Hava Durumu

Yara deyip geçmeyin

Prof. Dr. Nilay Şahin, basit yaraların bazen insanı ölüme kadar götürdüğünü belirterek, "Aman yara deyip geçmeyin" uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2019 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2019 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Yara deyip geçmeyin

Prof. Dr. Nilay Şahin, basit yaraların bazen insanı ölüme kadar götürdüğünü belirterek, "Aman yara deyip geçmeyin" uyarısında bulundu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin, yaraların insan sağlığına çok önemli hasarlar verdiğini ve hatta ölüme kadar götürdüğünü belirterek, “Yara bildiğimiz gibi vücutta cildin bozulması neticesinde ortaya çıkan patolojik bir süreçtir, olaydır. Bunun birçok sebebi vardır. Şeker hastalığından tutun, damar hastalıklarına kadar; mesela bir varis zamanla ülsere dönüşebilir. Ciltte ülser yapabilir. Ya da özürlü, felçli, ya da yatağa bağımlı hastalarda yatmaya bağlı olarak çeşitli yaralar çıkabilir. Ve bu son yıllarda daha çok ta arttı, artmasının en önemli sebebi yaşlı nüfusun artması. Yaşlılarda yara daha çabuk gelişiyor. Diğer bir unsur da şeker hastalığının artmasıdır. Duymuşsunuzdur, şeker hastalarında çok kolay yara gelişir ve bu yaralarının iyileşmesi diğer insanlara göre daha zordur. Peki, e yapmak gerekir? Yaralara hemen müdahale ettirmeliyiz. Çünkü yara kendi kendine iyileşmez. Bu tür açılmış yaraların çoğu iyileşmez, mutlaka bir bakım gerektirir. Hatta daha kötüye gider, yara derinleşir. Hatta yara kemiğe kadar gider. Bir bakarsınız kemik önünüzde" şeklinde konuştu.

Küçücük bir yara görseniz bile hekime müracaat edin”

Prof. Dr. Şahin, basit bir yaranın dahi büyük sıkıntılara sebebiyet verebileceğini belirterek, "Bunun dışında ayrıca bu yara bölgeleri enfekte olabilir. Biz hekimler, enfeksiyon kemiğe bir yerleşti mi artık mezarda iyilik hali bekleriz. Bu safhaya gelmeden küçücük bir yara fark etseniz bile hemen hekiminize başvurmanızı tavsiye edebilirim. Yara çok farklı sebeplerden, basıdan (yatak yarası), şeker hastalığından, damar hastalıkları ateşli silah ve bıçak yaralamalarından meydana gelebilir olduktan sonra hekime başvuracaksınız ve tedaviniz başlayacak. Çok çeşitli tedavi şekilleri var ve farklı hekimler ilgileniyor. Enfeksiyon hastalıklarından tutun, plastik cerrahi, ortopedi ve fizik tedavi gibi farklı alanlar bu hastalıkla ilgileniyorlar" dedi.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.