Hava Durumu

“PAZAR DARALIYOR”

İnşaat sektöründe sıkıntının devam ettiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi, “Konuta erişim zorlaştıkça pazar da beraberinde daralıyor. Müteahhitler iş bitiminde maliyetleri kestiremediğinden başlayacakları projeye ya başlamıyor ya da erteliyor veya sınırlı sayıda projeyle devam ediyorlar. Ayrıca mal alımlarındaki vadeler ciddi anlamda kısalmış durumda. Krediye ulaşmakta zorluk çekiliyor. Sıkıntı devam ediyor” şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2022 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2022 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“PAZAR DARALIYOR”

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetçi, inşaat sektörünün ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, sektör olarak beklentilerini dile getirdi. Kanevetçi, girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, “ Sektör olarak beklentilerimizi sıralayacak olursa; Birincisi inşaat maliyetleriyle  ikincisi de arsa maliyetleriyle ilgili beklentilerimiz. Ayrıca bir de Kamu müteahhitlerinin durumuyla ilgili beklentilerimiz var.”dedi.

DÖVİZ DÜŞÜNCE FİYAT DÜŞMÜYOR     

Fiyatları dövizle çıktığını, ama düştüğünde düşmediğini belirten Kanevetçi, “Pandemi dönemi, Rusya- Ukrayna savaşıydı derken tedarik zincirinin de kırılmasıyla birlikte tüm dünyada emtia fiyatlarında bir artış oldu. Beraberinde enerji fiyatlarında da öngörülemeyen yüksek artışlar yaşandı. Ülkemizde de bu malzeme fiyatlarına yansıdı. Bizim yetkililerimizden isteğimiz şu; hem olması gereken reel artışların haricinde bir artış söz konusu ise araştırılarak gerekli tedbirlerin alınması hem de iç piyasanın desteklenmesi. Zira bazı inşaat kalemlerinde çok ciddi artışlar var. Asıl sorun şu; döviz arttı diye fiyat artıyor döviz düşünce fiyat inmiyor, benzin artınca malzeme fiyatına yansıyor inince yansımıyor. Bunlarla ilgili tedbir alınmasını istiyoruz.

Tabii bir de arsa maliyetleri Gaziantep’te arsa döviz ve altın gibi yatırım aracı olarak görülüyor. Bu algının değiştirilmesi lazım. Bununla ilgili hem müteahhitlere hem de yetkililere iş düşüyor. Özellikle tarım arazisi, yeşil alan, ormanlık alan vb. bölgelerin dışında kalan, yapılaşmaya uygun hazine arazileri uygun fiyatlarla belediyelere devredilerek, konut yapılmak üzere sadece müteahhitlere uygun fiyatla satışı sağlanabilir. Tabii alt yapısının da getirilmesi koşuluyla.

 Ayrıca belediyelerin, TOKİ’nin,Emlak Konut’un , Hazinenin sattığı arsalarda  yetki belge sınıfı da dikkate alınarak bir yıl içesinde inşaat ruhsatını almak ve inşaata başlamak koşuluyla sadece  müteahhitlere satış yapılabilir. Bunların da yasal düzenlemelerinin yapılması gerekiyor tabi ki.. ” Şeklinde konuştu.

ALTYAPI SIKINTISI ZORLUYOR

İnşaat bölgelerindeki altyapı sıkıntısına da değinen Kanevetçi, “Özellikle Gaziantep’te pek çok bölge imarda olmasına rağmen elektrik ve doğalgaz alt yapısının olmaması nedeniyle müteahhitler inşaat yapmak istemiyor, yapsa da çok zorlanıyor. Bu alt yapılar olmadığı gibi belediyeler hizmet götüremiyor götürse dahi bir anlam ifade etmiyor. Belediyeler haricindeki diğer alt yapı kuruluşlarının Gaziantep’e ayırdıkları yatırım bütçesini katbekat artırmaları gerekiyor. 21. yüzyılda hala kent içerisinde jeneratörle inşaat yapmak zorunda kalan çok sayıda müteahhit  meslektaşımız var. Bu bölgelere alt yapı ulaşmadığı zaman daha merkezdeki arsaların fiyatı katlanıyor yansıması da tekrar bu bölgelere oluyor. Yetkililerimizin bir an önce gerekli düzenleme ve yaptırımları yapmaları en büyük arzumuzdur.

