyetler karşısında perişan olduklarını belirttiler.

Pandemi ve döviz kurunda yaşanan artışların, maliyet artışına neden olduğunu kaydeden üreticiler, “Yem fiyatları başta olmak üzere tüm maliyetlerde artış yaşandı. Hal böyle olunca kurban fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz hale geldi. Uygulanan fiyatlara vatandaşlar kimi zam tepki gösteriyor, kimi vatandaşlar ise bizlere hak veriyor. Ancak ne bizler ne de vatandaş, bu yıl umduğumuzu bulamayacağız gibi görünüyor” diye konuştular.

MARKETLERDE KURBAN SATIŞLARI SÜRÜYOR

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de ulusal çaplı zincir marketlerde kurban satışları sürüyor. Ancak bu marketler tarafından açıklanan kurban fiyatlarının açıklanan fiyatların altında olması tartışma konusu oldu.

Üç ayrı ulusal market tarafından belirlenen kurban fiyatları, kafalarda soru işaretlerine neden oldu.  Söz gelimi zincir marketler arasında yer alan ulusal bir market, en az 16 kilogramlık koç 1695 TL, Büyükbaşta ise 7/1 hisse ile kemiksiz 20 kilo et için 1795 TL fiyat belirledi. Bir diğer market ise,  Küçükbaş 17 kilogram kemikli et için 1950 TL fiyat belirledi.  Üçüncü markette ise, küçükbaş en 12 kilogram kemikli et 1795, küçükbaş en az 16 kilogram kemikli et 1950 ve büyükbaş 7/1 hisse 25 kilogram kemiksiz et 2 bin 295 TL’den satışa sunuldu.

“MARKETLERDE SATIŞ YASAKLANMALI”

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, yerel ve zincir marketler tarafından kurbanlık satılmasına tepki gösterdi. Türkman, “Marketlerde kurban satışı ve kesimi yapılması ne kadar doğru?’ bunun tartışılması gerekiyor. Son dönemlerde küçük işletmelerin korunması adına, marketlerin bazı ürünleri satışlarının yasaklanması gündemde. Benzer bir uygulama kurban satışları ile ilgili de yapılabilir. Bunun düzenlenmesi gerekiyor.”

YÜKSEK FİYAT FARKI!

Fiyatları yorumlayan Türkman, “Ulusal zincir marketlerin sitelerine bakıldığında, kemikli 12 kilogram et elde edilecek bir kurban için 1795 TL fiyat verilmiş. Bu hesaba göre, hayvanın 30 kilogram ağırlığında olması gerekir ve böyle bir hayvandan kurban olmaz. Aynı zamanda etin kilogramını 150 TL’ye denk geldiğini görüyoruz. Oysa bizim açıklamış olduğumuz canlı hayvan kilogram fiyatı 35 TL, yüzde 50 randıman verse kilogramı 70 TL’ye geliyor. Ulusal marketin açıkladığı 12 kilogram fiyatı 150 TL’ye geliyor ki bu da dehşet bir rakam. Bir başka zincir market ise 16 kilogramına 1950 TL vermiş. 16 kilogram et veren bir hayvanın canlı ağırlığı 35-40 kilogramdır.  Bunu da 1950 TL’ye böldüğümüz zaman 121 TL’ye geliyor. Bizim açıkladığımız rakam kemikli et için 70 TL’ye geliyor.  Buradaki rakamlar çok yüksek. Aynı ulusal marketin büyükbaş hayvan için açıklamış olduğu rakam 2 bin 295 TL. 25 kilogram kemiksiz etin kilogram fiyatı 95 TL’ye geliyor. Kasabın dahi 1,5 katına gelmiş oluyor. ulusal zincir marketler ile bizim açıklamış olduğumuz fiyatlar arasında yüzde 100’e yakın bir fiyat farkı var” ifadelerini kullandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.