Hava Durumu

“Yıkılacak binada neden tadilat yapıldı?”

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, Gaziantep Valiliğini meclis gündemine taşıdı. Toğrul, Gaziantep Valiliği ile ilgili yıkım kararı bulunmasına rağmen neden 10 milyon TL değerinde tadilat yapıldığını sordu.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2019 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Yıkılacak binada neden tadilat yapıldı?”

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi, Gaziantep Valilik binasının, Kamil Ocak Stadyumu ve çevresinde yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi kapsamında Valilik Binasının Büyükşehir Belediyesine devredilmesini gündemini almıştı. Bu kapsamda İç İşleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığıyla protokol yapılmıştı. Valilik binasının bulunduğu alan, Millet Bahçesi olarak hazineden ücretsiz devir alınacak, karşılığında da Gaziantep Valiliği binası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktı. Daha önce Valilik hizmet binasının Fevzi Çakmak Bulvarı’ndaki Karayolları arazisinin üzerine yapılacağı söylenmesine rağmen bazen yer yer Valilik hizmet binasının eski adliyenin yerine taşınacağına dair bilgiler kamuoyuna yansımaktadır.

Gaziantep Valisi Yerlikaya 08 Ağustos 2016 tarihinde yapmış olduğu açıklamalarda, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Valilik ve Emniyet binalarının taşınmasıyla birlikte mevcut binaların Deferdarlık’a devredileceğine karar verildiğini belirtmişti. 2016’ının Ağustos ayında bu açıklamalar yapılmış olmasına rağmen son iki yıl içerisinde Valilik binasının içine zaman zaman tadilatlar yapıldığına dair bilgiler basına yansımaktadır. Valilik binasının tadilatı için son iki yıl içerisinde rakamı tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 10 Milyon TL’lik tadilatlar yapıldığı söylenmektedir. Mevcut tadilatlar da, binanın boyandığı, çatı katı ve bodrumun yenilendiği, açık kapı diye bir bölümün yapıldığı, Şahinbey mal müdürlüğünün tamamen sıfırlandığı, muhasebe denetmenlerinin odalarının yenilendiği ve Suriye mülteciler ile ilgili bir pasaport dairesi birimin yapıldığı belirtilmektedir. Yıkılacağı düşünülen bir binaya son iki yılda bu kadar tadilat yapılmış olması, Gaziantep’te son zamanlarda en fazla telaffuz edilen kamuda tasarruf yapılması sözünü yerle bir etmektedir.

Valilik hizmet binasında halihazırda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Defterdarlık, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü gibi kamu kurumları vatandaşa hizmet vermektedir. Bu kurumların tümüne, Valilik hizmet binasının 31.07.2019 tarihine kadar bir hayırsever boş olarak teslim edilmesi için gidin kendinize yer bakın denildiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

Gaziantep Valilik hizmet binası, Gaziantep Büyükşehir belediyesi tarafından Fevzi Çakmak bulvarındaki Karayollarının alanına yapılacak yeni binaya mı yoksa şehir merkezindeki eski adliyenin yerine mi taşınacaktır? Valiliğin geçici olarak eski adliye binasına taşınacağı iddiası doğru mudur?  Gaziantep Valilik binasında şu anda hâlihazırda kaç birim bulunmaktadır? Gaziantep valiliği için yapılacak yeni binaya hangi birimler taşınacaktır? Valilik binasının yıkılmasıyla birlikte valilikte yer alan tüm birimlerin tek tek akıbeti ne olacak? Gaziantep valilik binasının yıkılacağı 2016 yıllından bu yana bilinmesine rağmen bazı birimler neden valilik binasının içine taşınmıştır? Gaziantep’in eski Valisi Sayın Yerlikaya yapmış olduğu açıklamada Milli Eğitim müdürlüğünün yerinin hazır olduğunu söylemişti. Milli Eğitim müdürlüğü için düşünülen yer neresidir? İl Milli Eğitimin pancarlı mahallesinde bir liseye taşınacağı doğru mudur?  31.07.2019 tarihine kadar Gaziantep valilik binasının tümünün yıkılmak üzere boş olarak bir hayırsevere teslim edileceği doğru mudur? Mevcut binanın yıkımına ne zaman başlanacak? Mevcut valilik hizmet binasının betonarme süresi ne kadardır? Valilik hizmet binası ne zaman yapıldı? Gaziantep Valiliği, mevcut binanın yıkılacağını 2016 yılından bu yana ifade etmesine rağmen, neden son iki yılda kamuda israf olarak değerlendirilecek 10 Milyon TL’lik tadilatın altına imza atmıştır? Valilik binası içindeki kurumların taşınma ve kira giderleri ciddi anlamda kamuya maddi bir külfet oluşturacaktır. Yıkılması düşünülen bir hizmet binasına son iki yılda 10 milyon TL tadilat yaparak mı israfı önleyeceksiniz? Valilik hizmet binasındaki kamu kurumları kiraya çıkar ise veya taşınmaz satın alır ise kamunun sırtına ne kadar maliyet yüklenmiş olacaktır? Valilik hizmet binasındaki kamu kurumlarının taşınmasının maliyeti ne kadardır? Tüm bu israflara gerek var mıdır? Kamu yararı ilkesi daha uzun vadeli planlar yapılmasını gerektiriyorken, yıkılması düşünülen valilik binasına yaklaşık 10 Milyon TL tadilat yapılması birilerine rant sağlanmak için mi yapılmaktadır?” ifadelerine yer verdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.