Tabii sektör olarak bizimde yapmamız gereken önemli bir husus var. Meslektaşlarımızın olması gerekenden yüksek yüzdelerle kat karşılığı yer almamaları gerekiyor. Hem kendi maliyetleri yükseliyor hem de kazanan sadece arsa sahipleri oluyor.”dedi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ İŞLERİNİ TAMAMLAYAMIYOR

Kamu müteahhitlerinin fiyat farkı kararnamesi ile ilgili beklentilerine de değinen Kanevetçi, “Bir de kamu müteahhitlerinin durumu var. Öngörülemeyen artışlardan dolayı kamu müteahhitlerinin tamamına yakını işlerini tamamlamakta zorlanıyorlar. Hem kamuda iş yapan meslektaşlarımızın içinden bulundukları çok zor durumdan çıkabilmeleri adına hem de kamuda devam eden işlerin bir an önce tamamlanması adına daha önce çıkarılan ancak yeterli olmayan tasfiye hakkı ve fiyat farkı kararnamesinin acilen tekrar düzenlenmesi gerekiyor.

Sektörün son durumuna gelince; konuta erişim zorlaştıkça pazar da beraberinde daralıyor. Müteahhitler iş bitiminde maliyetleri kestiremediğinden başlayacakları projeye ya başlamıyor ya da erteliyor veya sınırlı sayıda projeyle devam ediyorlar. Ayrıca mal alımlarındaki vadeler ciddi anlamda kısalmış durumda. Krediye ulaşmakta zorluk çekiliyor. Bu da bir arz sorunu yaratıyor.

Altındaki 300 sektörle birlikte düşünüldüğünde ekonomiye ve istihdama sağlanan katkı da göz önünde bulundurularak sektörün desteklenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLEŞMENİN ÖNÜ AÇILABİLİR

Müteahhitlere konut teslim etme süresinin 36 aydan 48 aya çıkarılması ile ilgili sorumunuzu Kanevetçi, “ Bu karar, Gaziantep’teki müteahhitler için çok önemli değil. Ama müşterilerin 3 yıl içerisinde ödeyeceği paranın 4 yıla yayılmasını sağlayacak.” şeklinde cevapladı.

Kararın kooperatiflerin önünü de açacağını belirten Kanevetçi, “Gaziantep ölçeğinde düşündüğümüzde maketten satış diye tabir edilen  ön ödemeli satış çok ta fazla değil. Genel olarak baktığımızda ise inşaat maliyetlerindeki artış ister istemez konut fiyatlarına da yansıdı. Kredi oranlarının yüksek olması, müteahhidin veya konut alıcısının krediye erişimindeki zorluklar da göz önünde bulundurulduğunda ister istemez inşaat bitim ve teslim sürelerinin uzamasına yol açacak. Sektör adına işlerin gerçekleştirilmesi adına olumlu bir karar olsa da beraberinde arsa sahibi ile yapılan sözleşmelerin de bir yıl uzatılması gerekirdi. Müşteri de 3 yıl içerisinde ödeyeceği parayı 4 yıl içerisinde ödeyecek. Bir dönem Gaziantep’te özel yapı ortaklıkları ve kooperatifler revaçtaydı. Bunun sebebi de konut alıcısının kısa sürede konutun bedelini ödeme şansı olmadığı için yıllara sari olarak daha az aylık ödeme ile daha uzun sürede konuta erişebilmesi zorunluluğundan kaynaklanıyordu. Uzun vadede yine kooperatifleşmelerin önü açılabilir diye düşünüyorum.” dedi.

(C.BOZKURT)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.