Hava Durumu

İlaç krizi, TBMM gündeminde!

Eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısının gündeme taşıyan TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “Türkiye’de döviz kurundaki artış nedeniyle ilaç sıkıntısı gündemde ve ilaç krizi git gide büyüyor. Eczanelerde tam 650 kalem ürün bulunamıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2021 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 22:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İlaç krizi, TBMM gündeminde!

 

TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Toğrul soru önergesinde, “Türkiye’de döviz kurundaki artış nedeniyle ilaç sıkıntısı gündemde ve ilaç krizi git gide büyüyor. Eczanelerde tam 650 kalem ürün bulunamıyor. Türkiye’de ilaç fiyatları, her yıl şubat ayında kur ayarı ve zam oranıyla belirleniyor. Piyasadaki döviz kuru ile bir Avro için 4,57 liraya sabitlenen "ilaç döviz kuru" arasındaki makasın büyümesi nedeniyle bazı ilaçlara erişim sıkıntısı yaşanıyor. Aynı şekilde her yıl şubat ayı gelmeden piyasada ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bu yılın farkı, önceki senelerde aralık gibi başlayan stok sorununun ekime çekilmiş olması. Çoğunlukla ithal ilaçların teminini etkileyen sorun, artık hammadesi ithal edilen yerli ilaçlara da yansıyor. Eylül ayından bu yana özellikle çocuk ilaçlarının temininde sorunlar yaşanmaya başladı. Eczanelerdeki yetişkin insülin, romatizma, ateş düşürücü, ağrı kesici, antibiyotik, grip ilaçlarının temininde ciddi sorunlar yaşandığı belirtilmektedir.

Geldiğimiz noktada ilaçta uygulanan sabit kur, güncel euro kurunun çok altında kalmış durumda. Bu nedenle aradaki makasın açılmasından kaynaklı piyasada bulunamayan ilaç sayısında bir artış yaşandığı ifade edilmektedir. Kur farkı, pek çok firmanın ülkemize ilaç vermemesine ya da hammaddeleri yurtdışından gelen ilaçları üreten yerli firmaların ilaçları üretememesine neden oluyor.

Sonuç olarak; yaşanan ilaç krizinden kaynaklı hastalar eczane eczane ilaç aramak zorunda kalırken, eczacılar, ilaç depolarından ilaç istediklerinde 'Bu ilaçlar yeteri kadar stoklarda bulunmuyor' cevabını almaktadır. İlaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan vatandaş ilaca ulaşımda güçlük çekmektedir. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç bulamadığı için eczacıları suçlamakta, eczacı ile vatandaş karşı karşıya gelmektedir.

Bu bağlamda;

Piyasada bulunmayan ilaç sayısı kaçtır? Piyasada bulunmayan ilaçlar hangileridir?

İlaç fiyat kararnamesinin bu yıl için 4.57 TL olan sabit kur uygulamasının yeniden düzenlenmesine yönelik bakanlığınız ne gibi bir çalışma yapacaktır?

İlaç erişimine yönelik sıkıntıyı önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla asyali escort aksaray ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılacak mıdır?

Bakanlığınız eczaneler ve ilaç depolarını hangi sıklıkta denetlemektedir? Yapmış olduğu denetimler sonucunda stokunda olmasına rağmen ilaç satmayan kaç işletme hakkında işlem yapmıştır?

Bakanlığınız yerli ilaç üretimini teşvik etmek, yerli ilaç firmalarında araştırma – geliştirme (AR-GE) yatırımları yapılmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

Bakanlığınız tarafından döviz kurundaki artış nedeniyle vatandaşın ulaşamadığı ilaca erişimi için alınan önlemler nelerdir?

Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?” diye sordu.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.