Hava Durumu

Kuraklık

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2023 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2023 00:09

İnsanların yağmur duasına çıktığı bu dönemde artık bunun bir çaresi yok. Mevsimlerin kayışı yıllardır süre gelen bir durum olsa da artık kontrolden iyice çıkmış görünüyor ve 2023 dünyasında bunun nereye kadar böyle devam edeceği merak konusu.

Günümüzde; dünyada, karşılaştığımız küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık, bugün gelinen nokta itibariyle fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her aşamasını etkilemektedir. Etki derecesi, süresi ve zamanının tahmin edilmesi son derece zor olan kuraklığın etkileri, insan faaliyetleri ile de yakın ilişkilidir. 

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, kuraklık sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engeller arasında sayılırken kuraklıkların 2050 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte üçünden fazlasını etkileyebileceği tahmin ediliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verileri, kuraklık sürelerinde de uzama kaydedildiğini ortaya koydu.

WMO'nun 2021 raporuna göre, geçen yıl 2,3 milyar kişi kuraklıkla boğuşurken, kuraklık süreleri 2000'den 2021'e kadar geçen süre zarfında önceki 20 yıla göre yüzde 29 uzadı.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engeller arasında sayılan kuraklıkların, 2050'ye kadar dünya nüfusunun dörtte üçünden fazlasını etkileyeceği öngörülüyor.

Yıllardır süre gelen uyarılara rağmen ne halk ne de devlet hiçbir şey yapmadan bunun çözülmesini bekledikçe gelecek nesile aktarılacak sağlıklı bir dünya kalmaması konusu artık korkutucu boyuta ulaştı. Bundan 100 yıl önce hiçbir şeyin farkında değil, insanlar mevsimlerin bu kadar değişmesini önemsemezken, 100 yıl sonra geldiğimiz noktada artık buradan sonraki 100 yıl nasıl olacak? Su, gıda gibi temel besinleri bulmakta neler yaşayacaklar biz yaşanılabilir bir dünya bırakabilecek miyiz acaba onlara.

Her yıl sürekli artan küresel ısınma için ne kadar eylem yapılırsa yapılsın hiçbir faydası olmadı. Hiçbir zaman dünya büyükleri bunun önlemini almak için herhangi bir çaba göstermedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.