Hava Durumu

ALKOLLÜ BİR ŞEKİLDE ARAÇ MI KULLANDINIZ?

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2021 04:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2021 04:41

(Karayolları Trafik Kanunu md. 48)

Eğer sürücü alkolmetre testi sonucu alkollü çıkarsa,  öncelikle para cezası ile cezalandırılır. Araç trafikten men edilerek sürücü belgesine 6 ay süre ile el konulur.

Kişi tekrar alkollü bir şekilde sürücü koltuğuna oturursa, yine para cezası kesilerek aracı trafikten men edilir. Ancak bu defa sürücü belgesine 2 yıl (730 gün) süreyle el konulur.

Eğer ki, bu kişi 3. Kez alkollü bir şekilde araç sürerken yakalanırsa, o zaman para cezası kesilir ve araç trafikten men edilir. Kişinin sürücü belgesine 5 yıllık süreyle el konulur. Ayrıca 6 aydan az olmamak kaydıyla “hafif hapis cezası” verilir.

5 yıllık süreyle ehliyetlerine el konulan sürücülerin, 5 yılın sonunda ehliyetlerini geri alabilmeleri için psikoteknik değerlendirmeden ve psikiyatri muayenesinden geçmesi gerekmektedir.

Kişinin ehliyetine el konulma süresi bittikten sonra kişi, ehliyetine el koyan trafik birimine veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunmalıdır. Başvuruda bulunurken trafik kurallarına aykırılıktan dolayı verilen para cezalarına ilişkin herhangi bir borcun bulunmadığına dair “borcu yoktur” belgesinin de eklenmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.