Hava Durumu

Zam kimseyi memnun etmedi

1 Temmuz’dan itibaren toplu taşıma araçlarına yapılan zam vatandaşları da, toplu taşıma esnafını da memnun etmedi. Esnaf, bu rakamlarla yolcu taşıma imkanlarını olmadığını belirtirken, vatandaşlar ise taşıma ücretlerine zammın, bütçelerini ciddi şekilde etkilediğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2019 21:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2019 22:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Zam kimseyi memnun etmedi

1 Temmuz tarihinde geçerli olmak üzere ulaşım ücretlerine yapılan zamlar, vatandaşların belini büküyor. Yapılan zam ile birlikte 2 lira 50 kuruş olan tam biniş ücreti 2 lira 80 kuruşa, indirimli biniş fiyatı 1 lira 70 kuruştan 2 liraya, öğrenci biniş fiyatları ise 1 lira 60 kuruştan 1 lira 75 kuruşa yükseldi. Gaziantep’te 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmaya başlayan toplu taşıma araçlarına yapılan zamlara ilişkin vatandaşlarımızla görüştük.

“ZAMLAR BÜTÇEMİZİ ETKİLİYOR”

Avukat Kâtibi Emel Kasırga, “ Ben toplu taşıma araçlarını çok kullanan biriyim. Gün içinde de Gaziantep’in birçok noktasına da toplu taşıma araçlarıyla seyahat ediyorum. Toplu taşıma araçlarına yapılan zamlar ise bizim günlük ulaşımımızı ve bütçemizi çok etkiliyor. Her yıl ulaşıma zam yapılıyor. Ulaşım ücretleri sabit kalmalıdır. Öğrenci bütçemiz zaten sorunlar yaşatmakta ve yapılan zam küçük gibi görünse de bütçemizi zorluyor. Yaşam şartları zorlaştığından geçim sıkıntıları günden güne çoğalıyor. Sadece ulaşım değil birçok şeye zamlar yapılıyor. Nüfusumuzda hızla artış gösterdiğinden zorlanıyoruz. Gençlerimiz geçim sıkıntılarından evlenemiyorlar. Yaşam şartları çok yükseldi” dedi.

“ÖĞRENCİLERE ULAŞIM ÜCRETSİZ OLMALI”

Üniversite Öğrencisi Yunus Arslan, “ Ulaşıma yapılan zamlara çok tepkiliyim. Ben öğrenciyim ve ulaşımın öğrencilere ücretsiz olmasını destekliyorum. Devletimiz tarafından öğrencilere birçok vaat veriliyor fakat hiçbiri yerine getirilmiyor. Devletimizin ise öğrencilere sağladığı olanaklar da yeterli değil. Okul harçlıklarımız bize yetişmiyor. Başka şehirlerde ki mevcut belediyeler öğrencilere yapılan yardımlarla örnek oluyor. Yalnızca zam yapılması değil biniş ücretlerindeki küsuratlar da saçma geliyor. Ben 5 liraya üç defa binebiliyorum ve toplu taşıma kartımın içinde kalan bakiyemi kullanamıyorum, tekrar yükleme yapmam gerekiyor. Ben yurtta kalmaktayım ve yurtta kalan arkadaşlarım da dâhil herkes bu zamdan şikâyetçi oluyor. Zamlar çok küçük miktar gibi duruyor fakat bizi çok etkiliyor. 3 binişlik kartlara yapılan 3 liralık zam ise şehir dışından gelen misafirlerimiz ve ya kart kullanmayan kent sakinlerimiz tarafından da hiç iyi görülmemekte” şeklinde konuştu.

“HALKI ZAMLARA BOĞUYORLAR”

Ulaşım zamları nedeniyle toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçındıklarını belirten Cengiz Köse, “ Önemli olan öğrencilerimizdir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize hep destek olmalıyız. Fakat öğrencilerimiz gereken desteği görememektedirler. Başka şehirlerde ve ya kendi şehirlerde öğrenim gören öğrencilerin bütçe sıkıntısı yaşadığı yetmezmiş gibi bir de ulaşıma yapılan zamlardan olumsuz etkileniyorlar. Kentimizde işsizlik almış başını gidiyor. Ben 5 ay önce işten çıkarıldım ve 5 aydır iş bulamıyorum. Geçim sorunlarımız çoğalıyor bir de zamlardan bütün vatandaşlarımız zorlanıyor. Vatandaşlarımız ulaşıma yapılan zamlara vereceği parayla evinin ihtiyacı karşılayabilir. Belediyeler ise seçimlerden önce vaatlerde bulunuyor fakat seçimden sonra vaatlerini yerine getirmiyor. Seçimden sonra da halkımızı zamlarla boğuyorlar” ifadelerini kullandı.

