Hava Durumu

Tescillendi, yemesi hayal oldu

Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinden bir tanesi olan Antep Peyniri geçtiğimiz yıl coğrafi işaret tescil belgesi alarak Gaziantep kültürüne ait olduğu belgelenmişti. Tescilli yöresel lezzetimize bu yıl ise vatandaş dudak uçuklatan fiyatlardan dolayı hasret kaldı. Kilosu 90 ve 130 TL arasında olan Antep Peyniri sofralardan uzaklaşmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2022 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Tescillendi, yemesi hayal oldu

Şehrin adeta nabzı niteliğinde olan ve Ramazan ayında yerli halkın iftardan sahura kadar akın ettikleri Kale altında işler yolunda gitmiyor. Kale altında Antep Peyniri satışı yapan işletmeler böyle giderse kepenk kapatacaklarını dile getirdiler. 

Bekir Gıda işletme sahibi Akif Kereci, “ Geçen sene ve bu sene arasında çok fark var. Geçen sene 35 TL’ye peynir sattık. Şuanda 100 TL’den aşağıya peynir satamıyoruz. Bu yıl özellikle yem fiyatlarında artan pahalılık peyniri de vurdu. Enflasyon vatandaşı yerlerde sürüyor. Süte yüzde 35 zam yapmışlardı, bir zam yapmaları söz konusu. Vatandaşın alım gücü yok. Geçen sene neredeyse her müşteriye 20-40 kilo Antep Peyniri satıyorduk. Bu sene vatandaş 5 kiloyu zar zor alıyor. Hatay peyniri bundan 4 ay önce 35 TL’ydi şuan 85 TL oldu. Beyaz peynir geçen sene 20 TL’ydi şuan 60 TL. Gel şimdi ucuzdan satabil de para kazan” dedi.

‘NEYİ SÖYLESE ONA ZAM GELİYOR!’

Artan hayat pahalılığı karşısında esnaf olarak ayakta zor durduklarını ifade eden Kereci, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendi bir manda yoğurdu yedi, yüzde 35 süte zam yaptılar. Medine Hurması dedi suratına bakan yoktu, şimdi 150 TL oldu. Neden bahsetse ona zam geliyor. Bizler dükkânı ayakta zor tutuyoruz.” dedi.

‘BİZ FIRSATÇI DEĞİLİZ’

Kale altı esnaflarından Konaç Gıda işletmecisi Ramazan Çiçek, “Et ve süt ürünlerine yüzde 30- 35 oranlarında zam yapılması iyi bir fikir değil. Bizim satış pozisyonumuz yüzde 50 düşüş oranında, esnaf olarak bu konudan son derece rahatsızız. Bize fırsatçısınız, ‘Peynir dolara mı bağlı, enflasyona mı bağlı?’ diyorlar. Devletimiz zammı yapıyor ama zamlar hep esnafların inisiyatifinde görünüyor. Halk da bizimle kavgaya tutuşuyor zammı sanki ben mi yapıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘DEVLET BÜYÜKLERİ DURUMU GÖRMÜYOR’

Çiçek,” Hiçbir devletin yaptığı zammın aşağı düştüğü görülmedi. Büyük millet meclisi üyelerimizden bu duruma el atmalarını istiyoruz. Başka hiçbir konuda bir şey istemiyoruz. Birçok evde geçimsizlik yaşanmasının en büyük sebebi mevcut şartlar. Milletin durumunu görmek istiyorlarsa gelsinler ben kendilerine aç kalmak nasıl bir şey göstereyim. Kapımıza gelip ‘Bana bir kilo peynir, zeytin ver’ diyen gariban halkımızı devlet büyüklerimizin hiçbirisi görmüyor” şeklinde konuştu.

ENFLASYONA GÖRE PAHALI DEĞİL

Antep Peyniri kilogram fiyatının 90, 95 ve 100 TL aralığında değiştiğini söyleyen Çiçek, enflasyon rakamlarına, süt ve süt ürünlerine gelen zamlara göre peynirin bu fiyattan olmasının pahalı olmadığını vurguladı.

Örgü, dil peynirleri gibi fabrikasyon ürünler ile Antep Peynirinin başa baş bir rekabet içerisinde olmasının doğru olmadığını vurgulayan Çiçek, “Doğal ürünler durduğu yerde fabrikasyon ürünlerin satışlarını öne çıkarmaya çalışıyorlar. Benim burada köy yumurtası satmam yasak; 8 bin TL ceza kesiyorlar. Bu doğru bir şey değil. Vatandaş evinde hiç sağlıklı bir şey yemesin mi? Gıda tüketimi de sağlık da bitmiş, bu sebeple insanlar da bitmiş durumda milletin psikolojisi çok bozuk.

Asgari ücret 4 bin 250 TL müşteriye 10 kilo peynir satıyorum bin 100 TL. Evi, arabası olmayan 4 çocuklu bir insan ev geçimini nasıl yapacak? 3 çocuğum var dükkân çalıştırmama rağmen geçim sağlayamıyorum. Gelsinler, kendileri oturup satış yapıp geçim sağlamayı göstersinler bana. Bu şekilde geçim sağlayamıyoruz, insanlarımıza yazık. Bu zamlardan sonra asgari ücretin geçinebilmemiz için 10 Bin TL olması lazım” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

Kale altından alışveriş yapmak amacıyla gelen müşteriler de fiyatlar karşısında şoka uğradı.

Vatandaşlar alışveriş esnasında karşılaştığı fiyatlar karşısında isyan ederek “Peynir, kahvaltının olmazsa olmazı. Ama bu gidişle soframıza peynir bile koyamayacağız. Durum çok kötü ilerliyor, bu fiyatlar karşısında resmen yaşam mücadelesi veriyoruz” diyerek tepki gösterdiler.

C. BOZKURT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.