Hava Durumu

Öğrenci mezuniyetine sevinemiyor

Eğitim öğretim sezonu sona ererken eğitim kurumlarında mezuniyet törenleri de devam ediyor. Okullarda mezuniyet coşkusu yaşarken, üniversite öğrencileri ise mezuniyet heyecanı ile birlikte endişeyi de yaşıyor. Öğrenciler mezun olduktan sonra KYK bursu borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Borçlu mezun olan üniversite öğrencileri, mezuniyet sevincini doyasıya yaşayamıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2022 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2022 19:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Öğrenci mezuniyetine sevinemiyor

Ülke genelinde öğrenciler tarafından büyük bir sorun haline gelen ve çözüm noktasının gün geçtikçe düğüm halini aldığı KYK borçları yapılandırmaya girmek bir yana her geçen gün artan enflasyon oranları ile birlikte katlanarak artmaya devam ediyor. Fakültelerin binlerce öğrencisini mezun ettiği 2021- 2022 öğrenim yılında Gaziantepli milyonlarca genç meslek hayatına borçlar ile adım atıyor!

MEZUNİYET SEVİNÇLERİ KURSAKLARINDA KALDI!

KYK, öğrencilerin kredi borçlarına enflasyon farkı yansıttı. Borçlar katlandı. 27 bin liralık borç 71 bin liraya fırladı. Mezuniyetlerini doya doya yaşayamayan üniversite mezunları, “Yaşımdan büyük borcum var, hayata geriden başlıyoruz” diye tepki gösterdi.

KYK’dan aldığı ana paraya mezun olduğu tarihin enflasyon farkının yansıtıldığını aktaran Gaziantepli üniversite mezunları şöyle konuştu: “Bu kredilerin aslında burs olarak karşılıksız verilmesi gerekiyor. Mezun olduğumuzda hayata borçlu başlıyoruz” dediler.

KEŞKE BU KREDİYİ ALMASAYDIM

Meslek hayatına borçla başlayacak olan Gaziantepli gençler: “Artık cidden kelimelerin tükendiği bir yerdeyiz. Sanırım bilsem aç yatardım yine de almazdım. İnanamıyorum, anaparadan fazla bir faiz ödemek nedir ya? Hayata -70 binle başlamak ne, başıma ağrılar giriyor. Az önce bir arkadaşım yolladı. 22 bin TL KYK kredisi almış, güncel olarak 64 bin 717 TL geri ödemesi çıkmış. Enflasyon ‘Bindirimi 42 bin 57 TL. Yazık bu gençliğe!” diyerek isyan ettiler.

VERİLEN KREDİ, ÖĞRENCİYKEN DE YETMİYORDU!

Öğrencilik zamanında da aldığı kredinin yetmediğini söyleyen Gaziantep Mimarlık Fakültesi Mezunu bir genç ise, “Ailemin evi, arabası yok ama bana yine de kredi çıktı. Kirada yaşayan insanlar 2 çocuk okutmaya çalışıyor ve bu çocuklara burs verilmiyor. 2 yıl yurtta kaldım sonra eve çıktım. Yurtta yemek için harcıyordum. Eve gidince sadece faturalara yetti kredi. Kira, yemek, eğitim masrafları üzerime kaldı. Ailemden para alıyordum. Bir yandan da çalıştım. Yarı zamanlı işlerde, servis elemanı olarak çalıştım. İşten kalan vaktimde dinlenip, dersimi çalışmak zorundaydım. Bu nedenle okulum 2 sene uzadı” diye konuştu.

BORÇLAR VERGİ DAİRESİNE DEVREDİLİYOR

Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisinden geri ödemeli olarak faydalanan öğrenciler için borçların silinmesi ilişkin herhangi bir açıklama bulunmuyor.  KYK kredisi alan bir öğrenci mezun olduktan sonra işe giremediği ve borcunu ödeyemediğinde, yatırmadığı ilk taksit için ilk bir yılın tüm taksitleri, yatıramadığı ikinci taksit için de tüm kredi borcu muaccel (hemen ödenmesi gereken) hale geliyor. Bu durumda borç KYK tarafından vergi dairesine devrediliyor ve borcun tamamı vergi dairesi tarafından otomatik olarak tahakkuk ettiriliyor. Borçlar tahakkuk ettirildikten sonra ise toplam borca ilk taksit tarihinden itibaren aylık gecikme zammı uygulanıyor. Bu zam oranı Cumhurbaşkanı kararıyla belirleniyor ve 2019 sonundan beri aylık yüzde 1.6, yani yıllık yüzde 20’yi aşan bir oranda uygulanıyor. Uygulamada borç otomatik olarak vergi dairesine devredilip burada gecikme zammı uygulanarak öğrencilere ödeme emri gönderiliyor ve ondan sonra haciz ve banka hesaplarını bloke etme gibi işlemler başlıyor.

ÖĞRENCİLER KYK BORCUNDA ENFLASYON FARKI DA ÖDÜYOR

Enflasyon toplumun tüm kesimlerinin canını yakmaya devam ediyor. Yaşam pahalılığı, barınma sorunu, eğitim masraflarıyla mücadele eden gençler de yüksek enflasyondan payını alıyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere verdiği kredilerin geri ödemesine Üretici Enflasyonu’nu (ÜFE) yansıtınca gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerin göre ÜFE nisan ayında yüzde 121,82 gerçekleşirken, yeni ödeme yapacak gençlerin de borcu bu oranda arttı. Mezun olma zamanına göre ise oranlar değişti. Geçen eylül ayında mezun olan bir öğrencinin borcu o zamanın enflasyonuna göre 22 bin liradan 34 bin liraya çıkarken yeni mezun olan ya da olacak öğrencinin borcu 27 bin liradan 71 bin liraya yükseldi. Enflasyon artmaya devam ettikçe, gençlerin de borcu artacak.

C. BOZKURT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.