“YÜRÜMEK ZORUNDA KALIYORUM”

Ulaşım masraflarının her geçen gün arttığını söyleyen Üniversite öğrencisi Cansu Ayvaz, “ Ulaşıma yapılan zam bizi çok etkiliyor. Ben okula gidebilmek için 2 tane otobüse binmem gerekiyor. Ailem asgari ücretle geçim sağlamaya çalışıyor. Hem okul masrafları hem de ulaşım masrafları yük olmaktadır. Ailem geçim sıkıntıları yaşadığı bu dönemde ben de onlara destek olmaya çalışıyorum. Çoğu zaman bir otobüse binip geri kalan mesafeyi de yürüyerek gitmeye çalışıyorum. Toplu taşıma ücretlerine yapılan zamları gereksiz buluyorum. Her yıl toplu taşıma araçlarına zam yapılıyor. Sabit bir fiyat uygulanırsa zorlanmayız” dedi.

“BİZE YARDIM EDİN”

Gaziantep’te geçinmenin zor olduğunu kaydeden Öğrenci Esra Sarı, “ Sadece ulaşım açısından değil Gaziantep genelinde yapılan bu zamlara olumlu bakmıyorum. Belediyelerin vatandaşlarımıza yardımcı olmaları gerekirken halkımız zor durumda bırakılıyor. Yapılan bu zamlardan birçok öğrenciler, iş bulamayanlar ve asgari ücretle geçim sorunu yaşayan vatandaşlarımız var. Bunları göz önünde bulundurarak çalışmalar yapılmalıdır. Seçimlerden önce birçok vaatlerde bulunuldu ama seçim sonrasında yine yapılan zamlarla dar boğaz olduk. Ben üniversiteye hazırlanan bir öğrenci olarak indirimli biniş ücretinden ve diğer haklardan yararlanamıyorum. Tam bilet kullanıyorum. 2,5 lira ödediğim bilet fiyatı ise 2,80 oldu. Dershaneye gidiş gelişlerimde çok zorlanmaya başladım. Kent’te yaşayan bütün gençlerimize, öğrencilerimize ve işsiz vatandaşlarımıza destek verilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“ULAŞIM İÇİN AYLIK 200 LİRA ÖDÜYORUM”

Ulaşım zamlarını eleştiren Süleyman Bakar, “Ben asgari ücretle çalışan bir işçiyim. İş yerime toplu taşıma araçlarına kullanarak gidiyorum. Ulaşıma yapılan 30 kuruşluk zam bizi çok olumsuz etkiliyor. Ayda yaklaşık 200 lira ulaşım ücreti ödüyorum. Belediyelerimiz, halkımızın geçim sorunları yaşadığı bu dönemlerde yardımcı olmalarını istiyorum. Vatandaşlarımız zaten ev kirası, elektrik ve su faturalarıyla cebelleşiyor” dedi.

"ASGARİ ÜCRET İLE NASIL GEÇİNELİM?”

Asgari ücret ile geçinmeye çalıştığını söyleyen Fırat Atmaca, “ Asgari ücretle çalışıyorum. Asgari ücrete ne kadar zam yapılsa da vatandaşlarımıza yapılan zamlarla geri alınıyor. Günlük yaşantımızda ki zamlar ise günden güne artıyor. Başka şehirlerde ki ulaşım uygulamalarına baktığımız zaman orada yaşayan sakinleri etkilemiyor. Öğrencilere yardımlar daha fazla yapılıyor. Ben Beykent’te yaşıyorum ve Beykent’ten iş yerime gelebilmek için 3 tane toplu taşıma aracı kullanıyorum. Benim sadece işe geliş ve gidişim günde yaklaşık 10 lira ayda yaklaşık 350 lirayı buluyor. Asgari ücretle kira mı ödemeliyim, günlük geçimimi mi sağlamalıyım yoksa ayda 350 lira ulaşıma bütçe mi ayırmalıyım?” diye konuştu.

“ZAMLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR”

Zamlardan etkilendiklerini belirten Uğur Urman, “ Yaklaşık her yıl toplu taşıma ücretlerine zam yapılıyor. Sadece değişen rakamlar oluyor. Son 3 haftadır otobüse bile binemiyorum. Cumhuriyet Mahallesi’nden Demokrasi Meydanı’na yaklaşık 45 dakika yürüyorum. Ulaşım araçlarına yapılan zamlar kesilmiyor. Önceden asgari ücret düşüktü fakat diğer günlük yaşamsal ürünlerimizde ona göre uygun oluyordu. Sadece ulaşım zamları değil günlük geçim kaynaklarımıza yapılan zamlar da bizleri çok etkiliyor. Yıllar önce 7 liraya aldığım 3 binişlik 10 liraya, şimdi ise 13 liraya yükseldi. Belediyelerimiz bu konuda bize yardımcı olsunlar” dedi.

“ZAMLARLA BAŞIMIZ DERTTE”

Yıllardır toplu taşıma araçlarını kullanan Yaşar Polat, “ İş yerime gelirken her gün toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Geçim sorunları yaşadığımız bu dönemlerde getirilen zamlarla başımızda dert bitmiyor. Ayda yaklaşık 250 lira ulaşıma para ödüyorum bu da bana çok maliyetli oluyor. Belediyelerimiz bize yardımcı olsun” diye vurguladı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.