Hava Durumu

“Hakem heyetlerine başvurun”

**Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Genel Sekreteri ve Avukat Anday Zer Güzel, Tüketiciye ayıplı mal satan, tüketiciyi yanıltan, tüketicinin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan satıcılara karşı “Tüketici Hakem Heyetleri” ile “Tüketici Mahkemelerine” başvuru yapılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Hakem heyetlerine başvurun”

Gaziantep Tüketiciyi Koruma Derneği, yeni dönem çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Tüketicileri bilinçlenmesini sağlamak için bir takım projelere imza atan Gaziantep Tüketici Koruma Derneği, ayıplı ürün konusunda vatandaşları uyardı.

Gaziantep Tüketici Koruma Derneği Genel Sekreteri ve  avukatı Anday Zer Güzel, tüketicilerin satın aldıkları ayıplı mallar ve satıcıya karşı haklarıyla ilgili yasal konulara değindi.

Avukat Anday Zer Güzel ‘’Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da belirtildiği gibi, ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca (Satıcı ve Tüketici) kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Hatta teslim tarihinden itibaren altı ay içerisinde ortaya çıkan ayıpların teslim anında var olduğu kabul edilir. Satın alınan malın ayıplı olması durumunda Kanun vatandaşlarımıza seçimlik haklar tanımıştır ; satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, imkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme haklarına sahiptir. Malın ayıplı olmasına rağmen, satıcı tarafından siz tüketicilerimize seçimlik haklarımızın kullandırılmaması durumunda;  uyuşmazlığın parasal değerine göre;  “Tüketici Hakem Heyetleri”  ile  “Tüketici Mahkemelerine” başvuru yaparak haklarınızı kullanmanız mümkündür.  Tüketicilerimiz herhangi bir mağduriyet yaşadığı takdirde derneğimize veya tarafıma ulaştıkları takdirde elimizden geleni yapacağız.’’ şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.