Hava Durumu

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN ARANAN ŞARTLAR VE HASTALIKLAR

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2021 05:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2021 05:57

İşçi, işveren ya da kamu çalışanı iş kazası, meslek hastalığı ya da belirli hastalık yüzünden çalışma gücünün en az %60 ı kaybedilmiş ise, SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU md. 25 gereğince “Malulen” emekli olarak emekli aylığı alınabilir.

Bu aylığın bağlanabilmesi için, bu emekliliği talep eden kişinin en az 10 yıllık (1800 gün prim) sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir.

Ayrıca SGK Sağlık Kurulu tarafından en az %60 oranında maluliyetinizin tespiti gerekmektedir.

Maluliyet aylığından yararlanabilmek için, ikamet edilen ilin SGK İl Müdürlüğüne veya SGK Merkezine yazılı olarak başvuruda bulunmak gerekir. Bu mercie tarafından yetkili sağlık kuruluşuna sevk edilerek gerekli tetkikler yapıldıktan sonra maluliyete ilişkin rapor düzenlenir.  Rapor sağlık kuruluşu tarafından incelendikten sonra, maluliyet oranı belirlenir.

Eğer ki bütün şartlar uyuyorsa, talep eden kişi maluliyet aylığı almaya hak kazanır.

Malullük aylığı, kişinin çalıştığı gün sayısı, yani primi üzerinden hesaplanır.

Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği EK1 ‘e göre maluliyet emekliliği için var olması gereken hastalık türleri ;

Kanser Epilepsi Demans Beyin tümörü Parkinson sendromu Serebral palsi Emes hastalığı Zeka geriliği Şizofren Bipolar bozukluk Görme azlığı Retina kanamaları Denge bozukluğu İşitme kaybı Anemi Uzuv kaybı Behçet hastalığı Mide veya bağırsak kanamaları Karaciğer sirozu Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalığı Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları Solunum sistemi hastalıkları Kalp nakli Böbrek nakli Akciğer nakli Tüberküloz (verem) AİDS

dir.

Olurda kişi yeniden çalışmaya başladı veya maluliyet durumu ortadan kalktıysa, bu durumda maaşı kesilir. Ayrıca bağkurlu (işveren) olan kişinin maluliyet aylığı alabilmesi için hiçbir şekilde prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.