Hava Durumu

Alternatif bir model olarak RO/RO Taşımacılığı ve UND RO/RO

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2020 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2020 06:02

Ro-Ro, İngilizce Roll On ve Roll Off kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Özel gemilerle tekerlekli araç taşımacılığını ifade eder. Bu tarz yükleri taşıyan gemilere Ro-Ro gemileri, bu tip taşımacılığa da Ro-Ro taşımacılığı denilmektedir.

RO/RO deyince 1990 başlarındaki Yugoslavya iç savaşını ,devamı imkansız hale gelen Kara yolu taşımacılığını ve Rahmetli UND Başkanı Saffet Ulusoy önderliğinde 48 Türk nakliyeci tarafından kurulan UND Ro Ro yu ve sektörün kaderini etkileyen strateji değişikliğini ve genç yaşta bir sektör çalışanı olarak hayal ettiğim bu taşıma şeklinin hayata geçmesinden duyduğum heyecanı hatırlıyorum ...

Ve Trieste Limanı ...1990 başlarında ; kahve depoları ile ünlü bir sahil kasabası ve sayfiye yeri iken RO/RO seferlerinin başlaması ile stratejik öneme haiz çok önemli bir lojistik üs haline geldi. O kadar ki mevcud trafik alt yapısı yoğunluğu kaldıramadığından zaman zaman tıkanıklıklara ve sıkıntılara sahne olmaktadır .

2013 yılında Trieste’yi ziyaretimde ve yaptığım çalışmalarda İhracat ,İthajat ve liman içindeki araç sayısı itibariyle bir kaç gün araçların limana giriş çıkış yapamadıklarına ve trafiğin felce uğradığına şahit oldum .

Çalışmaların bugünlere gelmesi ve ivme kazanmasında ,rahmetli Saffet Ulusoy ile Samer şirketi . Enrico Samer,in büyük emekleri ve katkıları bulunmaktadır .Bir diğer liman işletmecisi şirket Francesko Parisi de Trieste limanının önemli aktörlerinden birisidir . Keza, Triesteden sonra Fransa ve Güney Avrupa’ya yönelik taşımalarda sektöre önemli bir maliyet avantajı sağlayan Marsilya Toulon ve günümüzde Marsilya - Sete hattı gün geçtikçe artan taşıma kapasitesi ve sektöre atak yaptıran bir hat olmuştur .

UND RO RO’dan ,isim değişikliği ile UN RO RO ya , şirket ve hisseler birkaç el değiştirdikten sonra, son olarak yakın tarihte Avrupa’nın dev şirketlerinden DFDS tarafından satın alındı .

Ben bütün bu gelişmelerde kazananın ülkemiz ve sektörümüz olduğuna inanıyorum.

Güney,İç Anadolu ve Güneydoğu ihracatçısı ile nakliyecisine yeni ufuklar aralayan ; Mersin –Trieste hattı ile , Alsancak -Sete hattının çok önemli bir boşluğu doldurduğu ve ülke ihracatı ve nakliyecisine önemli kazanımlar sağladığına inanıyorum. Farklılıklarımız zenginliğimizdir . Ulusal ve Uluslararası ticarette rekabette hayır vardır.

Burada rekabetten kasıt “etik” olan ve ülke ekonomisine fayda yaratan rekabettir ,yıkıcı rekabet değildir.... Bununla birlikte sektör tarafından kullanılan bütün RO RO Hatları stratejik değer ve öneme sahip olup çok iyi analiz edilmelidir.

Sovyetler Birliğinin dağıldığı1990 başlarından itibaren Rusya pazarına yapılan ihracatlar ivme kazanmış ,o günün şartlarında düşük kapasiteli RO RO gemileri ile yapılan Samsun –Novorossiysk seferleri altın çağını yaşamıştı .Türk Nakliye firmaları o dönemde Rusya hattından ciddi kazançlar sağlamışlardı.

Günümüzde de Rusya ile ilişkilerin gelişmesi ve sorunların aşılması ile birlikte o hareketlilik ve kazançların tekrar elde edilmesi mümkündür .Önemine binaen bu RO RO hattı da büyütülmeli ve geliştirilmelidir .

Sözün özü : taşıma ihtiyaçları istikametinde ileriye dönük stratejik alt yapı geliştirilmelidir .

Kara,Deniz,Demiryolu olarak multimodal ve intermodal taşımacılığın tüm alternatifleri kıymetlendirilmelidir. Bu ,sektörümüzün karlılıkla varlığını idame ettirmesi açısından hayati öneme sahiptir .

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak ,yolcu ve eşya taşımacılığında deniz yolunu ne kadar kullanıp kıymetlendirebiliyoruz ? Kara yoluna göre daha az maliyetli olan Deniz yolunu neden yeterince kullanmıyor önemsemiyoruz ? Kurulacak yurt içi RO RO hatları ile Karadeniz Limanları hayat bulacak ,bölgesel kalkınma ve istihdam artacak , taşıma maliyetleri azalmak suretiyle kârlılıkta artacaktır .

Aynı şekilde yolcu taşımacılığında da Deniz yolunun taşıma oranı arttırılmalıdır. Sahip olduğumuz imkan ve şartların değerlendirildiği ,seçeneklerin karlılık ve fırsata dönüştüğü, rekabetten bütün paydaşların ve ülke ekonomisinin güç ve kazanç sağladığı ,parlak başarıları yakalayacağımız günlere ulaşmak dileğiyle ,hayırlı çalışmalar bol kazançlar diliyorum .

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.