Hava Durumu

Bir kadın Atatürk’ü neden yok sayar?

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2015 17:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2015 17:33

Bir kadın Atatürk’ü neden yok sayar?

Bu başlık önceki gün 19 Mayıs dolayısıyla, gelen kutlamalarda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramı kutlaması mesajlarını okurken oluştu. Gaziantep’imizin Ak Parti milletvekillerinden birisi, “ Daha güçlü, Daha Müreffeh, Daha Aydınlık Yeni Türkiyenin Teminatı olan Gençlerimizin, Gençlik ve Spor Bayramını En içten dileklerimle kutlarım” şeklindeydi. Bu bayramın adı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramıdır, sayın vekilim.

Atatürk, Dünyanın birçok ülkesinde kabul görmüş, saygı duyulan bir lider, bakın Küba'da Atatürk'ten başka hiçbir yabancı devlet adamının heykeli bulunmamaktadır. İlk Atatürk Heykelinin altında Türkçe ve İspanyolca olarak ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu - Yurtta Barış, Dünyada Barış '' yazıyorken, 2011 yılında Küba devlet yetkililerinin isteği üzerine heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan yeni Atatürk heykeli de başkenti Havana'nın gözde mekânlarından olan, Puerto Caddesi'ndeki bir parka konulmuştur.

Acı olan taraf ise, dünya tarafından saygı duyulan lider burada rutin kutlama mesajlarında yer bulamıyor. Önceki gün gelen mesajlardan sadece iktidarın kadın milletvekilinin gönderdiği mesaj da “Atatürk” yoktu.

Atatürk’ü unutan kişinin,  iktidar partisinin kadın milletvekili olması beni daha çok üzdü. Bugün Gaziantep milletvekili olarak, bizleri TBMM temsil ediyorsanız, bu Mustafa Kemal Atatürk sayesindedir. Bunu unutmamak gerekir.

 Bir kadının Atatürk’ü sevmemesini ya da yok saymasını anlayamıyorum. Atatürk olmasaydı. İş hayatında bu kadar aktif olamazdık. Milletvekili olma şansımız hiç olmazdı. Eğitim hakkımız, seçme ve seçilme hakkımız olmazdı. Bakın Atatürk’ün kadınlara tanıdığı hakların bazılarını birlikte gözden geçirelim.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği) çıkarıldı. Böylece eğitim laikleştirilerek tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Kız ve erkekler eşit haklarla eğitim görmeye başladı.

– Türk Medeni Kanunu’nu kabul edildi. Kanun ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.

– Belediye yasası çıkarıldı. Yasa ile kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı.

– Kadın ve çocukların korunmasına ilişkin ilk düzenleme Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile yapıldı.

– Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu.

– Köy Kanunu’nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.

– Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Türkiye bu hakkı kadınlara tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu. Türk kadını bu yeni haklarını hemen kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.